Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Osłabione i psujące się zęby w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Żona mojego kuzyna urodziła dwa miesiące temu dziecko i kiedy ją zobaczyłam to przeżyłam szok. Dziewczyna ma dosłowanie połataną większość zębów (w tym górne jedynki). Okazało się, że w czasie ciąży zęby zaczęły jej się kruszyć i łamać (jedynkę ukruszyła bo jedząc widelcem mocniej zagryzłą na nim zęby). Stomatolog robił co mógł, zaleczał zęby, stosował wypełnienia ale teraz stan jej uzębienia woła o pomstę do nieba. Chyba najlepiej by było założyć korony albo licówki ale sama mówi, że na to ją nie stać. Nigdy wcześniej nie miała takich problemów z zębami, wszystko zaczęło się w ciąży. Wyczytałam że dzieje się tak dlaczego, że dziecko "wysysa" z matki składniki odżywcze, mineralne (min wapń). Potwierdzacie? Zażywałyście jakieś suplementy wapnia w ciaży?

Gość gość
ja znim zaszlam w ciaze mialam zdrowe zeby. a q ciazy zaczely sie psuc. przez cala ciaze chodzilam do dentysty. w sumie zalozyl mi az 6 blomb. zrobila mi sie dziura miedzy forna 1 a 2. tez mam polatane. ale juz ta blomba miedzy 1 a 2 czuje ze mi poleci nie dlugo.

Gość gość
Nic takiego nie miałam -zęby wyleczyłam przed ciążami. Potem nie zauważyłam żeby się zaczęły problemy z zębami. Zażywałam standardowy zestaw witamin w czasie ciąż.

Gość gość
ja przez ciąze tez jestem szczerbata 😡 brak 2 w 3 wypadla koronka i pelno plomb jestem zalamana

Gość gość
SERIO? Jestem przerażona, słyszy się o rozstępach, hemoroidach, nietrzymaniu moczu ale że w ciąży zęby się psują i wypadają to nowość. Nie ma co, super perspektywa. Ja mam zdrowe zęby, teraz zaleczam jakąś szóstkę bo planuję ciążę i chciałam wystartować ze zdrowym uzębieniem ;-/

Gość gość
ja niedawno urodzilam i praktycznie nie mam zębów.:( miałam w ciąży tak potworne braki witamin że masakra właśnie biorę sie za leczenie bo patrzyć na siebie nie mogę a ze względu na mój stan w ciąży żaden dentysta nie chcial sie podjąć leczenia bo mówili że to za duże ryzyko i żeby czekać aż urodze..;(

Gość gość
no niestety tak to już jest, że ciąża bierze z kobiety to, co jej potrzebne. Jedne kobiety tracą zęby, inne mają odwapnienie kości (osteoporoza), innym psuje się cera, wypadają włosy, powstają przebarwienia na skórze. Czasami po ciązy figura nie wraca do stanu sprzed ciązy. Powstają rozwarstwienia skóry, rozstępy, celulit, piersi zwisają. Rozchodzą się też kości miednicy, z pochwą róznie bywa, albo wraca do stanu wcześniejszego albo nie. Czasami blizny po przecieciu źle się goją i albo nigdy się nie zabliźniają jak należy, albo się maślą. Czasami macica wypada, czasami jest nietrzymanie moczu. Tak czy inaczej skutków pociążowych może być mnóstwo, ale nie musi. I nikt tego nie nagłaśnia, bo po co straszyć kobiety

Gość gość
Mam to samo. Przed zajściem w ciąże miałam 2plomby, na 6, oraz 7. W czasie ciży chodziłam do dentysty, zęby stały się słabe, obecnie po ciąży mam 4!!!!!!! wypełnienia więcej i problem z krwawieniem dziąseł

Gość gość 33
Dlatego żeby później nie płakać należy całe życie dbać co się je i pije. Jeśli myślicie że tylko na okres ciąży zrezygnujecie z alkoholu, fast foodów, coli, słodyczy to później taki zonk :O Te procesy i tak by zaszły, ale za kilkadziesiąt lat, natomiast ciąża mocno to przyspieszyła. Dziecko nie pobierze sobie składników z powietrza, to chyba oczywiste, więc jak matka ma niedobory i nie przyswaja składników odżywczych, to się zacznie sypać. A najlepsze że jak piszę dziewczynie nie pij coli w ciąży, bo Ci się zęby posypią, to się uśmieje i jeszcze wyzwie że głupoty gadam, niech się śmieje puki ma czym :D

Gość gość
mi wlasnie tylko cola pomagala na mdlosci...

Gość gość 33
Gościu wypicie łyka lub dwóch Cię nie zabije :D ja raczej mówię o piciu jej przez większość życia lub całych litrów przez całą ciążę.

Gość gość
Moje zęby dopiero po ciąży zaczęły się psuć. Żeby je wzmocnić i chronić przed próchnicą dentysta kazał mi brać suplement acidolac dentifix z witaminą D i ksylitolem, żeby chronić zęby przed demineralizacją i próchnicą

Gość gość
Myślałam, że te tabletki dentifixa są tylko dla dzieci. Moja córka go bierze i naprawdę go lubi. Myślę, że i mi się przyda wzmacnianie zębów, bo byłam już dwa razy u dentysty z próchnicą. Za mocno osłabiło mi się szkliwo i dentysta kazał zmienić pastę do zębów.

Gość gość
co za denna reklama jakiegos gó wna !!!!!!!!!!!!!

Gość gość
Mam takiego dobrego dentystę, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych. Sugeruję zawsze korzystać z podpowiedzi dobre przeszkolonej osoby, która podpowie co robić w takich sytuacjach.

Gość gość
Powiem szczerze, że ani mi ani żadnej z moich koleżanek nigdy nie psuły się zęby w ciąży.

Gość gość
Mi się psują bardziej w ciąży ale dlatego że mam problemy z myciem zębów w ciąży niedobrze jest mi od każdej pasty do zębów i mam odruch wymiotny przy myciu , zdążylo mi się wymiotować przy myciu zębów , nie jestem w stanie myć 2 minut :(

Gość gość
To że siadają zęby w ciąży to normalne. Brak dobrego wapna. Chodzi o naturalne nie chemiczny syffff. Naturalne jest ze skorupek jaj wiejskich dobrze wyparzone i zmielone i jemy proszek. To najlepiej naturalne wapno przyswajalne dla organizmu. Również inne mineraly naturalne uzupełniamy! Do tego zawsze podczas każdego badania pochwy jest partner i pilnuje sterylności bo rękawiczki chronią tylko lekarza. A dochodzi do zakażenia brodawczakiem ludzkim itp...