Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tort z Dobrych Rad

Polecane posty

Gość gość

mam pytanie, moze ktos moze pomoc. W jednym z zimowych numerow Dobrych Rad (miesiecznik) byl przepis na pyszny tort, byla tam bita smietana biala czekolada, chyba mascarpone, wygladal pieknie i byl pyszny bo go zrobilam. niestety chyba wyrzucilam ten numer, czy ktos moze mialby przepis, kojarzy o co mi chodzi. Prosze o pomoc!!!dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Składniki: Ciasto: * 2 jajka * 4 łyżki drobnego cukru (polecam ograniczenie się do 3 łyżek) * 55g mąki pszennej * 50g białej czekolady, stopionej ** moja uwaga: w przepisie nie ma proszku do pieczenia, jednak ja zalecałabym dodanie 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, bo mi wyszedł nieduży zakalec Krem z białą czekoladą: * 300ml gęstej kwaśnej śmietany * 350g białej czekolady, połamanej na kawałki (ja dałam 300g) * 250g serka mascarpone Dekoracja: * wiórki półsłodkiej lub białej czekolady * kakao w proszku (do posypania) Jajka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć metalową łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Na koniec wlać stopioną białą czekoladę, wymieszać. Okrągłą formę do pieczenia ciasta z wyjmowanym dnem o średnicy 20cm lekko wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Przelać do niej masę i piec 25min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180ºC, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, pozostawiając w formie (ja wyjęłam z formy i studziłam na kratce z obawy przed zaparowaniem ciasta, po ostudzeniu z powrotem umieściłam ciasto w formie). Przygotować krem. Śmietanę przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Lekko przestudzić, po czym dodać kawałki białej czekolady i mieszać, aż się stopią, a masa będzie niemal zimna. Na koniec domieszać serek mascarpone. Wyłożyć krem na ciasto i wstawić do lodówki na 2 godz. Wyjąć ciasto z formy i przełożyć na talerz/tortownicę. Udekorować wiórkami czekolady i posypać kakao.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
serdecznie dziekuje, za to,ze ktos poswiecil swoj czas by napisac ten przepis na moja prosbe, nie liczylam,ze bedzie taka odpowiedz, dziekuje i wszystkiego dobrego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×