Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy bardzo boli wypróżnianie po porodzie

Polecane posty

Gość gość

Stasznie sie obawiam nacięcia i probelmów, jakie będe po nim miała. Nie wyobrażam sobie, jak ja zrobię kupę mając poranioną i pozszywaną d**ę. Czy to naprawde jest takie potwornei bolsena, czy mogą pęknać szwy, czy może dojść do zakażenia rany?

Gość gość
A czemu w ogóle miałoby być bolesne? Przecież nie nacinają Ci odbytu tylko pochwę, owszem, czułam lekkie napięcie przy szwach ale nie mogę powiedzieć żeby bolało, już bardziej dawało się odczuć np. kichanie. Do zakażenia rany to może dojść jak nie umiesz się podetrzeć czy umyć... ale to chyba każda dorosła kobieta ma opanowane. Byłam nacinana i miałam trochę szwów i też się denerwowałam jak mi pójdzie, ale tylko się strachu najadłam bo właściwie wizyta w toalecie jak każda inna, już przy oddawaniu moczu czasem poszczypało i było to jakieś nieprzyjemne.

Gość gość
Ja bardzo odczuwalam takie ciągniecie tych szwów. Nie było to jakoś strasznie bolesne ale jednak. Mimo wszystko jak napisała osoba wyżej- nie jest tak źle. Faktycznie większy ból sprawiało kichanie i kaszel.

Gość gość
Też się bałam, bo dyskomfort (i lęk) budziło samo "duszenie" podczas wypróżniania się. Ja przez pewien kilka dni wolałam to robić na stojąco. Ból przyszedł później, podczas oddawania gazów i wypróżniania czułam taki rozpierający ból brzucha, bałam się, ale minęło.

Gość gość
Boję się bo żeby się wypróżnić trzeba napiąc mięśnie, które znajdują się w kroczu a ono będzie jedną wielką raną. Ponadto ja mając zaparcia nie byłam w stanie wypróżnić się normalnie tak jak każdy - musiałam dodatkowo uciskać sobie okolice między pochwą a odbytem, żeby to sprawniej poszło. No a jak tam będzie napuchnięta rana to nigdy nie zrobię.

Gość sunsetttttt
też się bardzo bałam. I długo nie potrafiłam tego zrobić. chyba z 9 dni po tym czasie gdy po prostu mi się zachciało i nie mogłam się wypróżnić bo poród miałam cięzki i gigantyczne hemoroidy przez które niemozliwością było wypriżnienie. Zrobiłam sobie lewatywe i wszystko ze mnie wyleciało. Gdy mi się zachciewało po prostu wciskałam sobie trochę przegotowanej wody by po prostu zmiekczyć, nic mnie nie bolało i szybko zapomniałam o strachu przed pójściem do toalety

Gość gość
Naczytalam się jak to niby boli a nie bolało nic. Dzień po porodzie normalnie się wyprozniłam.jak tak się boisz możesz użyć czopka glicerynowego