Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oligopeptyda

Zasilek wychowawczy z mopsu POMÓŻCIE

Polecane posty

Gość oligopeptyda

Przepracowałam tylko 5 miesięcy w jednej firmie przed porodem . I chciałabym iść na urlop wychowawczy. Tylko chciałabym też dostać zasiłek wychowawczy tylko z tego co wiem trzeba mieć ciągiem przepracowane 6 miesiecy. Czy może wlicza się do tego urlop macierzyński? Czy mogłabym miesiąc dopracować? Czy mogłabym wrócić na te 6 miesiecy i wtedy się starać o zasilek? są jakieś możliwości czy bez szans?

Gość oligopeptyda
up

Gość gość
z tego co wiem - jeśli po urlopie macierzyńskim wrócisz i przepracujesz pół roku w jednej firmie to po tym pół roku możesz złożyć wniosek o urlop wychowawczy i wtedy zasiłek będzie Ci przysługiwał, o ile oczywiście spełniasz kryterium finansowe.

Urlop wychowawczy przysługuje każdemu pracownikowi, który ma co najmniej 6-miesięczny staż pracy – zarówno matce, jak i ojcu dziecka. Oboje rodzice mają tu identyczne prawa. Z urlopu można skorzystać do ukończenia przez dziecko 4 lat.Można go wziąć w całości lub w częściach (do 4). Urlop ten można skrócić w każdym momencie – za zgodą pracodawcy i zawiadamiając go o tym najpóźniej 30 dni przed zamierzanym powrotem do pracy. Wniosek o urlop wychowawczy należy złożyć u pracodawcy na 2 tygodnie przed datą, od której zamierzamy go rozpocząć. We wniosku należy określić, na jak długo chcemy wziąć urlop. Można go wziąć bezpośrednio po urlopie macierzyńskim lub później.Zasiłek wychowawczy wynosi 400 zł i jest wypłacany przez 2 lata, gdy dziecko jest jedno, a przez 3 lata, gdy są to bliźniaki lub wieloraczki. Nawet gdy na urlopie są jednocześnie oboje rodzice, przysługuje jeden dodatek w wysokości 400 zł. Do przyznania zasiłku powinno się spełniać takie same kryteria jak do zasiłku rodzinnego, bo tak naprawdę to "zasiłek wychowawczy" to dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem.

Gość oligopeptyda
przepracowałam 5 miesięcy w tej firmie chce wrocić na miesiąc do pracy i bedzie wtedy 6 miesięcy poprzedzające urlop wychowawczy. Może tak być?

Gość oligopeptyda
up