Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiolkajur

Ile dawałyście księdzy do koperty za chrzest

Polecane posty

Gość wiolkajur

Dzisiaj idziemy z mężem na katechezę przed chrzcinami i chcemy dać kopertę tylko ile do niej włożyć. Mieszkamy w 15 tys mieście i nie jesteśmy zbyt zamożni.

Gość gość
Pierwsze słysze i o katechezie przed Chrztem i o tym by wręczać tam kopertę z kasą. Może chodzi Ci o opłate za Chrzest?

Gość wiolkajur
U nas tak jest w parafii że ma się 2 katechezy przygotowujące taki wymysł proboszcza i jak moj mąż zapytał ile za chrzest to powiedział co łaska dacie na katechezie

Gość gość
Dałam 20 zł przy zamawianiu chrztu

Gość gość
150zł

Gość gość
ja też 20 zl dałam

Gość gość
Nie pamiętam myśle że 50 lub 100zł

Gość gość
Dałam 100 bo nie miałam więcej to kuzynce zaraz po mnie powiedział że co łaska ale nie mniej niż 200, chociaż już się stawka podniosła i od znajomej zawołał 500! Ale tak jest na wsi, niedługo wogóle nie będziemy sakramentów brać bo nas nie będzie stać, chyba że będziemy di miasta jeździć!

Gość gość
Ja miałam przygotowane 100 zł ale czekałam jak sam się upomni ale jak już miałam wychodzić to tak przedłużał rozmowę, że w końcu wyjęłam i dałam to się zamknął... dla mnie to jest śmieszne żeby za takie sprawy trzeba było płacić pieniądze...

Gość Tajemniczy mysi sprzet
Przeciez ty placisz za masze a nie dajesz lapowke!!! Po co koperta? Ksiadz sam powie ile chce. Organista tez sie sam upomnie.

Gość gość
po co chrzcicie dzieci? Pewnei dlatego, ze rodzinka i sasiedzi tego wymagaja... Zaklamane pelne hipokryzji katoliki....

Gość gość
My daliśmy 100 zł.

Gość gość
gość po co chrzcicie dzieci? Pewnei dlatego, ze rodzinka i sasiedzi tego wymagaja... Zaklamane pelne hipokryzji katoliki.... oOoOoOoOoO Ja chrzciłam by zmyć z dziecka grzech pierworodny :)

Gość gość
dalam 50

Gość gość
Ja nawet nie wiedziałam, że za chrzest w kościele się płaci. Babka w kancelarii sama upomniała się o 50 zł...

Gość gość
grzech pierworodny? a co to dziecko zrobilo, ze juz ma na sumieniu jakis grzech... Takie z was katoliki, jak z koziej d**y trabka, wszystko na pokaz, czyli co ludzi powiedza... jak nie wpuscisz ksiedza na kolede to sasiedzi cie zjedza...

Gość gość
ja sie pytałam ile mam dać za chrzest. Ksiądz powiedział, ze co łaska. Więc zapytałam sie ile mniej więcej zazwyczaj dają. Powiedział, że 150. Więc ja dałam 100 zł. Ale ogólnie proboszcza mam fajnego. Później zapytałąm sie czy dostanę paragon albo fakturę. Ale nie dostałam hehe

Gość gość 123
''Ja chrzciłam by zmyć z dziecka grzech pierworodny'' '' grzech pierworodny? a co to dziecko zrobilo, ze juz ma na sumieniu jakis grzech...'' Też zadaje to pytanie ciągle i nikt nie potrafi odpowiedzieć, a nie chodzi mi czym jest ten grzech, ale o to że przecież Chrystus zgładził wszystkie nasze grzechy, czyż nie tego Nas uczą? Więc się pytam kolejny raz, może ktoś mi odpowie tutaj, PO CO zmywamy grzech, którego nie ma i każemy kilkulatkom latać do spowiedzi i spowiadać się z ''grzechów!

Gość Malenkahgkm
500 zł - im więcej tym lepiej będzie się wychowywać w wierze chrześcijańskiej dziecko

Gość gość
06.08.13 [zgłoś do usunięcia] gość 123 Jeżeli nie wiesz skąd jest grzech pierworodny to nie możesz być wierzaca!

hahaha - a szara strefa kwitnie;-) a potem narzekaja ze w kraju dzieje sie zle - same wspomogajac dzialalnosc kryminalna;-)

Gość gość 123
'' gość 06.08.13 [zgłoś do usunięcia] gość 123 Jeżeli nie wiesz skąd jest grzech pierworodny to nie możesz być wierzaca! '' Przeczytałaś moją całą wypowiedź? Nie pytałam skąd on, ale czy możesz mi odpowiedzieć na pytanie wyżej, jeśli znasz odpowiedź. A jeśli chodzi o twoją sugestię, to wierzę w Boga, ale nie w jego judeo-katolicką wersję.

mniejsza o jeduo-katolickiego boga czy tez wierzy sie w krasnoludki - to uchylanie sie od podatku przy sprzedazy uslug jest przestepstwem gospodarczym;-)

Gość gość
dalam 100zl

Gość gość
350 zl

Gość gość
ROR przestępstwem to jest codzienne okradanie społeczeństwa, a nie unikanie złodziei :D

Gość gość
ten grzech pierworodny i wszystkie inne zostaly wymyslone wlasnie po to zeby napychac kieszenie ksiezy darmozjadow, tyle.

Gość gość
wlasnie, dajecie sie zastraszyc rodzicom, tesciom, sasiadom, zeby nabic kabze tym pedofilom i oszustom. To kolejna instytucja, ktora ma na celu manipulowanie ludzmi i wydzieraniem od nich kasy. Nie dziwne, ze ludzie wierzyli w gusla w czasach faraonow, gdzie kaplani powiedzieli, ze bog ludzi ukarze brakiem slonca, jak czegos nie zrobia, albo nie zaplaca i ludzie sie bali. Ale XXI wieku ludzie wierza jeszcze w jakiegos boga, allaha, budde i inne gusla to poprostu idiotyzm...Zra potem pasci, ale brzuch kaplanom napelniaja...Jak sie takiemu zachce to co bardziej nawiedzone mamuski udaja ze nie widza, jak ksiadz g****i ich synka...

Gość gość
100 Nie rozumiem, że jest dla was śmieszne, że daje się ofiarę za msze. To jest msza szczególna dla waszego dziecka. Szkoda wam na to pieniędzy?? Przecież na ogól i tak dziecko dostaje od chrzestnych czy dziadków jakieś pieniądze, to co to jest te 100 zl za pierwszy sakrament dziecka?? Każdy normalny katolik przyjmuje to za naturalne, że zamawiając intencję daje ofiarę za msze. Zwykłe intencje u nas to od 20 do 50 złotych, chociaz wiem, że jak rodzina ma trudna sytuację, to ksiądz odmawia przyjęcia pieniędzy w ogóle. Najgłośniej to krzyczą ci najbogatsi i ci dla ktorych chrzest to pokazówka przed rodziną. I sąsiadami.