Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przyczyny spozniania sie okresu

Polecane posty

Gość gość

To dla mnie wazne jestem uswiadomiona w tych tematach ale tego nie rozumiem. Fakty ; -zawsze regularny okres (jedynie 2 razy pojawił sie wcześniej) -uprawialam petting -jestem dziewica -pilam alkohol przed terminem miesiaczki - bardzo się stresowalam w tym miesiacu Czy moge byc w ciazy ? Z moich wyliczeń spoznia sie 6 dni. Powinnam sie martwic ?

Gość gość
Do 40 dni mozesz czekac. Moze byc jeszcze jedna przyczyna: odchudzanie, zażywanie leków, zmiana klimatu

Gość gość
Jak to do 40 dni ? Co to oznacza? Nie odchudzam sie ani nie zazywam lekow tylko ostatnio sie przeziebilam.

Gość gość
W sensie zamiast po 28 dniach to po 40

Gość gość
Jak boisz się ciąży dlaczego nie zrobiłaś testu?

Gość gość
I co wtedy ? Jak nie przyjdzie to znaczy ze ciaza ?

Gość gość
Testy sa wiarygodne ponoc dopiero 12 dni po oczekiwanej miesiaczce

Gość gość
Przeciez napisalas ze jestes dziewica to skad pomysl o ciazy ?? Czy wiesz jak robi sie dzieci ??

Gość gość
Czytalam ze zapłodnienie przez petting jest możliwe. Nigdy nie mialam penisa w pochwie ani nie bylo wytrysku w okolicach pochwy tylko na piersi.

Gość gość
Miesiączka spóźnia Ci się przez pogodę.

Gość gość
To Dlaczego akurat teraz jak mialam regularna od ponad roku ?

Gość gość
Zajscie w ciaze jest mozliwe tylko wtedy gdy wytrysk jest w pochwie. To jezeli bedziesz robic kolesiowi loda i spusci ci sie do buzi to tez bedziesz.w ciazy ?? Zastanow sie, widac ze jestes bardzoooo mloda.

Gość gość
A wprowadzenie plemników przez przypadek do pochwy palcem ?

Gość gość
Regularna miesiączka od ponad roku? :D :D :D No naprawdę niesłychane, że nagle Ci się spóźnia. 5-7 dni różnicy w długości cyklu to nadal cykle regularne. Jednorazowe spóźnienie do 14 dni w zasadzie norma i nic szczególnego. Jesteś jeszcze bardzo młodą osobą i takie wahania są zupełnie normalne, bo gospodarka hormonalna nie jest jeszcze w pełni uregulowana.

Gość gość
KLIMAKTERIUM. W dzisiejszych czasach bywa przed 30-tką.

Gość gość
Tak nie zajdziesz w ciaze plemniki musza bardzo gleboko wejsc i nie zawsze dojdzie do zaplodnienia wtedy kiedy chcesz a wiem cos na ten temat poniewaz jestem w 40 tc. Przez stres najbardziej moze spozniac sie miesiaczka, a jezeli jestes mloda to jeszcze ci sie dokladnie nie uregulowala, znam osoby ktore 3 miesiace nie maja miesiaczki. Jesli jestes dziewica to nie masz sie czego obawiac.

Gość gość
A wprowadzenie plemników przez przypadek do pochwy palcem ?

Gość gość
A jakie moga byc przyczyny spozniania sie okresu ?

Gość gość
Perwersja Zapamiętajcie sobie raz na zawsze, że spóźniający się okres nie musi oznaczać ciąży. Jest milion innych powodów, które mogą spowodować rozregulowanie się cyklu-wzmożony wysiłek fizyczny, g***towna i znaczna utrata wagi lub odwrotnie znaczne przybranie na wadze w szybkim czasie, przyjmowanie niektórych leków np. psychotropowych lub narkotyków, stres (z którego nie zawsze zdajemy sobie sprawę), zmiana klimatu (uwaga-nie musicie nigdzie wyjeżdżać-wystarczy g***towna zmiana pogody np. upały kilka tygodni temu). Jeśli nie masz jeszcze 18 lat to brak miesiączki w spodziewanym terminie może oznaczać po prostu, że Twój organizm jeszcze pracuje nad uregulowaniem gospodarki hormonalnej i stąd opóźnienie. Nieregularny cykl może być również objawem jakichś schorzeń organów płciowych np. stany zapalne organów płciowych, endometrioza, torbiele, zespół policystycznych jajników, niedrożność błony dziewiczej, zespół Ashermana albo po prostu zaburzenia gospodarki hormonalnej w organizmie. Jeśli zrobiłaś test ciążowy w dniu spodziewanej miesiączki lub później i jednocześnie przynajmniej 10-14 dni po ewentualnej ryzykownej sytuacji i test pokazał, że nie jesteś w ciąży to na 99% nie jesteś w ciąży. Poczekaj dwa tygodnie, jeśli miesiączka się nie pojawi zgłoś się do ginekologa. Lekarz postara się ustalić przyczynę opóźnienia i być może przepisze leki wywołujące miesiączkę. Jeśli nie doszło do żadnej ryzykownej sytuacji również poczekaj dwa tygodnie i jeśli miesiączka się nie pojawi udaj się do ginekologa. Jeśli nieregularność cykli się powtarza, a skończyłaś już 18 lat warto to skonsultować z ginekologiem. I nie ma znaczenia, że przez X lat miałaś miesiączki regularne jak w zegarku, bo zegarek też się może w końcu zepsuć.

Gość gość
Czyli jednym slowem mam czekac cierpliwie i sie nie martwić ?

Gość gość
mi się ostatnio spóźniała ok. 3 tyg. i dostałam d*phaston na wywołanie

Gość gość
Spoznia sie 6 dzien ile dni jeszcze poczekac zanim pojde do ginekologa ?

Gość gość
A ile masz lat?

Gość gość
Jeszcze nie 18 wiec pójdę z mama tylko pytanie kiedy mam isc ?

Gość gość
Zaczełam pic jeszcze czarna malwe bo wyczytylam ze przyspiesza okres. Stosowal ktos ?

Gość gość
Jesli spóźni się o miesiąc.

Gość gość
A test kiedy moge zrobic zeby byl wiarygodny ?

Gość gość
Ciąża z palca nie jest możliwa. Test po 14 dniach.

Gość gość
Od daty kiedy mogłam dostac okres ?