Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcezostackrwiodawca

Jak zostać krwiodawcą

Polecane posty

W listopadzie skończę 18 lat. Chciałabym jak najszybciej zacząć oddawać krew. Stąd moje pytanie: gdzie mogę poszukać więcej informacji na ten temat? Czy mogę przyjść w dniu urodzin i okazać legitymację? Czy mam zabrać ze sobą jakiś komplet badań? Pozdrawiam, Olga

Gość gość
Ja czekałam aż odbiorę dowód, ale że wniosek złozyłam wcześniej, to zaraz po urodzinach był. Zresztą to było kilkanaście lat temu, więc coś się mogło zmienić, może legitymacja starczy:) Informacji w necie jest od groma, wpisz sobie np. "Krwiodawstwo Warszawa" czy skąd jesteś, znajdziesz adresy stacji i godziny otwarcia. Badań żadnych nie potrzebujesz, wszystko Ci zrobią na miejscu, jeśli jednak chorujesz przewlekle (np. na tarczycę), robiłaś depilację u kosmetyczki/piercing/tatuaż, to musisz o tym poinformować w ankiecie, którą wypełniasz. Dodatkowo lekarz przeprowadzi z Tobą wywiad, zmierzy cisnienie, itd. Zawsze możesz zadzwonić do najblizszej Ci stacji i zapytac np o tę legitymację. Pozdrawiam i powodzenia:)

Super, dziękuję za te informacje:) Nie choruję na nic przewlekle ale rzeczywiście robiłam i piercing i depilację u kosmetyczki. Myślisz, że chodzi tutaj o ewentualne zarażenie się wirusem żółtaczki typu c?

Gość gość
Tak, chodzi o żóltaczkę lub wirus HIV. W takim wypadku musisz odczekać 6 miesięcy, zanim oddasz krew. Wirusy te mogą kilka miesięcy pozostawać w ukryciu, zanim dadzą wynik, że jesteś zakażona, tak więc chodzi o bezpieczeństwo zarówno Twoje, jak i biorcy.

Gość prawictwo pospolite125
najbardziej poszukiwana grupa jest 0 Rh-

Gość gość
Co do legitymacji, na stronie krakowskiego centrum krwiodawstwa znalazłam taką informację: "Zgłaszający się do oddania krwi powinien posiadać przy sobie dokument ze zdjęciem potwierdzający tożsamość i numer PESEL: dowód osobisty, legitymację studencką, prawo jazdy, paszport, dawca wielokrotny - również legitymację Honorowego Dawcy Krwi.".

Gość gość
"najbardziej poszukiwana grupa jest 0 Rh-" Niekoniecznie, każda grupa jest poszukiwana. 0Rh- jest dawcą uniwersalnym, to fakt, ale obecnie dąży się do tego, aby najpierw podać grupę krwi taką, jak ma biorca, 0Rh- tylko jeżeli brak odpowiedniej grupy. Zresztą ośrodki mogą ją między soba wymieniać, sprowadzać z innych miast, itd, więc naprawdę kazda grupa jest równie potrzebna.

Gość jawlasnaosobista
Ja jestem z Opola i od lat oddaje krew, na stronie opolskiego rckik można sprawdzić, jakie są aktualne zapasy danej grupy. O tu proszę link:) Inne pewnie też takie coś mają. http://www.rckik-opole.com.pl/

Gość gość
a czemu tak ci zalezy zeby jak najszybciej te krew oddawac?

Gość prawictwo pospolite125
"najbardziej poszukiwana grupa jest 0 Rh-" To nie jest moje zdanie . Oglądałem rok temu w telewizji program o stacja krwiodastwa w Polsce . .. Jedna z pielęgniarek która pobierała wypowiedziała się , ze poszukuja włąsnie 0 Rh minus najbardziej

Gość gość
a mnie zawsze faworyzuja bo mam arh- i mowia ze jest rzadka i daja czasem jakies gadzety extra albo nieraz jak wyniki slabsze a ktos bardzo potrzebowal to brali bo sa braki. zrszta na stronie jest wykres u mnie jakiej brakuje....

Gość gość
0rh- jest najrzadszą grupą krwi dlatego jest pożądana bardzo mocno, bo jest to jedyna krew jaką może otrzymać osoba z grupy 0rh-. 0rh+ jest na "drugim" miejscu pożądania ;) potem są Arh- i Brh- i na końcu Arh+ i Brh+ :P Taka hierarchia "na codzień" ale wiadomo, że jednego dnia lekarze mogą potrzebować tylko krwi np. osoby Brh+ ;)

Dziękuję za tak liczne odpowiedzi. Mam grupę krwi 0rhplus. Mieszkam w Gdansku więc będę musiała poszukac jakiegoś punktu tutaj:)

Gość magdlenaa
0Rh- nie jest najrzadsza (rzadsze są B- i AB-, przynajmniej w Polsce), ale to prawda, ze osoba z 0- może tylko taką otrzymać. Natomiast ciesz się, że masz 0Rh+- druga najpopularniejsza grupa w Polsce, to znaczy, że tez i duzo osób jej potrzebuje. Powodzenia w oddawaniu! Zresztą każda grupa jest cenna:)