Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zakrecona 123

ZANIEDBYWANA OSOBA NIEPELNOSPRAWNA

Polecane posty

pytanie kieruje do osoby majacej doczynienia z osobami niepelnosprawnymi. Mieszkam z tesciami i ich niepelnosprawna corka tak szczerze to nie wiem dokladnie jak nazywa sie choroba bo tutaj na jej temat sie nie rozmawia. moge przyblizyc tylko to co sama zaobserwowalam, dziewczyna wyglada jak dziecko z porazeniem mozgowym, chodzi ale swoje potrzeby zalatwia w pampersa jest bardzo skryta ale tez nerwowa osoba . Ma 26 lat cale dnie siedzi w domu rodzice nigdzie jej nie zabieraja, tak jakby sie jej wstydzili jak przyjezdza ktos ze znajomych do tesciow, to zostawiaja ja w pokoju i ida na dwor mowa tu o porze letniej, moze tak jest tez nauczona nie ma kontaktu z ludzmi wiec ich tez unika nie mam pojecia jak jest naprawde, na spotkaniach rodzinnych siedzac przy stole nikt z nia nie rozmawia nawet jej rodzice traktuja ja jak powietrze stad tez sie tak domyslam ze nauczyla sie szeptania sama do siebie, czesto jak jestem u nich na dole to chyba siedzi w przemoczonym pampersie bo siedzenia sa mokre, nieprzyjemnie pachnie, tescie to chyba pobozni ludzie bo co niedziela sa w kosciele jej jednak nie zabieraja ze soba. Z tego co sie sama dowiedzialam to bedac w wieku szkolnym miala nauczanie domowe wiec zero kontaktu z rowiesnikami mieszkamy na wsi tu nawet niektorzy nie wiedza ze maz ma jakas siostre. Czy mozna cos w tej sytuacji zrobic? Mojego brata szwagierka ma zespoł APERTA i jezdzi na spotkania z osobami niepelnosprawnymi i jest przeciwienstwem mojej szwagierki odwazna nie boi sie ludzi

Gość gość
to bardzo przykre, że w obecnych czasach ktoś tak bardzo ukrywa, wstydzi się osoby niepełnosprawnej, myślę, że koniecznie, nawet nie informując o tym nikogo tzn. teściów powinnaś zgłosić to do odpowiedniego ops z prośbą o zainteresowanie się sytuacją tej młodej kobiety

Gość gość
boje sie ze gdy poinformuje np Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej to mimo wszystko nie bedzie to anonimowe nie chcialabym dodatkowo wchodzic w konflikt z tesciami skoro dla nich niepełnosprawnosc córki jest tematem taboo