Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża a praca

Polecane posty

Gość gość

Dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Sam początek. Jeszcze, jak nie wiedziałam o ciąży, szukałam pracy i znalazłam - od września mogłabym podjąć pracę. Z kolei przyjaciel doradza mi założenie własnej firmy - planuję to od jakiegoś czasu. Jestem w ciąży. Zupełnie nie wiem, jak to wszystko wygląda, co jest lepsze dla mnie i dziecka?

Gość gość
W jakim sensie? To chyba zależy jaką pracę masz wykonywać i jaką firmę chcesz zakładać? Nic nie napisałaś na ten temat.

Gość gość
Praca w sklepie zoologicznym lub własna działalność, założenie sklepu zoologicznego. Ale nie wiem zupełnie jak to wygląda w obydwu przypadkach - jeżeli chodzi o zwolnienie lekarskie na końcową ciążę i urlop macierzyński. 1). W przypadku, gdy jestem zatrudniona, płaci pracodawca, czy Zus? 2.) Gdy mam swoją firmę płaci mi Zus? Z drugiej strony - chyba bez sensu zakładanie swojej działalności, jak będę miała przerwę, ale z drugiej strony przez ten czas - nauczę się wszystkiego i będę przygotowana. A co do pracy u kogoś - chcę powiedzieć pracodawcy o ciąży, chcę być w porządku wobec niego. Jak radzicie?

Gość gość
Możesz porozmawiać z pracodawcą najpierw, a jeśli on się wycofa ze względu na Twoją ciążę i Cię nie zatrudni, to wtedy założysz działalność.

Gość fanka anka
Daj spokoj zakładać sklep w ciązy. ile to nerwów kosztuje, ile pieniędzy. Na początku będziesz długo dokładała, a możesz mieć zagrożona ciąze, wtedy dojdzie zatrudnienie pracownika. Jak powiesz pracodawcy to wtedy roboty nie dostaniesz.

Gość gość
A uda ci się pogodzić prowadzenie własnej działalności z wychowywaniem malutkiego dziecka?

Gość fanka anka
pracując u kogoś idziesz do pracy, zamykasz sklep i wracasz do domu, na swoim tak nie ma, będziesz pracowala po 12 albo i więcej godzin.

Gość ghaghaha
To moje pierwsze dziecko, dlatego zanim podejmę decyzję wolę się poradzić doświadczonych mam. Mam obowiązek powiedzieć pracodawcy, czy za zatajenie tego faktu mnie nie zwolni? Jeżeli wszystko będzie dobrze, nie chcę brać L4, jedynie na samym końcu - kiedy już naprawdę będzie trzeba. Jestem dobrym pracownikiem, a pracodawca wydawał się konkretny i normalny, więc bardzo się cieszę na współpracę. Czyli własną firmę odradzacie? A jak to jest z opłacaniem L4 i urlopu macierzyńskiego?

Gość fanka anka
Autorko a skąd pracodawca ma wiedzieć, że naprawde będąc w ciązy nie pójdziesz na zwolnienie po miesiącu?? Skąd wiesz, że w 3 mies nie pójdziesz na zwolnienie do końca ciązy?? Pracodawca będzie wolał dziewczyne która nie jest w ciazy, niz taką niepewną jak Ty. W ciązy nigdy niczego nie przewidzisz.

Gość ghaghaha
Fanka Anka - w sumie masz rację, mówiąc, że : "w ciąży niczego nie przewidzisz". Teraz czuję się dobrze, jestem pracoholiczką, ale wiem, że muszę się pilnować, bo mogę poronić. 02.09 mam podpisać umowę. Wstrzymam się z powiadomieniem pracodawcy.

Gość gość
Na ile dostaniesz umowę od pracodawcy i jakiego typu? Jeśli na okres 3-miesięczny, to lepiej własna działalność. Umowa na czas określony przedłuża się tylko do dnia porodu i nie masz ani świadczeń, a ni do czego wracać. Po urodzeniu dziecka możesz mieć sklep otwarty w krótszych godzinach albo zatrudnić studenta czy studentkę zaoczną albo dyspozycyjną dzienną do 26 roku życia na umowę zlecenie.

Gość gość
Szczerze? Na twoim miejscu, o ile to pierwsza działalność, założyłabym własną - niższe składki, możliwość dofinansowania z Urzędu Pracy, jeśli będziecie mieć kasę, opłacaj wyższą składkę zdrowotną/chorobową, wtedy zasiłek macierzyński będziesz mieć wyższy.

Gość gość
Z UP masz na myśli biznesplan o środki na własną działalność? O to mogę się starać tylko na początku roku o ile pamiętam :(