Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy szef moze mnie zwolnic dyscyplinarnie za długie L4

Polecane posty

Gość gość

witam! Jestemz atrudniona od 2 lat. jestem na zwolnieniu l4 ponieważ miałam wypadek w pracy, idzie juz 5 miesica zwolnienia. Niedawno dowiedzialam się, ze jestem w ciąży. gin na pewno da mi zwolnienie od razu, ze względu na charakter mojej pracy. To dałoby razem ok 13 misiecy l4, potem macierzyński. Czy pracodawca moze mnie zwolnić dyscyplinarnie za tak długa nieobecność?

Gość gość
ZWOLNIC NIE MOZE, ale na zwolnieniu lekarskim mozesz byc max 182 dni, w przypadku ciazy 270 dni, ale łącznie nie mozesz byc dłuzej niz wlasnie 270 dni, potem przechodzisz na swiadczenie rehabilitacyjne

Gość gość
to co mam zrobić? Załóżmy, ze l4 powypadkowe skończę za 3 tygodnie, to potem zwolnienie z powodu ciąży będzie ok 7 mieiscy, to daje razem ponad 300 dni. Co wtedy?

Gość gość
czyli lepiej byłoby wrócić choć na trochę do pracy pomiędzy powypadkowym a ciążowym?

Gość gość
ej ale L4 wypadkowe to co innego niż ciążowe :) Najlepiej dowiedz się w ZUSie jak to będzie ze zwolnieniem. Co do pracodawcy-za L4 nie ma prawa Cię zwolnić, ale jak podczas L4 lub urlopu macierzyńskiego skończy Ci się umowa-nie masz co liczyć na przedłużenie :) Już odpowiem na kolejne pytanie: Ja miałam umowę do 31.10, 19.06 dowiedziałam się, że jestem w ciąży, przedstawiłam zaświadczenie i L4 (praca na produkcji) i dostałam inną umowę, do dnia porodu, ale to dlatego, że zaszłam na poprzedniej umowie (umowa na czas próbny) 2 umowa była na zastępstwo i była ona nieważna, ale to inna historia :)

Gość gość
nie wracaj do pracy, po upływie terminu dostaniesz świadczenie rehabilitacyjne to tak samo jakbyś miała zwolnienie, często kobiety które od początku ciązy są na zwolnieniu potem pod koniec ciaży dostają świadczenie rehabilitacyjne, normalnie będziesz dotawać pieniądze i nikt nie ma prawa cię zwolnić, w ciąży będziesz pod ochroną, ciężarnych nie zwalniają

Gość gość
Włąśnie wróć do pracy. Nawet jak dostaniesz wypowiedzenie, to w momencie gdy nawet na wypowiedzeniu prztniesiesz zaświadczenie od lekarza o ciązy, wypowiedzenia staje się niewazne. Wiem, bo sama mam identyczną sytuację. Od wrzesnia 2012 byłam na l4 do konca lutego. Przyszłam do pracy, dostałam wypowiedzenie. W ciąże zaszłam w połowie maja. Pracodawca musiał cofnąc wymówienie. I od nowa mam l4 :-)

Gość gość
dzieki za odpowiedzi- a pytanie mam- czy muszę wracac do pracy? Czy te zwolnienia- powypadkowe i ciążowe ze soba się łączą, jesli chodzi o liczbe dni na L4? czy mogę spokojnie iść na ciażowe i nikt mi nie zarzuci, ze przekroczyły razem 270 dni?

Gość gość
te zwolnienia się nie łączą! normalnie możesz być całą ciążę na l4 i będzie wypłacany zasiłek chorobowy100%! nie musisz wracać do pracy!

Gość gość
dlaczego piszecie coś o czym nie macie pojęcia?!!! Jeżeli jest ciągłośc to te zwolnienia się sumują i mogą trwać maksymalnie 270 dni. a świadczenie rehabilitacyjne możesz dostać ale nie musisz. wróć do pracy-nawet na te parę dni-byle nie było ciągłości. nawet możesz wziąć sobie urlop na żądanie ale wrócić musisz. więc bierz zaświadczenie o zdolności i wracaj do pracy,bo potem będziesz musiała wrócić-w zaawansowanej ciąży. jeżeli nie będzie ciągłości między różnymi zwolnieniami to liczy się od nowa.

Gość gość
nie wracaj bo może zwolnic cię dyscyplinarnie- to jedyna forma zwolnienia, jak można zwolnic ciężarna, siedź w domu!

Gość gość
a może po prostu zapytaj w ZUS :)

Gość gość
zapytam inspekcji pracy. A czy miedzy zwolnieniem powypadkowym a ciążowym wystarczą 5 dni przerwy?

Gość gość
czyli tak na dobrą sprawę to wystarczy weekend, bo L4 wystawia się an dni kalendarzowe, a nie robocze... czyli moge miec weekend bez zwolnienia nawet w zaawansowanej ciąży? Czy dobrze rozumiem?

Gość gość
Źle rozumiesz. przerwę możesz mieć TERAZ między 2 różnymi l4. jak już przejdziesz na ciążowe to nie może być przerwy!

Gość gość
aha ok. Ale muszę najpierw sie dowiedzieć, czy w ogóle nie moze być tej ciągłości. Bo leczenia powypadkowego jeszcze nie zakonczyłam.... najwyzej póxniej pomiedzy ostatnim L4 powypadkowym a pierwszym ciążowym zrobię kilka dni przerwy.

Gość gość
dziewczny,ale po drodze jest nowy rok.aitorka termin ma na 2014r wiec spokojnie wyroi sie z L4.po skonczonym L4 z powodu wypadku idziesz na l4 ciazowe i tyle.