Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Najpierw slub cywilny a potem koscielny bylo co o tym myslicie

Polecane posty

Błagam was, kto piszę że jako matka iść nie wypada w białej sukni, szczerze to większośći z was nie wypada iść w bieli do ślubu kościelnego bo śpicie ze swoimi narzeczonymi/chłopakami więc helloł to też jest grzech wielki dla kościoła i nie wypada iśc na biało, a o welonie to już wogóle nie ma mowy. Bo co za różnica że uprawia się sex przed kościelnym i czy są z tego dzieci czy nie ma, sex przed ślubem to grzech dla kościoła.....

Gość gość
Autorko, spokojnie bierz cywilny a kiedystam kościelny. Kilka koleżanek tak zrobiło i bylo ok. Jedna jak córka miala 7 lat druga jak urodziła 2 dziecko inna znowu miala 3 letnie dziecko. Ja sama mialam cywilny pół roku wcześniej od kościelnego ale nie x powodu dziecka, zależało nam by pewne formalności wcześniej rozpocząć :)

Gość gość
ja wzielam koscielny po 12 latach od cywilnego wtedy, kiedy dziecko sie urodzilo.

Gość gość
Jestem po ślubie cywilnym 2 i pół roku też nie chciałam z brzuchem iść do ślubu i teraz kiedy córa ma 2 latka planujemy kościelny i co w tym złego!!!

Gość gość
Jestem po ślubie cywilnym 2 i pół roku też nie chciałam z brzuchem iść do ślubu i teraz kiedy córa ma 2 latka planujemy kościelny i co w tym złego!!!" * Naprawde nie widzisz nic zlego w tym , ze tkwisz w grzechu ciezkim? Po cholere ci ten koscielny skoro przykazania masz gdzies i nie zyjesz w zgodzie z KK.

Gość gość
Autorko :) ja sama wzięłam ślub cywilny w październiku tamtego roku :) i kościelny będzie we wrześniu tego roku :) tez jestem w ciązy, obecnie w 7 miesiącu :) i z takim układem jest nam bardzo dobrze

Gość gość
ja brałam cywilny,gdy dziecko miało 1,5 roku,a kościelny,gdy drugie dziecko miało pół roku,czyli jakiś czas po cywilnym:-) nie narzekam.wesela nie było ani za pierwszym ani za drugim razem. a z ta suknia białą to jakies jaja,uważam,że tak samo laską w ciąży,mama czy bezdzietna może w niej iść,żadna dziewica nie jest,zatem szansę wyrównane:-)

Gość gość
a skąd wiesz czy ktoś jest dziewicą czy nie? Nie oceniaj innych swoją miarą, nie każda dziewczyna się p uszcza, są takie, które się szanują.

Gość gość
dobre:-),ale nie chciało mi się czekać z wiankiem do ślubu,bo brałam go w wieku 34 lat.zatem faktycznie byłam puszczalska rura.i niestety nie żałuje:-)

Gość gośćMartula
Ale wy niektóre to jesteście dziwne, tez mam zamiar wziąć ślub cywilny pierw , skromny , a kiedy już mieszkanię dostanę to będziemy odkładać na kościelny, i te weselicho i tańce to nie wszystko , po prostu chcę potem zaprosić całą rodzinę na akt zawarcia związku małżeńskiego , a po kościele oczywiście zaprosić ich na mały poczęstunek , zabawe. Na pewno dziewczyna zakładająca temat nie myśli tylko o tańcach bo tak by se poszła na dyskoteke , taniej by wyszło ;) jak się pisze to nie da sie wszystkiego opisac tak jak by sie chciało powiedzieć i zakładam ze wiekszosc z was wie o co chodzi ale musicie po niej jechać , PS. Nie wszyscy ludzie mają na tyle bogatych rodziców aby to oni wyłożyli na ślub, wesele , jesli chce już być w świetle prawa żoną swojego partnera ok , potem przy kościelnym po prostu jeszcze raz przed bogiem będzie wyznawać miłość itd..

Gość gość
u nas tak było, w ciąży cywilny, ale zawsze chcieliśmy konkordatowy, z tym, że choruje i baliśmy się, że lekarz by nie udzielił mężowi informacji w razie gdybym była w szpitalu. Kościelny wzięliśmy razem z chrzcinami, był typowo dla nas, część gości nawet nie wiedziała, że będzie ślub :)

Gość gość
Jak komu pasuje. Kościoła Katolickiego i tak nikt nie traktuje poważnie i sami sobie są winni. Ja bym takiej szopki nie odstawiła, bo nie jestem hipokrytką, ale jak kogoś bycie hipokrytą nie uwiera to na zdrowie :)

Gość gość
Ale wy puste jesteście! :D Piszecie, że ślub z brzuchem to żenada, z bachorem u boku też i najlepiej w innej sukni niż biała, bo biała to symbol czystości, tylko ja się pytam, które z was to takie czyste były, jak wszytko dziś przer*chane we wszystkie dziury? :D I co dla was znaczy ta uroczystość, skoro szydzicie z laski, że podoba jej się suknia i weselicho? A wam nie? Bo przecież nie robicie tego dla Boga, ani nawet dla siebie, żeby zacząć pożycie, wspólnie zamieszkać itd. bo przecież wszystkie się już wytłukłyście i mieszkałyście razem z chłopem, także nie chrzańcie, że nie robicie tego dla popisu, bo tak wypada, bo taka tradycja, bo rodzice by chcieli, bo muszą odprosić wszystkie wody po kisielu itd.