Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość crikvenica

dowód osobisty po ślubie

Polecane posty

Gość crikvenica

Mam dość ciekawą sytuację : 1 lipca narzeczony zameldował mnie w swoim mieszkaniu, teoretycznie mój dowód osobisty traci ważność po 3 miesiącach- czyli 01.09. Bierzemy ślub 31.08, a 6.09 lecimy na wczasy..mój dowód w teorii już będzie nie ważny,chociaż ma wbitą datę ważności do 2019 roku. Czy ktoś się orientuje czy bede miała problemy z przekroczeniem granicy w strefie schengen ? no w koncu starego dowodu mi nikt nie zabierze, do momentu wydania nowego..

Gość gość
Co to za bełkot?

Dlaczego ma stracic waznosc skoro masz date waznosci 2019? Ja poslugiwalam sie 4 lata dowodem osobistym za granica i w Pl gdzie mieszkalam pod innym adresem niz w dokumencie. Mialam przy sobie jedynie meldunek i nigdy nie mialam problemow. Jesli masz watpliwosci zadzwon do instytucji za to odpowiedzialna i sie dowiedz co i jak.

Gość gość
dowodem nadal możesz się posługiwać przez trzy miesiące po zmianie danych osobowych, później teoretycznie dowód będziesz miała nieważny, bo będą w nim nieaktualne dane, ale kogo to obchodzi? w sensie, kto to sprawdzi, że zmieniłaś adres zameldowania, czy nazwisko? ja mam tę samą sytuację, albo jeszcze lepszą, bo ja się wymeldowałam z mojego starego mieszkania, a jeszcze nie zameldowałam się w naszym wspólnym, więc póki co, jestem bezdomna :P a 17 sierpnia zmieniam nazwisko, po czym następnego dnia wyjeżdżam w podróż po Europie, a dowód mam ze starymi danymi, musiałabym jeździć z papierkiem z urzędu o wymeldowaniu i o zmianie nazwiska, tylko po co?

Gość crikvenica
zadzwoniłam, ta sam kobieta w urzędzie,która mówiła, że mój dowód straci ważność 1 września, teraz stwierdziła, że jednak 1 października- jeden problem rozwiązany, następnie stwierdziła,że po ślubie - w poniedziałek mam złożyć papiery o nowy dowód co i tak potrwa ok miesiąca bo papiery z USC idą około tygodnia ...dowód dostane w połowie października.. dzięki za pomoc :)