Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem męska

Badania hormonów a pieniądze

Polecane posty

Gość jestem męska

Jak to jest z tymi badaniami? Do endokrynologa muszę mieć skierowanie. Idę do lekarza nfz i co? Lekarz zleci mi badania hormonów i musze za nie zapłacic? Nie mam kasy, a wiem, ze moj stan zdrowia nie jest chyba najlepszy jesli chodzi o hormony :( boje sie hirsutyzmu :(

Gość martaaaaaaaaaaaaaaaaaaa373
zaden normlany lekarz rodzinny nie da ci skierowanie tak poporstu..wiesz???(np bo masz małe piersi i waskie biodra:) ) musisz miec jakies niepokojace zdrowotnie objawy...(brak okresu,lub skąpy,nadpotliowsc,jakies dlugotrawale przygnebienie,oslabienie,zbytnieowlsienie itp). Do endokrynologa mozesz tez isc prywatnie (z byle powodem)... Mozesz tez prosic ginekologa o konsulatację a jesli widzi cos zlego to tez cie wysle do endokrnologa.... I badania hormonow tez mozesz wykonac prywatnie (ja tak zrobilam tydzien temu)...TO kosztuje jakies 17 zł za jeden hormon ,a jest chyba 4 lub 5.

Gość martaaaaaaaaaaaaaaaaaaa373
"wiem ze CHYBA nie jest najlepszy"??? to chyba ,czy wiem?:P a jak ci sie to objawia??? i czemu akurat od razu endokrynolog??? idz do rodzinnego ,albo do gina... Zrob sobie chociaz jedno badanie prywatnie 17 zl to chyba masz...? i najwyzej jak nie bedzie w normie to żądaj od gina skieorwania na badania hormonow :) -tarczyca i te wszystkie babskie i meskie plciowe. J

Gość gość
ja dostałam kiedyś skierowanie do endo od rodzinnego mimo że przyszłam po co innego :D miałam 18 lat oraz widoczny wąs pod nosem i meszek na brzuchu, tyle wystarczyło

Gość jestem męska
jestem na 99,9% przekonana, że mam podwyzszony testosteron i objawy sama mogę stwierdzić, mianowicie owłosienie (wąsik, broda, piersi, okolice pępka), wypadanie włosów typu męskiego, trądzik na brodzie...

Gość jestem męska
sylwetkę też mam bardziej meska niz kobieca, małe piersi, brak wciecia w talii, waskie biodra i jestem bardzo nerwowa, a z tego co wiem to tez objaw podwyzszenia tego hormonu.

Gość martaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa373
no to faktycznie masz powody do niepokoju......ale to zalezy od przychylnosci lekrza czy ci da to skierowanie....bo niekobiecy wyglad to chyba nie choroba:) najwyzej zmien lekarza rodzinnego:) a nerwowowosc czy emocje to TSH a nie testosteron, a jak z ginekologiem - w porzadku masz badania-owulacje???

Gość gość
Lekarz (endokrynolog lub ginekolog) może dać Ci skierowanie na badania hormonów w szpitalu na NFZ (całkowicie bezpłatne). Prywatnie oczywiście też możesz zrobić, ale bez sensu płacić, bo nie jest to tanie (ja miałam badanych kilkanaście hormonów, w prywatnym laboratorium wyniosłoby mnie to co najmniej 300 zł).

Gość gość
marta co ty p********z oczywiście ze z tymi objawami dostanie z marszu skierowanie do endokrynologa :O

Gość jestem męska
ginekolog również może dać skierowanie na badania w szpitalu? jesteś pewna?

Gość gość
Tak, bo sama miałam właśnie skierowanie od ginekologa.

Gość jestem męska
boje się... jakoś od zawsze czułam że jestem "opozniona". Miesiaczkę dostałam po skończeniu 15 lat, wiec dość późno, wszytskie moje kolezanki juz od dawna miesiączkowały. Ponadto zawsze byłam płaska. Dopiero niedawno moj okres sie uregulował i przewaznie dostaje go w terminie, a dawniej moje cykle trwały ponad 40 dni

Gość gość
Ale czego się boisz? Idź do lekarza, zbadaj się (nie ma sensu na własną rękę badać pojedynczych hormonów, jak już zrób to porządnie). Jeśli coś będzie nie tak, będziesz się leczyć? Ile masz lat?

Gość jestem męska
oczywiście że będę się leczyć.mam 20 lat i ostatnio zauwazylam niepokojący meszek na klatce piersiowej

Gość gość
No to - skoro niepokoją Cię te objawy, marsz do lekarza. Nie ma się nad czym zastanawiać, tym bardziej że na terminy wizyt u endokrynologa czeka się często miesiącami.