Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pomocy zaparcia u 4 mięcznego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny proszę dajcie tu jakieś swoje sposoby na ułatwienie zrobienia kupki u 4 miesięcznego dziecko. od 3 tygodni jesteśmy na nutramigenie i od tygodnia mamy mega zatwardzenia. męczy się po 2 dni i płacz jest taki że słów brak. podciągam jej nóżki i tak po troszeczku przez cały dzień się wypróżnia bo nie jest w stanie zrobić tego normalnie. nie chcę na razie dawać jej leków na zaparcia. problem jest też taki że nie chce pić.próbuję ją przepajać ale niewiele tego wypija. macie jakieś sposoby? co dajecie do picia?

Gość gość
ja dawalam herbatke z kopru wloskiego, rumiankowa na baczki :) , nie pamietam od kiedy mozna podawac deserek ze sliwek np, gerbera, jesli karmisz piersia to ty powinnas jesc jablka ze skorka, moze tez sprobuj sliwek, to pisze z doswiadczenia i z tego co kuzynki mowily, u nas to skutkowalo + masaze brzuszka, podkurczanie nozek

Gość gość
ja stosowałam starą metodę z termometrem, nie wierzyłam że to może pomóc ale jednak stymuluje trochę pupę dziecka i chyba czuje jakieś parcie wtedy, bo rzeczywiście chwilę po tym zabiegu dziecko zrobiło kupkę. Oliwka na pupę i tak delikatnie wsuwałam kilka razy w pupę ale tylko tak niecały centymetr końcówki termometru. Najlepiej w dwie osoby żeby jedna trzymała dziecko, ja się bardzo bałam że coś uszkodzę trzeba być ostrożnym. Robiłam to córce kiedy miała 2 m-ce i na mieszanym karmieniu nie robiła trzeci dzień- widziałam że zaczyna się z tym męczyć.

Gość gość
a nie wiecie czy można zrobić mleko sztuczne na herbatce lub wywarze ze śliwek? bo ona mi nie chce pić w ogóle. i wiem że to może też stąd te problemy są. dopóki nie załapie picia to może tak mogę jej przemycić sliwki czy też koperek. co sądzicie?

Gość gość
Nie uzywaj termometru. To jest bardzo niebezpieczne.a poza tym.dziecko nie bedzie umialo samo zrobic kupke tylko.poprzez stymulacje. Moj syn mial 8mcy jak sie zaczelo.i tez przez nutramigen. Sporobuj moze zmienic mleko? Czy corka ma alergie ze pije nutramigen? Zrob napar ze sliwek i non stop przepajaj po trochu.

Ja stosowałam masaż brzuszka. Pomagał. Coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=ffxmJ4vM6Bg Robiłam tak: 5-6 kółek, potem 5-6 z góry na dół, potem nóżki do brzuszka i całą serię kilka razy powtarzałam. Śliwek u takiego malucha bym nie ryzykowała, ale jak chcesz. Nie mówiąc o termometrze. Jak dziecko się męczy to można pół czopka glicerynowego zaaplikować, można przeciąć wzdłuż i raz na jakiś czas zastosować. Też się bałam czopków przy pierwszym dziecku, ale bez przesady, przecież po to właśnie te czopki są :) Teraz uważam, że męczenie dziecka w imię swojego strachu jest bez sensu :)

Gość gość
ja zmagam się z problemem od miesiąca, czyli od skończenia przez synka 4 miesiąca. Gdy się zaczęło to był jeszcze wyłącznie karmiony piersią, teraz już podaję warzywa i niestety nic nie pomaga tylko suszona śliwka, która z bobo vity jest napisane po 4 miesiącu. Ale przecież nie mogę dawać dziecku codziennie śliwki. Mój synek nawet smoczka nie weźmie do ust. Ten silikon chyba go parzy:) pije za to bardzo chętnie wodę i rumianek łyżeczką. Spróbuj, może i u Ciebie zadziała. Termometru nie można dziecku wkładać do pupy aby przyspieszyć wypróżnienie, bo się szybko przyzwyczaja i później bez tego nie zrobi samo kupki. Dostałam nawet od lekarki syrop Debridat na regulację pracy jelit ale nic nie pomagał. Czekam do czwartku, bo idę na szczepienie, jak lekarka nic nie doradzi to zmieniam lekarza, bo ile można. Dawałam już 3 razy po połowie czopka glicerynowego to wychodziło z niego tyle, ż nie wiem jak mu się to w jelitkach mieściło.

Gość gość
Były już takie tematy nie raz. Polecam jabłko, polecam kateter windi, leżenie na brzuszku i jego masaże. U nas zaparcia splotły się z ząbkowaniem. Wyszły dwa zęby, kupki są jak ta lala

Gość gość
u nas pomógł syrop Lactulosum Hasco - można kupić bez recepty na zaparcia poga jeszcze siemię lniane

hej, na zaparcia : jabłuszko, śliwka suszona _-> słoiczki są od 4 go m-ca, jeśli jesteś jeszcze przed rozszerzaniem diety to powolutku możesz to chyba robić skoro jesteś na mm. Myśmy mieli to samo z córką, kiedy zaczęłam jej zagęszczać moje mleko zagęszczaczem, żeby nie ulewała tak strasznie. Koszmarne zatwardzenia, męczyła się biedaczka strasznie. Podałam śliwki i wyszło super. Stosujemy z powodzeniem do dziś ;)

OJ znam twój problem i to bardzo dobrze mój maluch cierpiał na zaparcia strasznie długo cos na ten temat wiem. A wiec musisz poszukać przyczyny. Może to być alergia na mleko (jak u mojego dziecka nawet przy nutramigenie okzało się że na niego też jest uczulony i na pepti zreszta też) ( przy alergii mogą być zarówno zaparcia jak i biegunki) MOże być że za szybko rozszerzasz diete wiem ze teraz można od 4 miesiaca ale czasami organizm nietoleruje jeszcze nowych pokarmów można sie wtedy wstrzymać do 6 miesiąca.. Powód trzeci dziecko za mało pije mój też nie chciał smoczka dlatego odrazu pił przez ustnik ale bez uszczelki tak zeby mu sie wlewało do buzi możesz też spróbować łyżeczką. My mieliśmy szczescie ze trafiliśmy do gastroenterologa który przepisał leki na alergie i syropki wspomagajace problem od rozpoczęcia leczenia po dwóch miesiącach ustapił . a młody męczył sie do 9 miesiaca życia. Co do metod domowych jeżeli problem wynika tylko z tego ze maluch mało pije (odradzam termometr roleniwi jelitka i może zrobić krzywde). możesz dawac do picia surowy sok z marchewki, moreli, sliwek, herbatke rumiankową, do jedzenia buraczki, morele, sliwki,. Ze środków farmakologicznych Lactuloza(całkowicie bezpieczna) czopki glicerynowe ( przekrojone w zdłóż nie całe ale tez w ostatecznosci) Syrop debridat ale jest na recepte bardzo pomaga spytaj o niego lekarza I przede wszystkim powinnas zaczac podawac probiotyk wspomaga flore bakteryjna jelit dobrze dziła na układ pokarmowy i ma też udział w walce z zaparciami. Wszystko to jest wypróbowane i wypraktykowane prze zemnie. I najlepiej jak zgłosisz problem lekarzowi jeżeli zaparcia nie ustapia niech da ci skierowanie do gastroenterologa