Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tort z Dobrych Rad

Polecane posty

Gość gość

mam pytanie, moze ktos moze pomoc. W jednym z zimowych numerow Dobrych Rad (miesiecznik) byl przepis na pyszny tort, byla tam bita smietana biala czekolada, chyba mascarpone, wygladal pieknie i byl pyszny bo go zrobilam. niestety chyba wyrzucilam ten numer, czy ktos moze mialby przepis, kojarzy o co mi chodzi. Prosze o pomoc!!!dzieki

Gość gość
Składniki: Ciasto: * 2 jajka * 4 łyżki drobnego cukru (polecam ograniczenie się do 3 łyżek) * 55g mąki pszennej * 50g białej czekolady, stopionej ** moja uwaga: w przepisie nie ma proszku do pieczenia, jednak ja zalecałabym dodanie 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, bo mi wyszedł nieduży zakalec Krem z białą czekoladą: * 300ml gęstej kwaśnej śmietany * 350g białej czekolady, połamanej na kawałki (ja dałam 300g) * 250g serka mascarpone Dekoracja: * wiórki półsłodkiej lub białej czekolady * kakao w proszku (do posypania) Jajka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć metalową łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Na koniec wlać stopioną białą czekoladę, wymieszać. Okrągłą formę do pieczenia ciasta z wyjmowanym dnem o średnicy 20cm lekko wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Przelać do niej masę i piec 25min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180ºC, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, pozostawiając w formie (ja wyjęłam z formy i studziłam na kratce z obawy przed zaparowaniem ciasta, po ostudzeniu z powrotem umieściłam ciasto w formie). Przygotować krem. Śmietanę przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Lekko przestudzić, po czym dodać kawałki białej czekolady i mieszać, aż się stopią, a masa będzie niemal zimna. Na koniec domieszać serek mascarpone. Wyłożyć krem na ciasto i wstawić do lodówki na 2 godz. Wyjąć ciasto z formy i przełożyć na talerz/tortownicę. Udekorować wiórkami czekolady i posypać kakao.

Gość gość
serdecznie dziekuje, za to,ze ktos poswiecil swoj czas by napisac ten przepis na moja prosbe, nie liczylam,ze bedzie taka odpowiedz, dziekuje i wszystkiego dobrego!