Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wazelina na odparzenia

Polecane posty

Gość gość

Czy mozna stosowac wazeline na odparzenia pupy u noworodka? Bo przez 2 dni smarowalam malemu wazelina i zauwazylam dzis ze ma strasznie czerwona pupe. Odstawilam wazeline i teraz posmarowalam mu Tormentiol-em aby wyleczyc odparzenia. Mam tez ALANTAN , CLOTRIMAZOLUM HASCO i SUDOCREM. Slyszalam ze Sudocremu nie mozna uzywac bo w skladzie jest tlenek cynku i to szkodzi maluchowi. Alantan z tego co mi wiadomo jest zapobiegawczy czyli stosouje sie go aby nie bylo odparzen. Tormentiol niby jest na odparzenia i Clotrimazilum takze. Ale tak tylko slyszalam. Na razie posmarowalam mu Tormentiolem i zobacze jutro co bedzie sie dzialo. A jaki krem/ masc waszym zdaniem wyleczy odparzenie? Dodam ze ma pupe zaczerwieniona i takie male wypukle chrostki.

Gość gość
wazelina nie pomoże, polecam sudocrem, mojemu maluszkowi przechodziło po 3-4 razach po posmarowaniu

Gość gość
tormentiolem ani clotrimazolum nie smaruj bo dostanie wysypke, kup sudocrem naprawde jest najlepszy na odparzenia

Gość gość
u nas najskuteczniejsza była mąka ziemniaczana, przy biegunce było okropne odparzenia- zasypałam na noc i rano pupa wyglądała o niebo lepiej... a i przy odparzeniu pupę myj wodą z mydłem , żadnych chusteczek nawilżanych bo tylko pogarszają sprawę.

Gość gość
Tylko Sudocrem, kto Ci naopowiadał o tym cynku i że nie można. Sudocrem działa cuda i niczemu nie szkodzi, tylko pomaga!

Od najmniej skutecznego środka zaczęłaś ;) Wazelina na odparzenia się nie nadaje. Alantan jest na szybie gojenie się ran, ale czy konkretnie się sprawdza przy odparzeniach?... nie wiem, ja stosowałam na tatuaż zamiast wazeliny, to pamiętam :P Sudocrem jak najbardziej skuteczny i bezpieczny, szczególnie u chłopaków. Tormentiol to już jak jest tyłek konkretnie odparzony, jak już nie działa Sudocrem.

Gość gość
sudokrem działa ale najszybciej wyleczysz kartoflanką, stare i sprawdzone.

Gość gość
A co sadzicie o antiseptic cream? Nada sie?

Gość gość
Babciowy sposob- olej rycynowy! Mozna tez kokosowy albo arganowy ale ten jest drogi. Polecam bo dziala. Kokosowy nawet na poparzenia po opalaniu. Sama natura i wszedzie dostepne. Pozdrawiam i zycze powodzenia

Gość gość
Kobieto, po to właśnie jest tlenek cynku żeby to wszystko szybko i sensownie działało, inne kremy np Nivea też mają go w składzie. Nie męcz dzieciaka, pomyśl jak ty byś się czuła z takimi odparzeniami! Smaruj tym Sudocremem natychmiast, i to grubą warstwę, wcale się nie cackaj. On jest rewelacyjny, moja nienormalna ciotka załatwiła swojemu wnuczkowi koszmarne odparzenia gdy był pod jej opieką (rany z krostami, podchodzące wodą) i Sudocrem wyleczył to w 2 dni.

