Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wiek ma wpływ na wczesne poronienia

Polecane posty

Gość gość

mam 37 lat i 2 dzieci, chcieli byśmy jeszcze jedno tylko nie wychodzi, już kilka razy było wczesne poronienie, czy jest to związane z wiekiem?

Gość gościówa32
Myślę, że nie. Moja znajoma przed 30 zaczęła się starać o drugie dziecko i mimo, że pierwsza ciąża była bezproblemowa to trzy razy poroniła. Lekarze rozkładali ręce, ona postanowiła spróbować jeszcze raz i urodziła zdrowe dziecko, ciąża przebiegała wzorcowo. Różnie bywa. Byłaś u lekarza? Przyczyny mogą być naprawdę różne.

Gość gość
tak ale 30 lat a 37 lat to jest jednak różnica

Gość gość
jak myślicie czy może być związek?

Gość gościówa32
Chodziło mi o to, że niezależnie od wieku można mieć problemy z zajściem w ciąże.

Gość gość
A badania byly robione ? Cytomegalia toxoplazmoza rozyczka tarczyca hormony?

Gość gość
badania są ok, już sama nie wiem co jest grane

Gość ffeeeeeet
ja zaszłam w ciąze już w II cyklu, a mam 36 lat :)

Gość gość
A jakie badania robilas?

Gość gość
szczęściara z ciebie, nam puki co nie udaje się, płodność jest bo z zajściem nie ma problemu tylko z wczesnymi poronieniami, 5, 6, 8 tydzień, i najpierw spada beta a potem pojawia się krwawienie, czyli zarodek obumiera

Gość gość
mam 2 zdrowych dzieci, drugie dziecko nie tak dawno bo ma 4 latka, właściwie wszystko jest w porządku, a mimo to ciąże ne udają się

Gość gość
A jakie badania robilas autorko? W jakim wieku urodzilas pierwsze i drugie dziecko. Czy mialas cc czy sn? Czy byly badania bakteriologiczne? Czy po poronieniu bylo lyzeczkowanie? Czy pobierano material do badan histopatologicznych?

Gość gość
progesteron badałaś?

Gość gość
pierwsze dziecko w wieku 23 lat, drugie w wieku 34 lat, poronienia samoistne, porody naturalne, bakterii brak, zespół antyfosfolipidowy i tarczyca ok, badania poronionego zarodka nie było

Gość gość
jedyny problem jaki przychodzi mi na myśl to że po porodzie w wieku 34 lat strasznie popękałam włącznie z szyjką, wszystko było pozszywane, ginekolog twierdzi że nie ma to jednak zbytnio wpływu

Gość gość
w drugiej fazie mam zalecony d*phaston 2x1, poronienia były pomimo lekarstwa

Gość gość
jeszcze dodam że spadek bety poprzedzony jest bólem brzucha tak jakby dość silny ból jajnika zazwyczaj po lewej stronie, potem po 2-3 dniach następuje spadek bety

Gość gość
Autorko, też mam dwoje dzieci i też myślę o trzecim i też mam jakieś obawy... Szczerze mówiąc, jeśli nie ma problemu z zajściem w ciążę, to podejrzewam, że może być faktycznie niski progesteron. Z drugiej strony jednak wiek też robi swoje. Teraz wszyscy usiłują wmówić sobie, że nie ma znaczenia, czy kobieta ma 25 lat, czy 40 rodząc dziecko, ale to nie jest prawda. Jakość jajeczek może być coraz słabsza i pomimo tego, ze dochodzi do zapłodnienia, to być może faktycznie zarodek nie utrzymuje się z powodów naturalnych. Ja dzieci urodziłam mając 25 i 29 lat. O trzecim myślę w okolicach 32, 33 lat i też mam obawy, bo tak jak w pierwszą ciążę zaszłam w 1 cyklu, tak już o drugą trzeba było się starać z lekami.

Gość gość
Moja znajoma w pierwszą ciąże zaszła w wieku 25 - poroniła. W drugą jak miała 27 - donosiła, ale były bliźniaki i jedno zmarło po porodzie.

Gość gość
zdaje sobie sprawe że problem z zagnieżdzeniem może dotyczyć wieku, tylko od strony ginekologicznej jestem zdrowa, lekarz twierdzi że wszystko ok i nie ma przeciwskazań tym bardziej ze nie było dużej przerwy od odtatniej ciązy i porodu, no jednak nie wychodzi nam