Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość whhitegold

25 tydz ciąży dziwne ruchy dziecka

Polecane posty

Gość whhitegold

Witam. Jestem w 25 tyg ciąży. do tej pory mała była bardzo aktywna, kopała tak że brzuch się ruszał. Od wczoraj rusza się ale bardzo mało i bardzo słabo mi to wyczuć. Dziś również się poruszała ale kilka ruchów i koniec. czy możliwe że się odwróciła i dlatego tak słabo odczuwam jej ruchy ??

Gość gość
No pewnie, też tak miałam! Może zjedz coś słodkiego i połuż się na plecach i zobacz czy maluszek zacznie się mocniej ruszać, u mnie ruszało się maleństwo wtedy bardziej.

Gość whhitegold
tylko że do tej pory ruchy były bardzo wyraźne i mocne. Dlatego mnie to trochę martwi.

Gość gość
Też tak miałam, najważniejsze że wyczuwasz ruchy!!Dziecko może w nocy troszkę więcej się ruszało i teraz sobie odpoczywa :) Jeśli coś Cię niepokoi to najlepiej zadzwoń do swojego lekarza ginekologa :)

Gość gość
to dopiero 25 t.c. więc pewnie niedawno zaczęłaś czuc ruchy. Czasem jest tak, że dziecko mniej sie rusza albo słabiej i się tego nie czuje albo po prostu tak sie "wypina". U mnie czasem się mniej dziecko ruszało przez 1-2 dni a później znowu było mocniej. Żeby sie uspokoić możesz zadzwonić do szpitala zapytać się czy możesz przyjechać na ktg albo zadzwon do swojego ginekologa

Gość gość
podjedź do najbliższego szpitala, powiedz że nie czujesz ruchów wtedy na pewno nikt nie odmówi Ci ktg a będziesz spokojniejsza, też jestem w 25 tc i ruchy czuje bardzo często, o różnym natężeniu ale jak zjem cos słodkiego i położę się na plecach tak jak wspominała poprzedniczka, wtedy mam prawdzie szoł w brzuchu:D

Gość gość
Próbowałaś ze słodkościami?

Gość whitegold
Tak, mimo to ruchy sa bardzo slabe. Bede jednak dzwonic do swojej pani ginekolog, bo nie daje mi to spokoju ;(

Gość whitegold
Tak, mimo to ruchy sa bardzo slabe. Bede jednak dzwonic do swojej pani ginekolog, bo nie daje mi to spokoju ;(

Gość gość
Moim zdaniem nie masz sie czym przejmowac.... tez tak mialam nieraz , teraz jestem w 35 tyg i juz raczej sie to nie zdarza, ale pewnie dlatego ze dziecko jest juz duze i czuje jakby prawie kazdy jego ruch ;) Kiedys gadalam na ten temt z polozna i mowila ze dzieci czasem tak maja ze jednego dnia sa spokojniejsze , bardziej senne drugiego dnia zywsze, poza tym w 25 tyg dziecko ma jeszcze sporo miejsca i moze sie odwrócilo. Moje sposoby na sprowokowanie ruchów to: - wypicie np jednym duszkiem szklanki wody ( mala wtedy chyba slyszy jak wpada woda do zoladka i sie budzi i rusza) - moze to smieszne ale w jakis 80% przypadków zaczyna sie wtedy ruszac :) - polozenie sie na plecach, tez prawie zawsze wtedy dosc mocno sie rusza - pukanie do niej ( pukam sie delikatnie w brzuch ponizej pępka) po chwili jest odpowiedz :) - klade sie na boku i oddycham kilka razy głeboko przeponą, jesli nic sie nie dzieje to klade sie na drugi bok i robie to samo i tez prawie zawsze to pomaga - jedzenie czegos slodkiego u mnie sprawdza sie akurat róznie, moze dlatego ze ja czesto jem w niewelkich ilosciach slodycze i dziecko jest przyzwyczajone - mojej kolezance po kawie tez dziecko szalało.... ( ale tu wiadomo zalezy czy ktos pije i czy moze pic, ale jak masz cisnienie w normie to jedna slaba dziennie na pewno nie zaszkodzi) Aha i jeszcze jedno wszedzie pisze o 10 r****ch dziecka w trakcie aktywnosci ..... moja polozna tez mowi ze drugi sposob liczenia to 6 ruchów na 2 godz i ja jakos wolalam sie trzy,mac tej drugiej zasady, bo czasem zdarzalo sie ze nagle owszem dziecko zaczynalo sie ruszac ale ja wyczulam np do 5 ruchów potem jakby nic i sie denerwowlam.... a jak licze ta druga metodą to jest wszystko OK.

