Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LadyVaga

Nawiewniki w oknach zakładać czy nie zakładać oto jest pytanie

Polecane posty

Gość LadyVaga

Witam! Chciałam się Was poradzić odnośnie nawiewników okiennych. Otóż jakiś czas temu śmierdziało u nas w łazience (w bloku) spalinami co zostało zgłoszone przez nas do spółdzielni. Ci przysłali kominiarzy, którzy przeczyścili kratki wentylacyjne i powiedzieli, że jest wszystko ok. Po jakimś czasie zaczął do mnie wydzwaniać instalator, który został poinformowany przez spółdzielnie o konieczności montażu takich nawiewników w naszym mieszkaniu. Problem w tym, że moja Mama ma takie nawiewniki i narzeka, że w zimie jest chłodno w mieszkaniu. Teraz nie wiem czy to zakładać czy nie. Może coś poradzicie, jakie są Wasze doświadczenia z tym czymś???

Gość violkaxfasolka
Ja mam nawiewniki w kazdym oknie i nie mam zimno w mieszkaniu.

Gość gość
nigdy ! nie wiem jakim tępakiem był ten który je wymyslił nie ma potrzeby dawać sobie przeciągu i zimna , kiedyś nieszczelne okna uszczelniano a teraz robi się w nich dziury jaki to ma sens ?, płacisz za ciepło które ci ucieka ja naciełam się na wynajmowanym mieszkaniu na ten wynalazek i bardzo szybko zrezygnowałam wiatr hulał po pokoju a ja nic nie mogłam zrobić poza zaklejeniem ich tasmą ale i tak było zimno

Gość violkaxfasolka
A jakie ma twoja mama higrosterowane czy do ustawiania recznego??

Nie wiem jakie ma, bo to mieszkanie było kupione już z tym czymś w oknach. Tam są liczniki na kaloryferach więc chciałaby coś oszczędzić na ogrzewaniu ale z nawiewnikami jest ciężko. U nas za to nie ma liczników więc mogę odkręcać grzejniki na full tylko, że nie jest powiedziane, że nie założą za jakiś czas liczników i co w tedy??? Już raz wynajmowaliśmy mieszkanie z nieszczelnymi oknami i trzeba było je oklejać taśmą klejącą bo wiało.

Gość violkaxfasolka
Spółdzielnie taki wymóg wprowadziły i tez musieliśmy je zakładać ale u mnie tak jak pisałam jest ok to zależy jakie kupisz. Ja tez mam liczniki ciepła na kaloryferach i jakieś dwa lata temu wprowadzili takie coś ,ze jak temperatura w pokoju spadnie poniżej 16*C to automatycznie się włącza i nagrzewa do tych 16 masakra bo mieszkania w zimie nie ma szans wywietrzyć bo od razu zaczynają kaloryfery grzać na maxa ,a kiedyś jak wychodziliśmy na spacer na 2 godz to sobie zostawialiśmy uchylone a teraz nie ma szans muszę ręcznikami te czujniki zakrywać żeby tak szybko nie wyczuły spadku temp i wtedy można chwilkę wywietrzyć,to dopiero jest zdzierstwo!!!!

Gość gość
ja też mam . Tyle że mam je otwarte tylko latem . Zimą zamykam i nie wieje mi zimnym powietrzem . Ja sobie chwalę

Gość gość
skad masz ciepła wode?

Gość gość
pytam o ciepła wode bo jak masz piecyk gazowy to warto miec takie nawiewniki.

Gość gość
Też mam nawiewniki obowiązkowo. Nakaz spółdzielni. Ciekawe jak będą wyglądały rachunki, bo to będzie pierwsza zima z nawiewnikami.

Gość awzyciusieniezgadzaj
wcale nie musisz się zgodzić na nawiewniki w oknach- ja sie nie zgodziłam. Na własny koszt wymieniałam okna w mieszkaniu- dlaczego ktos ma mi w nich zakładać nawiewniki?? U nas spółdzielnia pisała, ze ludzie nie otwieraja okien- śmieszne. Nie chce im się dac na dachu wywietrzaka, grwaitacja nie dziala prawidlowo- taniej im wyjdzie zamontowac nawiewniki- dziady! Nie zgadzaj się- zamiast montowac nawiewnik zrob sobie mikrouchył - wyjdzie na to samo.

