Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Becikowe z panstwa

Polecane posty

Gość gość

Jestem tuz po porodzie i chcialabym zalatwic wszystkie formalnosci zwiazane z becikowym. Ale zastanawiam sie czy w MOPSie zalatwia sie to panstwowe becikowe? Bo z tego co mi wiadomo to w MOPSie mozna starac sie o becikowe jesli dochod nie przekracza 514zł na osobe. A gdzie sklada sie "wnioski" o becikowe te ktore daje panstwo bez wzgledu na zarobki?

Gość gość
idziesz do mopsu po wniosek potem do swojego gina aby wypełnił a potem znowu do mopsu oddać wniosek czekasz 3 tygodnie i masz;)

Gość gość
Powiedzą Ci w urzędzie miasta jak będziesz rejestrować dziecko, u mnie załatwia się to w mopsie ale nie wiem czy wszędzie tak jest.

Gość gość
3 tygodnie? Jak złożysz do 10tego to dostaniesz do końca miesiąca, jeśli po 10tym to do końca następnego miesiąca.Sama teraz składałam. Pozatym, żeby złożyć wniosek musisz mieć najpierw pesel dziecka.

Gość gość
ja pod koniec ciazy dostalam kartke zeby starac sie o becikowe, zarejestrowalismy corke i z aktem urodzenia poszlismy do mopsu i ta kartka od gina na miejscu wypelnilam dokumenty i po tyg dostalismy pieniazki i w ogole nie musielismy miec peselu dziecka

Gość gość
Nie ma becikowego bez względu na zarobki . Aby dostać becikowe zarobki na jedną osobę nie mogą przekroczyć 1900 zł. U mnie załatwia się to w UM. Aby dostać rodzinne (70 zł miesięcznie) + jednorazowy dodatek za urodzenie dziecka zarobki nie mogą przekroczyć 529 zł na jedną osobę. To również załatwia się u nas w UM.

Gość gość
Ginekolog nic nie musi Ci wypełniać. Położne mają teraz nowe drugi i wystarczy ich podpis.

Gość gość
Pierwszy 1000 zl dostaje kazdy, pod warunkiem ze bedzie mial zaswiadczenie od lekarza ze sie chodzilo na wizyty i pierwsza wizyta byla do 10 tyg ciazy. 2 tysiac dostaje sie wlasnie wtedy jak dochody nie przekraczaja wlasnie 529zl na osobe. Tylko zeby dostac ten 2 tysiac jest o wiele wiecej zalatwiania bo wiadomo dokumenty o dochodach itd ale to w MOPSie wszystko ci powiedza. A zeby dostac wogole becikowe musisz isc po akt dziecka do urzedu miasta i potem do MOPSu wypelnic wnioski i po sprawie. (Pesel dziecka nie zawsze wymagaja)

Gość gość
Nie ma becikowego dla wszystkich!!! w 2013 roku weszła nowa ustawa! Jeżeli przekroczysz na jedną osobę 1920 zł to becikowego nie dostaniesz - my nie dostaliśmy.

I dzielone na ile osób? Tylko na mnie i męża,czy na mnie,męża i dziecko?

Gość gość
1922 zł netto na osobę. Nowo narodzone dziecko też się wlicza.

Gość gość
Sama obecnie zalatwiam becikowe i wyglada to tak,ze trzeba miec szereg dokumentów mianowicie pity za 2011, zaswiaczenie o zarobkach, zaswiadczenie o skladkach z Zusu tez za 2011r i druk od lekarza.. :/

Gość gość
We wniosku wpisujesz członków rodziny, w tym dziecko. 1922na osobę na ręke.

Gość gość
U mnie w mieście (Kraków) becikowe samorządowe, państwowe i socjalne załatwia się w Urzędzie Miasta, bo to trzecie to dodatek dla osób które łapią się na zasiłek rodzinny, a ten też u nas UM przyznaje.

Gość gość
A twój dochód liczy się jako utracony, nie masz pensji a zasiłki się nie wliczają.

Gość gość
my to załatwialiśmy w lutym, ale tak: od stycznia 2013 roku weszła nowa ustawa-becikowe tylko dla "najbiedniejszych" i to jest właśnie to 1922 zł brutto lub netto-nie pamiętam na osobę w rodzinę, jeśli to jest Wasze 1 dziecko to dochód liczy się na 3 osoby. U mnie załatwia się to w MOPSie. Drugim warunkiem, aby dostać becikowe jest zaświadczenie od lekarza o tym, że 1 wizytę odbyłaś najpóźniej w 10 tc. Oprócz tego musisz mieć PIT-my na początku roku składaliśmy z PITem 2011. Musiałam również napisać oświadczenie, że mój mąż becikowego nie bierze na siebie. Ja po prostu poszłam do MOPSu i tam mnie pokierowali

514 nie ma takiego kryterium i nie bylo bylo 504 ale teraz jest 539 i to o dodatek do zasilku rodzinnego z tyt ur dziecka a becikowe to swoja droga! to nei zasilek rodzinny