Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nova mama

gdzie zapisać dziecko do lekarza Kraków

Polecane posty

Gość nova mama

Urodziłam kilka dni temu i mam wypełnić deklarację nt. lekarza dla dziecka. Mieszkamy w Krakowie. Możecie polecić jakąś dobrą przychodnię i lekarza pierwszego kontaktu na NFZ w Krakowie? Zależy mi na kimś przede wszystkim kompetentnym, oraz na w miarę nowoczesnej przychodni, gdzie można się zarejestrować przez telefon. Dobrze, by była w centrum - mieszkam przy pl. Inwalidów. Podobno jest jakaś przychodnia na Długiej, ale w sieci nie ma tam nic na temat pediatry. Proszę o rady, propozycje, ostrzeżenia :) Jeszcze jedno - w październiku kończy mi się ubezpieczenie z aktualnego miejsca pracy. Czy to pociąga za sobą też automatyczne zerwanie ubezpieczenia na dziecko? Słyszałam, że w Polsce dzieci do 6 m-ca życia są leczone za darmo na nfz, nawet przy braku ubezpieczenia matki, ale nie wiem czy to prawda.

Gość nova mama
nie ma nikogo z Krakowa? :)

Gość gość
Co do ubezpieczenia dziecka dopytaj w NFZ bo owszem, dzieci mają bezpłatną opiekę do 18 r.ż. ale zdaje się że gdzieś trzeba je zgłosić, jeśli nie w zakładzie pracy to chyba bezpośrednio w ZUS-ie. A do przychodni chodzę na Kazimierzu, a na pewno masz gdzieś bliżej. Ja swoją lubię bo terminy są "na już" z chorym dzieckiem, ze zdrowym tylko trzeba czasem dzień-dwa poczekać, w poczekalni nie siedzą dzieci na kupie tylko faktycznie na godziny i co najwyżej dwójka chorych na raz jak ktoś się pośpieszy, rejestracja na telefon, fajni pediatrzy, jak miałam problem to łączyli z gabinetem i mogłam się poradzić lekarza... Ale z placu Inwalidów troszkę niewygodnie chyba.

Gość gość
No i nie wiem czym ma się odznaczać "nowoczesna" przychodnia, miłym personelem, wygodnymi godzinami? U nas przynajmniej na pediatrii tak jest, bo do rodzinnego poszłam raz (i też mnie z marszu przyjął, właściwie). Bliziutko masz przychodnię na Batorego ale jakie tam są warunki to nie wiem, najlepiej podejść i zapytać. Nawet nie wiem czy pediatra tam jest.

Gość nova mama
nowoczesna = zapisy przez telefon/internet zamiast wystawania od bladego świtu z jakimiś numerkami wśród chorych dzieci, tylko tyle :)

Gość gość
No to u mnie tak jest, ale coraz częściej to norma, z tym że jak jest jedna pani w okienku to nieraz bierze ludzi z kolejki a tylko co któryś telefon odbierze. Tak czy inaczej chorych dzieci u nas nie zostawiają na lodzie, nie zdarzyło się żeby nie było miejsca, najwyżej lekarz zostawał i to mi się bardzo podoba.

Gość nova mama
Kazimierz, mówisz? W sumie też daleko nie mam, to ciągle centrum, więc może spróbuję tam. A czy przed zapisem dziecka do przychodni muszę je zarejestrować w USC? Rozumiem też że nie ma problemu, jeśli jesteśmy w Krakowie zameldowani tymczasowo...

Gość gość
wszedzie są zapisy przez telefon ale zapisy w okienku pewniejsze. mnóstwo ludzi dzwoni i telefon często jest zajęty, jak sie dodzwonisz to terminu na teraz zwykle nie ma. jak jak dziekco nagle zachoruje i potrzebuje wizyty dzisiaj to mąz zawsze przed pracą bez problemu rejstruje dziecko. jak wizyta kontrolna, szczepienie to rejestruję przez telefon i mam termin za kilka dni.

Gość gość
dziecko musi być zgłoszone do ubezpieczenia też. albo u ciebie w pracy albo u męża.

Gość nova mama
rozumiem, ojciec dziecka ma pracę "z ubezpieczeniem", ja niedługo przez jakiś czas będę mieć bez, ale co by się stało gdyby hipotetycznie oboje rodzice ubezpieczenia nie mieli? przecież na pewno się to zdarza często, gdy teraz każdy pracodawca cwaniaczy ile się da.

Gość nova mama
tzn. wiem że są na to sposoby, wystarczy np. zapisać się na studia, ale gdyby ktoś tak chciał uczciwie całkiem - to co, nie ma się żadnych szans na darmowe leczenie malutkiego dziecka? w sumie to nie rodziców wina, że mało kto chce zatrudniać na etat.

Gość gość
NFZ stwierdza że dziecko do 18 r.ż. ma bezpłatne świadczenia, nie ma wymogu "podpięcia" pod ubezpieczenie rodziców. Podobnie jak kobiety w ciąży i połogu. Trochę się zmieniły przepisy, już 3 lata temu z tego co kojarzę. Masz bliziutko do NFZ, też na Batorego więc podpytaj. Z zapisaniem dziecka o ile kojarzę jest tak że zgłaszasz się do USC odpowiedniego do miejsca urodzenia dziecka, wasze zameldowanie nie ma tu nic do rzeczy, podpytaj w USC czy nie trzeba jakiś dodatkowych dokumentów. A do przychodni chodzę na ul. Estery, i jak pisałam- nigdy nie brakuje terminu dla chorego dziecka, w najgorszym razie musiałam czekać do popołudnia. I czasami dany lekarz, np. z popołudniowej albo porannej zmiany, nie ma wizyt domowych. I zawsze na telefon się umawiałam, jest kilka pań w okienku, co najwyżej parę razy próbowałam dzwonić.

Gość nova mama
dzięki, to dużo cennych informacji.. :)

Gość gość
Polecam przylądek zdrowa na borkowskiej 5, w okolicach lidla

Gość gość
Chciałam ponowić wątek. Polecacie jakąś przychodnie dla maluchów?

Gość gość
Polecam przylądek zdrowia. Fachowi lekarze i miła atmosfera

Gość gość
Ja całą rodzinę zapisałam do Prima Med. Poleciła mi tę przychodnię znajoma i sama jestem równie zadowolona. Lekarze tam pracujący są bardzo wyrozumiali i cierpliwi szczególnie dla dzieci. Nigdy nie mam problemów z dziećmi podczas wizyt tam.