Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

umowa zlecenie a zwolnienie lekarskie

Polecane posty

Gość gość

Witam, czy na umowie zlecenie mozna isc na zlecenie lekarskie? nie chce zadnej kasy za to wolne, chodzi o to czy mozna. prosze o powazne odp

nie można umowa zlecenie nie jest umowa o pracę, nie przysługują żadne prawa pracownicze, w tym urlop czy zwolnienie lekarskie

Jeśli zleceniobiorca nie jest na swój wniosek objęty dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym (co jest najczęstszą sytuacją), to zwolnienie lekarskie nie ma żadnego znaczenia.

Gość gość
tzn ?

Gość gość
jakie L4? jak nie ma umowy o pracę to lekarz mu nie wypisze L4, bo to przysługuje tylko pracownikim zatrudnionym na stałe. POjdzie do pracodawcy, pokaze recepte czy jakies zaswiadczenie od lekarza i tyle.

Gość gość
chce dac zwolnienie lekarskie tylko jako inf ze nie moge pojawic sie w pracy. nie chce żadnych pieniedzy za to, dostaje kase za przepracowane godziny, wiec niczego nie chce.

Gość hmmm87654
I po co wprowadzać w błąd jak się pojęcia nie ma? http://praca.wp.pl/title,Zwolnienie-lekarskie-a-umowa-zlecenia-i-dzielo,wid,14916251,wiadomosc-prawo-pracy.html?ticaid=11118d&_ticrsn=5

Gość gość
Ja nie mam składek, niestety. Tak jak mowie, nie chce pobierac chorobowego, chce tylko byc zwolnionym z obowiazku pracy

no przeczytałam nie pisze tam nic o tym, że zleceniobiorcy przysługuje wolne, kiedy jest chory artykuł jest o ubezpieczeniu i składkach, a nie o L4

Gość gość
jhgjhg

Gość gość
jak nie ma umowy o prace to nie mozna isc na L4 bo niby jak??

O L4 siłą rzeczy też, bo L4 wystawia się osobom podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu (a nie tylko pracownikom).

Gość gość
Ewa, ogarnij sie, zachowujesz sie jakbys sama była jednym z zleceniodawcow i wykorzystywała ludzi

Gość hmmm87654
L4 przysługuje pracownikowi na umowie zleceniu tylko jeśli jest to umowa zgłoszona do ZUS, czyli jeśli nie jesteś uczniem lub studentem do 26. roku życia, nie pracujesz nigdzie indziej lub pracujesz, ale z drugiej umowy nie uzyskujesz wynagrodzenia większego niż 1276 zł brutto). Aby ZUS wypłacił zasiłek chorobowy należy wykazać, że opłacało się co najmniej przez 3 miesiące dobrowolne składki na ubezpieczenie chorobowe.

Gość gość
Ludzie, przeciez ja mowie ze nie chce zasilku chorobowego!! nie płace składek, nie chodzi mi o pieniądze.

Gość gość
kretynie, nie kapujesz?? L4 to płatne zwolnienie lekarskie!!! zatrudnionym na umowe zlecenie ono nie przysluguje, lekarz ci go nie wystawi

Gość gość
ja mam umowe zlecenie i jak jestem chora, to po prostu dzwonie do pracodawcy i go informuje, a te dni musze odrobic w innym terminie, proste.

Gość hmmm87654
jeśli nie masz żadnych składek, ...to nie jest to nawet umowa zlecenie tylko na czarno...i tyle w temacie, bo jeśli masz opłacane składki na umowie zlecenie l4 Ci się należy..

Autorze, pozostaje Ci tylko jakoś dogadać się z szefem. Jeśli zwolnienie lekarskie przekona go o Twojej niezdolności do pracy lepiej niż Twoje tłumaczenia, nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby posłużyć się tym zwolnieniem.

Gość hmmm87654
ja swego czasu pracowałam na Umowie zlecenie i byłam na l4 i zus wypłacił mi zasiłek chorobowy, bo miałam opłacone przez zleceniodawcę wszystkie składki...

Gość gość
Mam podpisana umowę, jestem studentem, płacę jedynie ten podatek przy umowie zlecenie i nic wiecej

Gość gość
dlatego ze wszystkie skladki. a ich jest w cholere: wypadkowe, chorobowe, emerytalne itp

Gość gość
autor o rybce a wy o pipce. Idź do lekarza, niech wystawi ci zaświadczenie o chorobie - takie jak dostawało się w szkole z w-fu. To zaświadczenie pokaż szefowi. Jako osoba pracująca na umowę zlecenie nie masz obowiązku przyjść do pracy, ponieważ nie powinieneś mieć nawet grafiku. Poinformuj tylko do kiedy będziesz nieobecny.

Gość hmmm87654
To nie wiem,...chyba musiałbyś zadzwonić do ZUS i się dowiedzieć... Nie mam pojęcia jak to jest ze studentami..

Gość Jakim trzeba być tłukiem
Aby pytać się o takie sprawy na forum dla starych, głupich, grubych bab i prawików? Wpisujesz w Google: "umowa zlecenie choroba/chorobowe/zwolnienie lekarskie" i wyskakuje ci multum wątków z for prawniczych. Takie to k***a trudne?

Gość gość
tak nie jest to łatwe też mam zlecenie bez prawa do płatnego chorobowego i nigdzie nie ma informacji co wtedy zrobić, jak się jest chorym, czy można wziąć wolne niepłatne i w jaki sposób?

Gość gość
pierd*icie głupoty i nie potrzebnie wprowadzenie w błąd bo ja pracuję na umowę zlecenie i mam odprowadzane składki więc i l4 przysługuje mi. a to dzięki temu że u pracodawcy zgłosiłam się do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego bo oprócz tego mam jeszcze inne ubezpieczenie. problem w tym że ja dopiero 2 miesiące pracuję i jeszcze obejmuje mnie tak zwane "karencja" czyli jak teraz pójdę na l4 to nie zostanie mi za to zapłacone, a żeby było l4 opłacone to muszę miesiąc jeszcze chodzić chora.