Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościiiiiew

czy roczne dziecko może jeśc tylko trzy posiłki dziennie

Polecane posty

Gość gościiiiiew

moja córka to straszny niejadek. próbowalam dawac jej częściej jesc male porcje ale nie chce. Czy może jesc tylko sniadanie, obiad i kolację? dodatkowo mam problem bo w dzien nie chce jesc a w nocy dwa razy się domaga mleka. Nie wiem co robic. Prosze, doradźcie coś :(

Gość gość
Je w nocy to nie je w dzien. Roczniak powinien jesc 3 tresciwe posilki plus mleko. Sprobuj przetrzymac w nocy, moze przyniesie to skutek I zje w dzien. Dziecko sie nie zaglodzi

W upały to nic niepokojącego, moje aby jeden glowny pisilek zjadly to jest nielada wyczyn,i nie tylko moje, rozmawiam sobie z innymi rodzicami ,tez sie uzalają i uskarzają ze kompletnie brak ochoty na jedzenie, najwazniejsze aby pilo, czy chce czy nie to nawadniac trzeba ,jedzenia na sile bym nie wciskala, plyny chlodne podtykala pod nos często

Gość szaflandia
Może na poczatek spróbuj ograniczyć (lub całkiem przestać) karmienie w nocy. Mała nadrabia braki jedzeniowe z dnia, w nocy. Czyli generalnie na dobe je 5 x tzn w porzadku, tylko ze rozłożone w czasie a powinna je jesc w dzień.

Gość gościiiiiew
bardzo Wam dziękuje za odpowiedzi. córka na szczęście sporo pije (tylko wodę, nic innego nie ruszy). Co do nocnych karmień - próbowałam ją oszukiwac woda ale sie nie da. Ona sie domaga w nocy bo jest glodna, ale w dzień nie chce. Błędne koło. Nie jest to zależne od pogody, zawsze byly problemy z jedzeniem u niej :(

Gość gość
Osiem jej dawaj, ale nie dziw się jak będzie "puszysta" :D

Gość gość
3 posiłki i 2 przekąski (na przykład mleko). Jak liczysz posiłki? Napisz co je w ciągu dnia i o której godzinie.

Gość gość
Ja daję 5 posiłków (trzy główne i dwa uzupełniające) W nocy nic nie je.

Gość gość
Moja ma rok i wyglada na to, ze jak liczyc mleko to je 6. 6.00 -mleko z piersi 9.00 - mus owocowy z kasza (taka zwykla jaglana, orkiszowa lub gryczana) lub owsianka albo jajecznica. 12.00 - jogurt naturalny 15.00 - 150 ml gestej zupy 18.00 - mieso z warzywem lub tost z miesem gotowanym i serem, albo kasza z warzywami (po poludniu nie daje owocow) jesli nie jadla rano 21.00 - mleko

Gość gość
mało tego mleka z piersi coś

Gość gość
Dlaczego malo? 2 razy mleko plus jogurt, wydaje mi sie, ze dosc nabialu. Ale chetnie poslucham madrych rad.

Gość gość
Dla rocznego dziecka mleko jest dodatkiem do diety a nie jego podstawa.

Gość gość
3/4 wartości wchłanianych powinno pochodzić z mleka matki, inne rzeczy organizm dopiero uczy się przyswajać

Gość gościiiiiew
moja córka w ogóle nie pije w ciągu dnia mleka, całkiem je odrzuciła dwa miesiące temu, tylko w nocy pije. Przykladowo je tak: 08:00 kaszka (na mleku mm 150 ml) - ma wielki problem ze zjedzeniem tego, często zje polowe 13:00 obiad - warzywa z miesem i makaronem/kaszą około 200 g, otuje sama lub podaje sloiczek - w miarę ladnie je + deserek owoce 18:00 kolacja kaszka na mleku mm / jajko / kanapka / twarozek / naleśnik - tu jest wielki problem ze zjedzeniem czegokolwiek. Między posiłkami nie je kompletnie nic. Nie lubi jogurtów, chrupek, biszkoptów, budyniu, nic :9 tylko ta woda

Gość gościiiiiew
no i dlatego, że w dzien tak malo je, jest głodna w nocy. Ale nie chce jesc wiecej, ech :(

Gość gość
to sobie wyobraź że mój 6cio miesięczny synek je tyle: śniadanko-owoce z jogurtem, duży słoiczek, ma alergię na białko i boję się sama robić bo nie wiem w jakich proporcjach potem obiad ok. 100 ml zupki i to jak dobrze pójdzie deserek-mały słoiczek, i czasem zje w nocy 50-300 ml mleka ale oczywiście budzi się o 23 i 4 i to wszystko, próbowałam nie karmić w nocy i jedyny efekt był taki, że jadł tyle samo, ale nie zjadł w ogóle mleka :)

Gość gość
Mój wprawdzie starszy, ale odkąd są upały praktycznie olał obiady, nawet o parówkę poprosił zimną i jedynym posiłkiem który toleruje na ciepło są jajka. Z obiadu zjadł dzisiaj dosłownie 5-10 łyżeczek. Pije mleko w takich ilościach że jakbym pozwoliła to by do litra dziennie szło... No i najchętniej mleko z płatkami.