Gość gość
No cóż, u nas spółdzielnia dofinansowała wymianę okien, okna miały spełniać określone parametry, w tym obowiązkowo nawiewniki.

awzyciusieniezgadzaj - to my chyba z tej samej spółdzielni jesteśmy :-) wodę podgrzewamy junkersem stąd pomysł na te nawiewniki.

Gość awzyciusieniezgadzaj
a, jak społdzielnia dofinansowała okna to inna sprawa. Natomiast prawda jest taka, ze nawiewniki dzialaja tak jak mikro uchył- tylko że tak powiem obowiazkowo. Lady Vaga- my też mamy junkersa. A najsmieszniejsze jest to, ze wentylacja grwaitacyjna zamiast wyciagać nawiewa. I spółdzielnia ma jedna odpowiedź- bo nie otwieramy okien! Noż kurde, akurat otwieramy, bo palimy fajki w kuchni!

Gość gość
skoro o spółdzielniach gadamy.....mam inny problem: PLUSKWY i PRUSAKI u nas to epidemia czy ktoś może wie jak sobie z tym radzić ? u nas są stare bloki: 12 pięter, kiedyś były zsypy podejrzewam że problem wynika stąd że nie wszyscy utrzymują czystość i nie tępią jakies rady ? na prusaki działają zwykłe spreje i uszelnienie kratek wentylacyjnych nie wiem jak radzić sobie z pluskwami

U mnie był jeden czarny skrzydlaty robal, który gdzieś szedł, ale padł po drodze :-) Mrówki też były, sobie w końcu poszły. Raid ma całą gamę uśmiercaczy więc coś na pewno znajdziesz.

Gość gość
hmmmm bo ja wiem..... psikałam jakimś sprejem Expela, pomógł na prusaki włożyłam na stałe wtyczki "na komary" spsikałam wszystkie listwy przy podłodze, kratki wentylacyjne i szparę pod drzwiami wejściowymi.... w efekcie prusaków brak, a pluskwy znajduję około 4 za każdym razem gdy jestem w tym mieszkaniu, mieszkanie na razie pustostan w trakcie remontu.... spryskuję je tym sprejem średnio raz na tydzień a cholerstwo nadal łazi

Gość wiktoria890
My tez mamy nawiewniki w oknach i nie jest zimno, mozna je przecież przymknąć. Jeśli nie masz nawiewników lub chcesz swoje wymienić zajrzyj na http://www.sawpol.pl/pl/oferta/5-nawiewniki Wybór jest bardzo duży. My chyba zamontujemy dodatkowy nawiewnik w łazience.

Gość gość
A jak jest smog to całą dobę zasysasz ten syf do mieszkania? Bez sensu. Ja wietrzę rano zanim w okolicznych domkach nie napalą w piecach. Potem nie ma szans na względnie czyste powietrze.

Gość gość
Nawiewniki są konieczne jak ci ocieplali blok styropianem. Obecnie jets moda na ocieplanie, firmy i prezesi spółdzieli się na tym bogacą, oklejają bloki styropianem i blok staje się hermetyczny. Wilgoć osiada na ścianach, sufitach i tworzy się GRZYB. Ludzie latają na skargi a panie ze spółdzielni krzyczą na nich że trzeba wietrzyć mieszkania. Rozumiecie, ocieplamy blok żeby płacić mniejsze rachunki a potem niech wszyscy zimą po 10 godzin otwierają okna bo jak nie to grzyb na ścianach. Już widzę te niższe rachunki.

Gość gość
Może to zależy od wykonawcy? Może twoja mama ma założone źle?? My robiliśmy u nich www.nawiewniki-szczecin.pl i nie mamy takich kłopotów. W zimie jest normalna, przeciętna temperatura i jakoś zmian nie zarejestrowaliśmy :)