Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patyczak69

Dieta i dziwny problem

Polecane posty

Gość patyczak69

Od trzech dni jestem na diecie która polega na tym, że prawie w ogóle nie jem cukrów. Od dwóch dni często (szczególnie wieczorem) boli mnie głowa. Czy to może być spowodowane dietą? A jeśli tak czy to jest objaw przejściowy czy raczej sygnał, że z moim odżywianiem jest coś nie tak. Jak sądzicie?

Gość patyczak69
Są tu jakiś specjalistki od odchudzania?

Gość patyczak69
ktoś może miał podobny problem?

Gość gość
a jesz inne weęglowodany?

Gość mjc
Tak, ból głowy oraz zaparcia często towarzyszom dietom bezwęglowodanowym. To oznaka spadku cukru. Sugeruję jednak jakieś cukry przyjmować - np. w warzywach.

Gość gość
Ja nie jem cukru żadnego od roku prawie. Cukru jest wystarczajaco zazwyczaj w normalnej diecie człowieka i nie potrzeba nic słodkiego do zycia. Moze ból byc spowodowany czyms innym albo nagłą zmiana. Zmierz poziom cukru i na poczatku pilnuj tego az organizm sie przyzwyczai do zdrowszego trybu zycia.

Gość patyczak69
ja ograniczyłam nie tylko słodycze i ten biały cukier, ale też np. nie jem chleba ryżu, ziemniaków czy makaronu, jedyne węglowodanów to te z owoców i warzyw

No to masz odpowiedź co się dzieje. Do normalnego funkcjonowania i sensownego odchudzania potrzebujesz węglowodanów. Nie pamiętam dokładnie, ale co najmniej 1-1,5 g na kg masy ciała nawet przy redukcji. Sięgnij po węgle złozone, typu brązowy ryż, razowy makaron itp. Powinno pomóc na bóle głowy i zmęczenie, a przy okazji podkręci metabolizm i nie będziesz ciągle glodna.

Gość gość
zgadzam sie z esh

Dziękuję :) Powiem jeszcze raz dobitnie. Patyczak, cukry w owocach i warzywach to nie jest najlepszy pomysł. Przede wszystkim to są cukry proste, które galopem metabolizujesz - w efekcie szybko spada Ci poziom cukru i jesteś albo wiecznie głodna, albo wiecznie zmulona i boli Cię głowa. Taka redukcja węglowodanów, o jakiej mówisz, to super sposób, ale nie na schudnięcie, tylko na pozbycie się mięśni. A mniej mięśni to wolniejsze spalanie tłuszczu. Nie mówiąc już o tym, że owoce to pułapka węglowodanowa, na której łatwo przytyć. Dorzuć ciemne pieczywo (kromkę-dwie na sniadanie), jakieś musli (powiedzmy 30g), ciemny ryż i makaron, grube kasze (50g przed ugotowaniem). To Cię nie utuczy, a pomoże na przemianę materii (błonnik!) i kiepskie samopoczucie.

Gość Olcia Dubicka
A jesz coś poza węglowodanami złożonymi ? Ja tak kiedyś miałam jak jadłam same węglowodany bez białka, a wystarczyło zjeść serek wiejski czy tez 3 jajka i ból momentalnie znikał. Miałam tak jak jeszcze się objadałam śmieciowymi posiłkami. Spróbuj zjeść jakieś białko jak następnym razem będzie boleć Cię głowa.