Gość gifttero
Moje dziecko ma 13 m-cy,oto jego schemat żywienia: Ok 7 kasza ryżowa/owsianka na mm 210 ml Ok 10 owoce/ twarożek/jajecznica/kanapki/itp Ok 13 zupa Ok 16 II danie Ok 18 owoc(zamiennie),kanapka,kisiel,budyń Ok 20.30 kasza ryżowa/owsianka/kasza manna/kakao,chałka W międzyczasie je chrupki,biszkopty,suchary,wafelki,pije duuuzo wody i soki 3:1,herbatę z miodem i cytryną,kompot Ma bardzo duży apetyt,nie jest niejadkiem. Wazy 9700 O.O

Gość kozaaazaa
A mój synek ma rok, i jest tylko i wyłącznie na mleku mm. Od biedy wciśnie jeszcze jogurt i musy owocowe. Nic poza tym. żadnych zup, warzyw, mięs, jajek, czasami jakąś parówkę albo kabanosa mu dam do ręki to zje, herbatniki, biszkpoty. Ale nic normalnego, treściwego nie tknie. A i tak tego mleka, tak jak u autorki, najwięcej zjada w nocy. W dzień mniej. Próbowałam już wszystkiego, różnymi metodami. NIe da się. Musi być mleko i koniec, wszystko inne może dla niego nie istnieć.

Gość gość
Jezus Maria jak czytam niektóre wypowiedzi to strach... Albo dziecko wpierdala non stop (wafelki, biszkopty i inne pierdoły), albo ma żywić się w 3/4 mlekiem... Ocknijcie się, bo te pierwsze będą mieć tucznika z cukrzycą (skoki insuliny), a te drugie anemika z niedożywionym mózgiem!

Gość gość
NIe da się. Musi być mleko i koniec, wszystko inne może dla niego nie istnieć. xxx Jeśli faktycznie jesteś koza, to nic się nie martw. Ale jeśli twoje dziecko to mały człowiek, to z ciebie matka jak z koziej d**y trąba - CO TO ZNACZY NIE DA SIĘ??

Gość gifttero
gościu,niedożywiony mózg to ty masz :D

Gość kozaaazaa
NIE DA SIĘ ZNACZY NIE DA SIĘ. Którego wyrazu nie zrozumiałaś? Nie je nic prócz mleka. I możesz sobie w swoją kozią dooopę wsadzić frazesy typu: odstaw mleko, nie daj w nocy, przetrzymaj, jak zgłodnieje to zje wszystko itp. Wszystko wypróbowane, na moje dziecko nie działa. Więc powtarzam - NIE DA SIĘ.

Gość gość
kozaaazaa NIE DA SIĘ ZNACZY NIE DA SIĘ. Którego wyrazu nie zrozumiałaś? Nie je nic prócz mleka. I możesz sobie w swoją kozią dooopę wsadzić frazesy typu: odstaw mleko, nie daj w nocy, przetrzymaj, jak zgłodnieje to zje wszystko itp. Wszystko wypróbowane, na moje dziecko nie działa. Więc powtarzam - NIE DA SIĘ. xxx Nieudolna matka zawsze znajdzie wytłumaczenie - NIE DA SIĘ. Opisz teraz dokładnie, ile czasu stosowałaś te swoje "metody". I co doradził ci pediatra, gwiazdo.

Gość gość
kozo, może twoje dziecko to jakis "kusmita"? bo jednak ziemskie matki nie mają takich problemów i dzieciom do diety wprowadzają różne produkty oraz uczą jeśc różne posiłki, a nie tylko mleko, kabanosa i biszkopt. jakaś niewydarzona mamunia z ciebie. ile masz lat?

Gość gość
Moim zdaniem przyczyną tego ,że dziecko nie chce jeść nic oprócz mleka jest to,że za późno zostały wprowadzone do jadłospisu. Ja mojemu dziecku wprowadzałam nowe produkty zgodnie z wiekiem i je wszystko. Nie wiem jak dziecko ponad rok może mieć tak ubogą dietę jak co niektóre mamy tu pisały.

Gość gość
gość z 23:17 ma racje. a potem nagle rozkłada ręce i mówi "nie da się". ha ha skoro dziecko zna tylko smak mieszanki mlecznej, to faktycznie nic nie będzie innego jeśc, ale trzeba byc kretynką by do takiej sytuacji dopuścić... takim to trzeba dzieci odbierac, bo krzwydę im się wyrządza nieodpowiedzialnym żywieniem.

Gość kozaaazaa
Hehe błagam Cię :D Z tą twoją gwiazdą :D Proszę nie zgrywaj tutaj jakiegoś eksperta od siedmiu boleści, bo u takowych sama byłam i jedyne co słyszałam po wypróbowaniu wszystkich metod: "no trudno, proszę próbować, wyniki ma dobre, więc tragedii nie ma, kiedyś mu przejdzie" Ile czasu stosowałam? Dietę rozszerza się od ukonczenia 4 miesiąca, to jak myslisz, jak długo? Jakie rady? By podawać zupy przez butelkę, smoczkiem; by zupy zabielać mlekiem, by przyprawiać bardziej ostro, mimo iż zabronione niby, i masa innych. Mam 33 lata i jest to moje trzecie dziecko. Więc sorry kochane, ale trafiłyście pod zły adres z tymi szykanami. A Ty ostatnia doczytaj dokładnie co napisałam: próbowałam wprowadzać dziecku WSZYSTKO. Niestety mój synek sam sobie wybiera co chce wsadzić do buzi, a co nie. A te biszkopty i kabanosy to rada pediatry: "dawać próbować wszystkiego. Aż zacznie jeść wszystko" I tyle, gwiazdy.