Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiolkajur

Jutro chrzciny mojego dziecka nie dostałam rozgrzeszenia

Polecane posty

jakie znaczenie ma kogo i w jaki sposób " pyka " ksiądz czy ktokolwiek inny ? Cudzy grzech jest usprawiedliwieniem dla ciebie ? Każdy z nas swoje grzechy rozliczy sam , nie chowając sie za plecami księdza, plebana , pastora czy sąsiadki .

Gość gość
A Ty nie rób z ludzi idiotów. Co nie nauczysz dziecka dekalogu, nie powiesz, że Bóg jest w trzech osobach, nie przeczytasz dziecku Biblii..... Co do tego trzeba być świętym? Jest nawet taka nauka religioznawstwo i nie ma nic wspólnego z wiarą a ludzie wiedzą więcej niż Ty. A co do księży cieszę się, że ludziom się oczy otwierają powoli ale otwierają.

co to znaczy ,zeby sie do nikogo nie porównywać ? i czemu niby ten brak porównań miałby służyć ?

i co z tego ,ze ludzie widzą , ze księża też grzeszą ? to bedize dla ciebie usprawiedliwieniem ?

Gość gość
Nie nie jest usprawiedliwieniem. Ale niech nie straszą piekłem i nie wymuszają na innych jak sami w to nie wierzą. Bo niby tacy wyedukowani i świadomi ludziom kity wciskają a sami swojej religii zaprzeczają. Bawiliśmy się za młodu w piaskownicy z synem księdza. Czasem jak coś to dziecko powiedziało odnośnie Ty jesteś be a Ty cacy to rodzicom chciało się śmiać.

ale k to mozę człowieka " przymusić "do wiary ? ty wierzysz ze względu na karę?

Gość gość
Chociażby przymusem jest "Nie dam chrztu póki nie będzie daty ślubu" a potem się żalą że ludzie nie wierzą jak trzeba, że się gubią bo jeden ksiądz powie tak, a drugi tak. To niech nie daje tego chrztu i niech nie przymusza prosta sprawa.

Gość gość
Słuchaj ja nie ale moja babcia boi się piekła i ledwo zawału nie dostała jak jej ksiądz nagadał ostatnio na kolędzie, że czasem opuszcza msze święte. Teraz siedzi i płacze, że co ona zrobiła starszą osobę wstyd. Szkoda, że mnie tam nie było.

Gość gość
A teraz bierze kule i przy 40 upałów idzie do tego kościoła bo ksiądz kazał jej pamiętać, że w przyszłym życiu jest kara za grzechy i do piekła można trafić. Takie rzeczy powinny być zakazane.

Gość gość
w mojej parafi jest tak,że jak nie macie ślubu to chrzest dziecka nie może byc w niedziele tylko w zwykły dzien.tak postanowił nasz proboszcz.

ale co tu jest nielogicznego ? chrzest w KK jest przyrzeczeniem ,ze min wychowa sie dziecko w wierze tegoż kościoła . A jak mozesz to przyrzekać skoro twój stan cywilny stoi w sprzeczności z głoszonymi naukami kościoła a i ty sama nie uważasz ślubu kościelnego za konieczny ? Brak podstawowej logiki w myśleniu . Jedyny błąd jaki widzę ot brak spójności wśród księży ob jedni są bardziej rygorystyczni , inni chcą być " ludzcy " i pozwalając na zachowania sprzeczne z naukami które sami głoszą a później .... jest jak jest .

to nie jękol na kafie jaki to ksiądz jest podły tylko idź i z nim porozmawiaj .

Gość gość
Nielogiczne jest to wymuszanie dostaniesz ale pod warunkiem.... Jak nie chce niech nie daje chrztu bo taki ślub z konieczności jest dla niego wyznaniem wiary czy zwykłą kapitulacją. Z tego co piszesz albo ktoś wierzy i stosuje się do zasad albo nie i wtedy ta wiara jest traktowana powierzchownie lub nieuznawana. Więc skoro przychodzi do kościoła ktoś, kto się do zasad nie stosuje powinien być odsyłany z kwitkiem a nie takie matactwa. Aha...no dobra ochrzczony jesteś, nie chodzisz na msze, nie masz ślubu ale spróbuje Cię zmusić, postraszyć, odmówić. Pewnie jak weźmiesz ślub to staniesz się przykładem katolika. Co za bzdura i obłuda za strony księży. Sztuczne aż w oczy kuje.

Gość gość
Wiesz co dzwoniłam na parafię ale kolo urlop ma....jeszcze tydzień.

Gość balbin_ka
po prostu nie przystąisz do komunii i tyle. będzie CI przykro, ale ojciec dziecka też nie przystąpi. ciesz się, ze na chrzest się wam zgodzili. a jak ktoś się bedzie dziwił to powiesz, ze żyjecie bez ślubu kościelnego - wielkie mi mecyje.

Moja corka przystepowala do Komunii a ja i moj byly maz nie movlismy gdyz jestesmy rozwiedzeni.I swiat sie nie zawalil.A przy chrzcie skladasz przysiege ze wychowasz dziecko w wierze katolickiej i finito.Jak jeden ksiadz nie chxe zgodzic sie na chrzest szuka sie takiego co sie zgodzi.

Gorilla to moze jeszcze szabat bedziemy obchodzic?Msze swiete sa codziennieyi dzien swietu mozesz obchodzic codziennie.A niedziela jest na pamiatke siodmego dnia odpoczynku Boga po stworzeniu swiata.Ustalono..przyjeto ze tym siodmym dniem jest niedziela a zarazem pierwszym.

Gość balbin_ka
mammina - 7 dzień owszem, ale w Starym Testamencie. Od ponad 2000 lat lecimy na Nowym i niedziela jest obchodzona jako pierwszy dzień tygodnia :)

Gość gość
Nie nie masakra - katolicy :)

Gość gość
Gdyby w moim domu jakis zwykly ksiadz podniosl na mnie glos ze zyje bez slubu to szybciej by z niego wylecial niz wlecial:-)

Gość gość
Jak mozna powtarzac te brednie ze bog jest w trzech osobach? Czy wam katolikom juz calkowicie poprzestawialy sie klepki?