Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Endo123

Powiększone endometrium i jajnik

Polecane posty

Gość Endo123

Hej dziewczyny, 4 sierpnia czyli w 24 dni cyklu kochalam sie z chłopakiem z prezerwatywa. Wydaje mi sie, ze nic nam nie pękło. Jednak okres mi sie spóźnia juz 5 dzien i troche wariuje. Byłam u ginekologa i zrobił mi USG, wyszło ze mam lekko powiększone endometrium (8mm) i powiekszony prawy jajnik. Czy to moze oznaczać ciążę?! Praktycznie w ogole nie bolą mnie piersi, nie czuje jakby okres miał przyjść...

Gość gość
8mm to wcale nie jest powiekszone endometrium, tylko całkiem w normie jak dzień w cyklu, w którym jesteś

Gość gość
ale przecież nie masz powiększonego endometrium, śmiem nawet twierdzić że nie jest ono zbyt grube jak na dzień cyklu, w którym jesteś, poza tym endo zarówno tuż przed zbliżajaca się miesiączką, jak i we wczesnej ciazy wygląda tak samo, a powiększony jajnik tez nie musi zwiastowac niczego złego, o ile nie jest to stan długotrwały- byłaś u lekarza, dlaczego jego o to nie zapytałaś, a pytasz ludzi na forum?

Gość gość
Endometrium zawsze jest powiększone przed miesiączką.

Gość Endo123
Ale w ciąży podobno tez, stad te moje wątpliwości. Dostałam w ogole D*phaston na wywołanie okresu, dzisiaj biorę druga tabletkę, jeszcze przez 3 dni. Powinnam go dostac w trakcie czy po odstawieniu?

Gość Endo123
Lekarz sie zmartwil tym jajnikiem bo mówi ze to moze oznaczać problemy hormonalne, ten brak okresu tez by pasował.

Gość gość
kobieto masz normalne endometrium, a nie żadne powiększone, u kobiet misiączkujacych może ono osiągac grubosć do 15mm, a miesiączkę dostaniesz zapewne tuż po odstawieniu d*phastonu

Gość Endo123
A moglabym po dwóch dniach zaprzestać brania tego D*phastonu? Moze wtedy miesiaczka by wcześniej przyszła?

Gość gość
stosuj się do zaleceń lekarza, bo inaczej więcej szkody niz pożytku bedziesz miała, na wywołanie miesiączki d*phaston 2x1 przez 5 dni

Gość gość
Absolutnie nie odstawiaj d*phastonu. To są hormony, a nie witamina C.

Gość Endo123
Jasne, będę sie stosować do zaleceń lekarza. Mam tylko pytanie w jakim czasie od odstawienia powinnam dostac miesiaczke? (Jeżeli w ogole dostanę ech :( )

Gość gość
2-3 dni po odstawieniu.

Gość Endo123
Ej dziewczyny, dodatkowo zapomniałam dodać, że mam powiększony mocno ten prawy jajnik no i na wydruku z USG napisane też jest, że mam na obu drobne pęcherzyki. To może zwiastować jakieś problemy hormonalne i stąd brak miesiączki?

Gość gość
Mocno powiększony czyli jaki ma rozmiar?

Gość Endo123
W marcu mialam robione USG i mial rozmiar 23x13 mm a teraz ma 27,5x19,8 mm.