Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak radzic sobie z dzieckiem lakomczuchem

Polecane posty

Gość gość

Mam 3 dzieci.2 z nich to typowe niejadki. Idzie dostać świra. Potrafią przez cały dzień żyć na kubku kakao i 2 łyżkach jogurtu. Jak już im coś smakuje to jestem zachwycona i pozwalam jeść. Jednak są szczupli i zdrowi natomiast problem mam z 3 dzieckiem. Mam ogromny apetyt i dużą nadwagę. Jest ciągle głodne, ciągle by jadło. Nakładam porcje dla każdego i musze pilnować bo dziecko zjada za siebie i 2 rodzenstwa jak nie patrze a potem udaje że to nie ono zjadło i chce jeszcze 4 porcję jako dokładkę! Nie wiem co robić. Mówią dawać warzywa i owoce ok daje ale ono zjada to bez ograniczeń. Potrafi zjeść kg malin i jak się skończą to pyta co będzie do jedzenia bo jest glodne. Mówią odwracać uwagę, organizować zabawy. Ok staram się tak robić ale w trakcie najlepszej zabawy dziecko ucieka i szuka po lodówce co by tu zjeść. Nie daj boże jak próbuję coś wcisnąć dwójce pozostałych dzieci to tamto już stoi i czai się na jedzenie. Jak odmawiam prosto z mostu i tłumaczę dlaczego odmawiam to płacze, mówi ze go nie kocham, że chciałoby umrzeć, że ma pusty brzuszek. Jestem załamana. Prosiłam lekarza o skierowanie do dietetyka i psychologa ale mi powiedział ze zdziwiam że to dziecko mam dawać mniej, więcej warzyw i owoców i odciagać od jedzenia. A to nie jest normlane. Już cała rodzina i znajomi zauważyli ze coś jest nie tak z moim dzieckiem i są bardzo zaniepokojeni. Nie wiem co robić. Może mi coś doradzicie? Jak żyć z 2 skrajnych niejadków i jednym łakomczuchem z dużą nadwagą?

Gość gość
idz do innego lekarza, pediatry.

Gość gość
zakleić usta taśmą związać ręce i karmić krokpówką, albo zamknąć w piwicy i codziennie rzucać kromke chleba dziennie i wode do picia

Gość gość
karmić kroplówką oczywiście :)

Gość mamadwóchdziewczynek
równowaga w rodzinie musi być ;-) nie wiem w jakim wieku jest to dziecko, ale masz na pewno problem. Ja mam niejadka i myślałam, że to problem najgorszy, ale faktycznie jak płacze i szantażuje, że nie kochasz to nie jest dobrze. Może dziecko zbadać na początku, taki ogromny apetyt może być spowodowany jakimiś dysproporcjami w pierwiastkach, może coś z hormonami... warto wykluczyć zanim go zaczniesz dietować. A jak okaże się zdrowy /oby tak było/ to pozostaje dietetyk i dieta, albo może jakieś suplementy/zioła na zmniejszenie łaknienia? Szkoda dziecka, dzieci są okrutne i zaraz będą się śmiały z niego. Moja córka choruje na astmę i kiedyś miała taki lek, po którym była ciągle głodna. Przytyła w oczach, ale akurat miała niedowagę, więc już nie ma ;-) jednak jej apetyt mnie przerażał a ona sama mówiła, że nie może się najeść i ma tego dość. Poprosiłam o zmianę leku i wróciło do normy. Może i on brał albo bierze jakieś leki?

Gość gość
Daje mu leki na odchudzanie

Gość mamadwóchdziewczynek
leki na odchudzanie dziecku? a ile on ma lat? jeszcze się nie spotkałam z odchudzaniem lekami dziecka szczerze mówiąc... Moim zdaniem najważniejsze to wykluczyć chorobę a wtedy jedzenie ograniczyć, zamieniać na zdrowe i mniej kaloryczne + dużo ruchu, może basen czy jakiś sport.

Gość gość
dosypuje mu też błonnika do kazdego posiłku ale ma po tym duży bżuch