Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jestem w 22 tyg ciazy i jem malo pomozcie

Polecane posty

Gość gość

tzn. nie jest to mega malo. Pracuje nocki wiec jak wstaje juz jest pora obiadowa - zjem jeden owoc czy jogurt i robie obiad. Np. kanapki z warzywami i zupa albo makaron z warzywami itd . Pozniej zjem jakas przekaske i pozniej w pracy zjem jakies kanapki duzo owocow, jogurty naturalne itd. Ale nie moge patrzec na mieso i ryby rzygac mi sie chce jestem mega wybredna, nie mam praktycznie zachcianek i po tym co jem w ciagu dnia jestem najedzona i nie wcisne wiecej. Czy to ok?

Gość gość
staram sie jesc codziennie duzo warzyw i owocow, nie jem smieciowego jedzenia tylko wszystko domowe

Gość gość
martwie sie bo przed chwila zrobilam rybe w sosie (zeby nie czuc) z ziemniakami i surowka i ryby zjadlam pare gryzow, o malo nie wymiotujac przy tym (na sama mysl ze to ryba i troche zapach poczulam) no masakra.

Gość pixidixikot
jedz to na co masz chęć jak mięso ci nie podchodzi to nic na siłę. Jeżeli morfologię masz w normię to nie widzę powodu żeby w siebie wmuszać, masz jesć jedzenie dobrej jakości a nie obżerać się na potegę dziecko weźmie to czego potrzebuje, spokojnie.

Gość gość
morfologi nie mam robionej (mieszkam w uk tutaj krew w ciazy badaja raz w 8 tyg) ale czuje sie dobrze, nie jestem zmeczona mimo, ze pracuje nocki. Biore witaminy ale to raz na tydzien moze czy na 5 dni, nie chce za czesto tez brac

Gość gość
Jedzenie ok ale praca w nocy :O Jezu dziewczyno ogarni się trochę. Taka praca jest dla zdrowego chłopa już wyniszczająca, a kobieta w ciąży! Organizm się nie może regenerować, bo większość tych procesów przypada między 1 a 7 rano!!!

Gość gość
kochana ja nie mam wyjscia. W uk kobiety w ciazy sa traktowane praktycznie tak samo tzn. w moim przypadku nic sie nie zmienilo. Mozna pracowac nocki. Nie ma L4 wiec musze pracowac. Na macierzynski najwczesniej mozna isc 11 tyg przed porodem;

Gość gość
W polsce kobiety w ciąży nie mogą pracować na nocną zmianę,takie są przepisy.Dziwne,ze w UK tak nie jest.Dowiadywałaś sie wogóle?

Gość gość
Nie możesz sobie srobić badania krwi prywatnie?z doświadczenia wiem,ze w tym czasie pojawia sie juz lekka anemia,bo dziecko zaczyna intensywnie rosnąć. Miałam tak przy obydwu ciążach,pomimo że odzywiałam sie normalnie.

Gość gość
Tak moja polozna powiedziala ze nie ma przeciwskazan. Opieka w ciazy tutaj jest zupelnie inna. Nie przejmuja sie nia tak jak w polsce. usg tylko 2 razy w ciazy zero badan krwi itd. Ostatnio czulam sie bardzo zmeczona jak pracowalam dluzej wiec zmienili mi zmiany i koncze najpozniej o 2 w nocy - nie jest tak tragicznie, nie jestem zmeczona

Gość pixidixikot
No z tą praca to faktycznie lipa, dobrze, że się czujesz ok, oby tak było do końca, słyszałam od znajomych ze w uk lepiej w ciąży nie być bo opieka lekarska straszna, no ale brytyjki jakoś rodzą i żyją więc może my tu zbyt przewrażliwione jesteśmy ale przecież bywa że kobieta bardzo źle się czuje i co nie dostanie l4? straszne!

Gość gość
dodam, ze polozna tutaj prowadzi ciaze. ginekologa sie w ogole nie widzi cala ciaze, ani razu tez nie ma badania ginekologicznego.

Gość gość
Jesli sa ku temu wielkie powody ( nie mowie o rzyganiu, bolach glowy, bolach plecow jakis krwawieniach itd) ale powazne np. mojej kolezance zaczal sie porod w 24 tygodniu ale zatrzymali go to dostala zwolnienie z pracy z tym, ze na tym zwolnieniu dostawala glodowa pensje 1/6 normalnej wyplaty i ledwo jej starczalo na cokolwiek. Ja rzygalam (czasami nawet w pracy) mialam mocne bole glowy, bole reumatyczne mam do teraz, chore nerki - nie dostalam zwolnienia.

