Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SpanikowanaPaniDomu

Jak kogoś ugościć czyli niedoświadczona pani domu

Polecane posty

Gość SpanikowanaPaniDomu

Hej! Gwoli wprowadzenia: mam 23 lata. Najpierw mieszkałam z rodzicami, przez kolejne 5 mieszkałam w wynajętych pokojach z facetem. Teraz dorobiliśmy się własnego lokum i jest problem. Nagle wszyscy chcą nas odwiedzić - i to na taką wizytę kilkudniową :) Oczywiście chętnie wszystkich ugoszczę ale przyznaję, że mam pewien problem. Co powinnam zapewnić i od razu dać gościom? - czyste ręczniki i miejsce na kosmetyki w łazience. - szafkę na ciuchy - łóżko z czystą pościelą Czy powinnam gotować jakoś szczególnie pod gust odwiedzającego? I czy w takim razie wypada zapytać o preferencje? Przyznaję, że jestem wege więc nie chciałabym trzymać w rękach tr****a... ale jeśli powinnam to się jakoś przełamię. Czy śniadanie powinnam dawać gotowe czy jakiś prawie "szwedzki stół"? Czy jak przyjedzie mama mojego faceta to powinnam z nim jechać na dworzec czy przywitać w domu z jakąś herbatą i kolacją? :) Bo wiadomo, że jak ktoś z mojej rodziny przyjedzie to też trochę inaczej i się mniej muszę stresować :) Od razu mówię, że kapci nie będę dawać - bo uważam to za nietakt. Nie będę każdemu kupować oddzielnie kapci a jakieś "uniwersalne" są obleśne.

Gość SpanikowanaPaniDomu
No doprawdy rada nie z tej ziemi. Tylko, że ja się nie puszczam ;]

Gość gość
herbata i paluszki:)

Gość SpanikowanaPaniDomu
Ludzie serio pomocy :)

Gość SpanikowanaPaniDomu
A może pamiętacie pierwszą wizytę teściowych u Was? :) Wszystko było ok? Jak to wspominacie?

Gość jazzzmin
No to tak: ja zazwyczaj robię śniadania typu mini-szwedzki stół, bez szlaństw, ale jakaś wędlina, parówki, jajecznica, ser żółty, twarożek, jogurt, płatki . Jest to rozsądne, bo co goście nie zjedzą, to się nie zmarnuje i każdy zje co chce. Co do obiadów, nie szalałabym za bardzo, jedyne o co pytam to czy ktoś nie jest na coś uczulony. Dania wegetariańskie bywają baaardzo popularne i uniwersalne, jeśli podasz coś typu placków ziemniaczanych, ruskich, gołąbków, zapiekanej papryki, fajnego spaghetti, na pewno nit nie ucierpi. Ja daję gościom ręczniki, miejsca w szafie niekoniecznie, ale zawsze robię im miejsce na torby/walizki. Zawsze mam w łazience zapasowe szczoteczki. A co do kapci - często ktoś zapomina więc mam 4 pary takich dla gości, kupiłam w carrefourze po 2zł za parę ;)

Gość jazzzmin
aa a co do mięsa, którego nie chcesz dotykać - facet nie może go obrobić? :/

Gość SpanikowanaPaniDomu
Dziękuję! Naprawdę dziękuję! :)) Właśnie - kupię szczoteczki na wszelki wypadek! :) Chyba też tak spróbuję zrobić z tym mini-szewdzkim stołem na śniadanie ;) Na kolację to chyba jakieś sałatki wykombinuję. W sumie fakt - są dania bezmięsne tak popularne, że nikt nie powinien jakoś ucierpieć :)

Gość SpanikowanaPaniDomu
Facet też wege :D I też się brzydzi bo w naszych oczach to nic więcej jak martwe zwierzę :) Wiem, trochę dziwne.

Gość ewelinaaaaaaaaajhbgvc
kurcze,mowisz o swoim domu jak..pensjonacie?hotelu? a to przeciez Twoj dom:)Nie widze potrzeby by zmieniac zasady panujace w domu,menu itp... u mnie nie chodzi sie w kapciach...wiec mowie gosciom wczesniej by wzieli swoje:)jesli kogos goszcze to tylko swojakow..wiec nie mam problemu by im o tym powiedziec... i ja postawilabym wlasnie na dania wegetarianskie...jak jade na wakacje do innego kraju to jem wlasnie ichne potrawy...

w IKEI jest taka obrotowa drewniana taca,ja na niej podaje sniadania... czyli:wedliny,sery roooozne bo my ogolnie serowcy,pomidory,papryke itp... do tego serek wiejski...parowek nie jemy. tosty tez sa ok...

grill jest super w takich sytuacjach:)jedna,brata a i latwy w przygotowaniu..co komu pasuje....tylko czy masz taka mozliwosc?ja akurat mieszkam na wsi,moj brat w centrum Wroclawia i tak sie sklada,ze on grilluje na swoim balkoniku(elektryczny grill)czesciej niz ja!:)u mnie komary,komary,komary:(

Gość Nnjdmksnjn
Pasta jajeczna tez fajna,jaja na twardo zetrzec na tarce na duzych oczkach i troszkę majonezu.fajna na kanapki na sniadanie

Gość SpanikowanaPaniDomu
Nie jak o hotelu... Ale w sumie nie przyjeżdżają najpierw moi, tylko rodzina faceta ;) A, że on wychodzi z założenia "jakoś to będzie" to czuję się rzucona na głęboką wodę. Chcę żeby te wizyty minęły w miłej atmosferze - głównie moim gościom ;) Trochę się boję podawać moje "egzotyczne" dania wege. Lubię eksperymentować i rzadko kiedy robię coś "sprawdzonego", raczej są to dziwne połączenia ;) Nam smakują ale zdaję sobie sprawę, że niekoniecznie każdemu muszą :)

Gość SpanikowanaPaniDomu
Grill super pomysł ale niestety nie bardzo mamy gdzie ;) Co do pasty jajecznej to w sumie też niezły pomysł ;) Raczej uniwersalne danie a na bułeczce pyszne ;)

Gość SpanikowanaPaniDomu
Może ktoś w sobotnie przedpołudnie ma jeszcze jakieś rady? :))

Gość LalunaUna
Ciasto zrob sama,nie zapomnij o kawie i napojach.

Gość SpanikowanaPaniDomu
Myślę nad zrobieniem czekoladowej tarty z malinami :) Kawy mam przeróżne (jestem kawoszem) i nawet przebolałam i kupiłam Inkę bo wiem, że teściowa lubi tak zacząć dzień. No i będą dzbanki z wodą i mrożoną herbatą. Może też z lemoniadą.