Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prawda o wcześniakach

Polecane posty

Gość gość
Dziecko w 40 tygoddniu tez moze miec cechy wczesniactwa tak ja dziecko w 35 moze ich nie miec. Porod o czasie to porod miedzy 37 a 42 tygodniem wiec daje juz spokoj bo dziewczyna pisala ze lepiej ten 37/8 niz 41 przy wymiarach jej usg.

Gość gość
Porod o czasie to porod od 38-42 tc.

Gość gość
Ja w 40tc umowilam sie na wywolanie porodu u mojego drugiego dziecka. Pierwszy urodzil sie 38t1d z waga 3300 porod wywolywany. Drugi 40t1d 4400:O tez porod wywolywany....jakbym wiedziala ze bedzie taki ciezki i wielki to bym poszla na wywolanie 2 tygodnie wczesniej a mialam taka mozliwosc. Ten drugi porod to rzeznia a nie porod.

Gość gość
Nieprawda. Poczytaj sobie ze porod o czasie to miedzy 37 a 42. Moja siostra urodzila dziewczynke 37t4d i to byl porod donoszony-nawet w karcie ma wpis ze o czasie. Mala wazyla 2900. Wszystko z nia ok. Nie wiem po co straszycie ludzi.

Gość gość
kurka bez pazurka:dziekuje za odpowiedz.Z tego co wiem od rodzicow raczej nie mialam takich problemow,ale faktem jest,ze nie wszystko ze mna ok,dlatego zastanawiam sie czy wczesniactwo mialo na to jakis wplyw.

Gość taka sobie jestem ja
Tutaj autorka :) ja nie pisałam, że żadne nie wymaga tylko jedne tak, drugie nie. Dużo jeśli chodzi o rozwój zależy od rodziców i lekarza, znam pseudo dobrego neurologa-same pozytywne opinie bo negatywne są usuwane. Mój dzisiaj z kolanek sam wstał na chwilkę na nogi a jeszcze tak mega sztywno nie siedzi(wiek za kilka dni 7 mcy a korygowany to -5tygodni) nie hamuje go i nie zmuszam do niczego, a znam mamę 9 miesięcznego dziecka które się nie obraca na boczki-zabroniła bo podobno lekarz tak kazał gdy dziecko było gdzieś w wieku mojego-pozwalała się obracać ale dziecko chciało siadać-przytrzymywała i nie pozwalała.... i tak jest do dziś dziecko się samo nie rozwija, ja mojego obserwuje powstrzymuje go tylko jeśli skutkiem jakiejś czynności byłaby krzywda ktora moglaby mu sie stac, np potarganie kotka lub psa :) póki co żadnych problemów nie ma oprócz tego że mało je i każdy mówi że jest r***liwy jak dla mnie jest normalny no ale we wrzesniu wizyta i fachowiec oceni :)

Gość gość
Z karty mojego urodzenia wynika,ze urodzilam sie w 37 tc i bylo tam napisane,ze porod byl przedwczesny.

Gość gość
W 37 to mogl byc 36t i 5d np. To porod przed czasem.

Gość Taka sobie jestem ja
Lekarze zawsze wpisuja tygodnie skonczone, jesli dziecko ma cechy wczesniacze wpisuja 37 i niedonoszone jesli nie wykazuje takich cech przepisuja na 38 i wpisuja ze w terminie, duzo o tym czytalam a porod w terminie jest od 38-42tc mowie o tygodniach skonczonych

Gość Taka sobie jestem ja
Lekarze zawsze wpisuja tygodnie skonczone, jesli dziecko ma cechy wczesniacze wpisuja 37 i niedonoszone jesli nie wykazuje takich cech przepisuja na 38 i wpisuja ze w terminie, duzo o tym czytalam a porod w terminie jest od 38-42tc mowie o tygodniach skonczonych

Gość gość
A czy te cechy wczesniacze i liczba punktow Apgar wiaza sie jakos ze soba?

Gość gość
urodziłam się 38 lat temu w 34 tygodniu waga 1900, miesiąc w inkubatorze, waga jeszcze spadła do 1700 :) nigdy nie chorowałam na nic poważnego, oprócz przeziębień i ospy, nie miałam żadnych problemów ze zdrowiem, nie ma co straszyć bo każdy wcześniak jest inny