Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szukam dobrego ginekologa oraz odpowiedzi na pytania

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam 16 lat, chciałabym pojsc do ginekologa zeby dostac tabletki antykoncepcyjne, odpowiedni wiek by pojsc na pierwsza wizyte? czy koniecznie lekarz będzie przeprowadzał badania? znacie jakiegos dobrego albo sprawdzonego mężczyznę ginekologa z warszawy lub okolic? czy są jakieś skutki uboczne zażywania tabletek? mniej wiecej po jakim czasie zaczynają działać działać? macie jakieś ostrzeżenia co do pierwszej wizyty?

Gość diane_35
gratulacje... powiedz od razu ze to na tradzik

Gość gość
Skoro masz 16 lat to niewiem czy nie musisz iść z rodzicem na taka wizytę. Ja bylam mając 18 lat to nie wiem a co do badania to przede wszystkim ważny jest fakt fzy jesteś dziewicą czy nie jeśli tak to nie może Cię zbadać

Gość gość
tak, jestem dziewicą

Gość gość
W tym wieku musisz pójść z rodzicem, bez zgodny rodzica żaden odpowiedzialny lekarz nie przepisze ci tabletek antykoncepcyjnych. Tabletki antykoncepcyjne mogą mieć wiele skutków ubocznych (od mało groźnych typu cellulit czy obniżenie nastroju aż po zakrzepicę), a w tak młodym wieku dodatkowo mogą ci nieźle namieszać w gospodarce hormonalnej (Ty jeszcze jesteś w okresie dojrzewania!!!). Jeśli w ogóle lekarz będzie brał pod uwagę możliwość przepisania ci tabletek, to powinien cię przedtem zbadać. Fakt, że jesteś dziewicą w niczym tu nie przeszkadza, jeśli okaże sie, że budowa twojej błony nie pozwala na badanie przez pochwe, to zbada cie przez odbyt. Powinnaś dostać także skierowanie na badania krzepliwości i próby wątrobowe.