Gość gość
To mam nadzieję że chociaż nie każą Ci dzwigać dodatkowo :O albo przynajmniej pożądnie płacą, bo choćbym nie wiem w jakiej sytuacji była, nie chodziłabym do pracy w takich warunkach. A nie możesz zapłacić jakiemuś lekarzowi, że ciąża zagrożona i musisz leżeć, niech Ci da jakieś zwolnienie, albo daliby Ci pracę w innych godzinach. Piszesz że musisz, ale jak dziecko urodzisz to przecież od razu nie wrócisz do pracy!? A twój partner, sama przecież dziecka nie masz. Nie wiem ludzie wyjeżdżają żeby mieć lepiej, a i tak zapieprzają jak osły :O

Gość gość
porządnie*

Gość gość
no normalnie bede miala 9 miesiecy do roku macierzynskiego platnego (1/3 pensji) wiesz co teraz kupujemy dom na szybko (ciaza byla nie planowana) moj partner dobrze zarabia ja tez wcale nie pracuje jak osiol bo jestem zastepca managera w kasynie - niestety taki typ pracy, ze jestem potrzebna w ciagu nocy bo w ciagu dnia nie mamy w ogole ruchu. Nasze mieszkanie jest bardzo drogie, Mamy duzo wydatkow i jeszcze kupujemy ten dom, musze pracowac bo jesli odejde teraz to nie dostane macierzynskiego czyli rok nie platny. A przeciez moge sie pomeczyc te 7 tygodni (wtedy moge odjesc najwczesniej)

Gość gość
zreszta ten temat nie jest o mojej pracy ..

Gość gość
No rozumiem że taka praca, ale Ty jesteś w okresie chronionym! To trudno, dbaj o siebie przez te 7 tygodni, jak nie masz innego wyjścia. Dobrze że chociaż dobrze się odżywiasz (warzywa i owoce) to dodatkowo odciążasz organizm :)

Gość annaaaaaaaaa
wiesz co dla mnie uk jest lepsze, naturalne. Nie ma lekow na podtrzymanie ciazy, nie ma nosp, nie mowia ci nic o szyjce... nie martwisz sie. Jak cos sie juz dzieje to reaguja. W polsce to co druga musi lezec, tutaj nikt nie lezy a rodzi sie wiecej dzieci i normalnie wiekszosc zdrowych. Dziwne co nie? bez luteiny, nospy itd tez mozna rodzic

Gość gość
Jestem ciekawa gdzie ty mieszkasz :) Bo ja jakos w Uk juz druga ciaze nosze i nie jest zle.Zero badan krwi????Jestem w szoku albo cisniesz bajere albo najprosciej klamiesz .Ja jestem w w 30 tc i juz krew mialam pobierana 4 razy.Muszisz ale to MUSISZ miec badania krwi nie ma innej opcji juz na poczatku badaja ,by sprawdzic krew ,grupe krwi,badania na hiv i cala reszta ,MASA innych badan. Mozesz isc na zwolnienie lekarskie BEZ PROBLEMU nawet z bolem glowy,tobie chodzi o kase bo nie placa 100%pensji.I z drugiej strony bardzo dobrze kobiety tu nie udaja a normalnie pracuja.Prawo tu chroni kobiety w ciazy ,trzeba tylko sie o nie upominac ,nie mozesz dzwigac ani ciezko pracowac inaczej pracodawca musi zapewnic ci lzejsza prace a jak nie potrafi to powinien cie wyslac do domu i wyplacac 100%az do maciezynskiego.

Gość sylwia29poznan
dokladnie polska jest jedynym krajem w ktorym takie cuda w ciazy robia

Gość gość
No napisalam mialam badanie krwi w 8 tygodniu ciazy na pierwszej wizycie z polozna. Przeciez bym nie pisala bzdur gdyby tak nie bylo. Pozniej mialam jedno badanie krwi na downa na pierwszym usg ale nie bylo w tym morfologi, na drugiej wizycie z polozna nic pozniej kolejne usg i tez nic teraz mam kolejna wizyte z polozna w 25 tygodniu ciazy moze wtedy mi zbada (chociaz watpie). Jak powiedzialam poloznej ze pracuje na nocki powiedziala ze to nie jest przeciwskazane w ciazy. generalnie jak nie ma powodow to nie dostaniesz zwolnienia nie wiem gdzie ty mieszkasz albo moze masz problemy w ciazy. Nie bede klamac zeby je dostac przeciez mowie prawde u lekarza i nie dostalam go do tej pory a przeszlam kilka chorob.

Gość gość
morfologie tez mialas tylko w normie wiec twoja midwive nie omawiala tego z toba.Tylko sie jej spytaj a sie dowiesz.

Gość gość
No chodzi mi o cala pensje wiadomo - czuje sie dobrze nie jestem zmeczona wiec czemu mam siedziec w domu.

Gość gość
to czemu winikow badania nie ma w mojej ksiezce ciezowej? te wyniki z 8 tygodnia sa a pozniej juz nic. Przeciez wszystko tam powinno sie znalezc.

Gość gość
Bo po zwolnienie sie idzie do lekarza :) Mowisz co ci dolega i dostajesz zwolnienie .Ja mialam migreny np i zaleca sie paracetamol .Paracetamol prawie nie pomagal wiec bylam na zwolnieniu kilka miesiecy az bole same minely.Mialam zaplacone chorobowe tylko wiadomo nie 100%.

Gość gość
Jasne ,ze ci sprawdzaja masz nawet linka na ten temat,musza ci sprawdzic Iron,white cells ,red sells ,hemoglobine i cala reszte.Nawet podczas porodu sprawdzaja krew.Ja mialam zaduzo bialych krwinek i zatrzymali mnie w szpitalu.

Gość gość
gość No chodzi mi o cala pensje wiadomo - czuje sie dobrze nie jestem zmeczona wiec czemu mam siedziec w domu. No wlasnie i tak ma byc:) Czujesz sie dobrze to pracujesz o to wlasnie tu chodzi.Dlatego nie wyplacaja na chorobowym calej pensji.Wtedy jest podejscie jak w Polsce to poco mam chodzic do pracy jak mi placa.