Gość gość
whitegold, mam nadzieje ze wszystko bedzie w porzadku, zglos sie dla pewnosci do szpitala i daj znac :) pozdrawiam :)

Gość whitegold
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi. Sama nie wiem juz co mam o tym myśleć bo przed chwila mala mnie skopala i znowu cisza. Wszedzie czytam ze gdybym nie czula ruchow to zle, sle ja czuje. Slabe bo slabe ale czuje. Sama nie wiem. Moja ginekolog przyjmuje dzis od 16 wiec w razie czego podjade.

Gość gość
Nie denerwuj się, ja też tak miałam, że dzidziuś zaczął się jakby mniej ruszać i też się tym przejmowałam, do tej pory cieszę się z kazdego kopniaka a jestem w 31 tygodniu. Myślę, że Cię uspokoją bo wygląda na to że więcej kobiet ma tak samo. Wszystkie te sposoby które opisała koleżanka powyżej też u mnie działają, dodałabym do tego jeszcze muzykę, czasem włączałam małej jakieś moje ulubione kawałki i po jakimś czasie ona je już rozpoznaje i reaguje :) chyba je lubi :D

Gość whitegold
Mam nadzieje że bedzie dobrze, a mala po prostu zmienila pozycje,

Gość whitegold
Proszę o pomoc jeszcze raz. Ost ruchy stały się prawie niewyczuwalne, byłam w szpitalu zrobili mi ktg i dzidzia wg badania fika jak szalona a ja nie czuję nic :( czy któraś tak miała ??

Gość gość
jasne że miałam. w 23 tygodniu tak spanikowalam że wyladowalam na ktg . Zrobili usg młoda skakała a ją nic nie czułam. Dziecko jest malutkie i się często obraca może też kopać w łożysko.

Gość gość
Ktos jeszcze ?

Gość gość
Maluszek pewnie zmienił pozycję :) i słabiej odczuwasz ruchy! Nie panikuj! Nie możesz się przecież tak denerwować, bo to zaszkodzi maluchowi! Jeśli byś w ogóle nie czuła żadnych ruchów dzidziusia to wtedy jedź na izbę przyjęć! Wypróbowałaś już słodkości??

Gość gość
Z małym wszystko ok bo tak jak wyżej pisałam bylam wczoraj w szpitalu inwg ktg mały szaleje a ja nic nie czuje. Pielegniarki byly zdziwione ale mowia wlasnie ze moze sie odwrocil. Tylko chcialam wiedziec czy ktoras tez tak miala.

Gość gość
Hmm to już w sumie prawie 26 tc...ja tak nie miałam ale skoro mówią, że jest odwrócony to pewnie mają racje :) Nie martw się, porozmawiaj o tym z lekarzem, jesli masz jakies watpliwosci i boisz się o ciążę to może tak jak mi lekarz zaproponuje Ci częstsze wizyty kontrolne i tak dałam radę i jestem już w 33tc :) tylko ciążę mam zagrożoną przedwczesnym porodem :( a w 25tc byłam w szpitalu i miałam założony szew na szyjce macicy, 4 tygodnie temu dowiedziałam się, że mam cukrzycę ciążową, a we wtorek, że szyjka macicy mi się skraca :( Pozdrawiam i powodzenia życzę !