Gość gość
wazelina to CI dodatkowo odparzy, bo posmarowane miejsce nie oddycha, żadnej wazeliny, rany... biedne dziecko

Gość Tormentiol zawiera w sobie
kwas borowy, którego nie wolno stosować poniżej 3 roku zycia. Clotrimazol to lek przeciwgrzybiczy. A odparzenia się stara osuszyć, a nie nawilzyć :O

Gość errteeeee
jak się dwa razy na dobę posmaruje tormentiolem to się nic nie stanie. Kiedy to był jeden z niewielu środków na odparzenia i sprawdza się znakomicie. Polecam tormentiol dorosłym przy odparzeniach, otarciach np nosa przy katarze smarujecie na noc rano macie zdrową skórę:) a co do sudocremu to używany z głową tez jest bezpieczny, ale tl cynku może spowodować sklejenie się błon śluzowych, radzę dobrze przeczytać całą ulotkę!!!! Nie stosujcie go profilaktycznie!!!

Gość errteeeee
no i najważniejsza rzecz; wietrz skórę ile tylko dasz radę!

Gość hch
jak bardzo ma pupę odparzoną to wietrz ją do pampersa wkladaj garść mączki ziemniaczanej i smaruj jakimś kremem na odparzenia pieluszkowe

Gość Tormentoil zawiera w sobie
Nic się nie stanie? Poczytaj sobie może o wysokiej toksyczności kwasu borowego i wchłanialnosci u niemowląt, a potem dawaj takie rady :O Kiedyś to antybiotyków nie było, więc dziś tez mamy umierac na zapalenie płuc?

Gość errteeeee
ty na górze poczytaj sobie o szkodliwości tl cynku mnie Mama smarowała tormentiolem jak miałam odparzenia i nic sie nie stało. Nie można go stosować za dużo, dwa razy dziennie i cienką warstwa MOŻNA i to nie jest tylko moje zdanie, a dwóch znajomych pediatrów i położnej:P

Gość gość
wazelina do bani - skóra pod nią się tylko kisi, a odparzenie trzeba osuszac - tlenek cynku jest bardzo dobry do tego celu więc smaruj sudokremem smiało, na tą zaczerwienioną skórę. Tormentiol tylko na mocne zmiany, pęcherzyki z woda - bo zadziala od razu, a sudockremem to tydzien sie będzie dziecko męczyło... zapobiegawczo się natłuszcza skórę - ale czyms naturalnym - olejem lnianym ( Linomag), olejem migdałowym itp, żadnych olei z ropy naftowej, jak wazelina, oliwki itp

Gość gość
Posmarowałam mu wczoraj na wieczor Sudocremem i w nocy przy zmianie pampersa rowniez. Rano gdy zmienialam mu pieluszke zauwazylam ze miejsca odparzone wygladaja o niebo lepiej. Sa mniej czerwone ale chrostki pozostaly. Wiem ze po 2 smarowaniach nie mam co liczyc na cuda ale ten sudocrem naprawde pomogl. Pediatra kazala mi smarowac Clotrimazolem ale nie wiem czy mu sie nie pogorszy od tego... A powiedzcie mi czy CLOTRIMAZOL i CLOTRIMAZOLUM HASCO to to samo? Dzieki serdeczne za odpowiedzi i rady. Gdyby nie Wy nie wiem czy uzylabym tego Sudocremu bo w szpitalu mi polozne tez nagadaly ze nie mozna go stosowac. Pozdrawiam

Gość errteeeee
do wyżej sudocrem można używać jak już są odparzenia nie stosuj go tylko profilaktycznie, do tego lepsze są inne kremy które nie maja tyle skutków ubocznych. Jak już miałaś pęcherzyki to mogło się wdać zakażenie grzybicze stąd ten clotrimazol. To co wymieniłaś to to samo rózna jest tylko firma;)

Gość gość
Dzieki za odpowiedzi. Dzisiaj ostatni raz posmarowalam malemu pupe Sudocremem i wracam do Alantan-a. Poki co pupa wyleczona. Dzieki za rady i przekonanie do Sudocremu. Dzis kupilam w Rossmanie duzy Sudocrem 125 za 23zł. Niech bedzie w domu wrazie W. A jaki polecacie krem/masc do smarowania pupy aby zapobiec odparzenia?