Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ElKa00

Problem z herbatą

Polecane posty

Gość ElKa00

Ostatnio w herbaciarni bardzo posmakowała mi jedna z białych herbat. Kupiłam sobie ją do domu, ale w domu już nie smakuje tak dobrze. Ma zupełnie inny smak. Nie wiem, czy w herbaciarniach dodają coś do tych herbat, czy mi inną sprzedali… Bo chyba nie można „źle zaparzyć herbaty”, prawda?

Gość gość
Można...wszystko zależy od temp.wody ...musi być max 80 *C

Gość malami56
Oj, można źle zaparzyć i to bardzo łatwo. Parzenie herbaty to sztuka, tak jak baristyka. Białej i zielonej herbaty i nie powinno się zalewać wrzątkiem tylko wodą w temp. Ok. 75 stopni. Inaczej traci swoje właściwości. W warunkach domowych to czasem problematyczne, ale jeśli chcesz się cieszyć dobrze zaparzoną herbatą, warto zainwestować w czajnik z regulacją temperatury. Nie są wcale drogie. Tutaj masz np. Philipsa. http://www.ceneo.pl/1607131

Gość gość
I jeszcze dodam, ze woda wodzie tez nie rowna. Chocby filtrowanie zrobi roznice w smaku herbaty.

Gość kimeczka
prawda, te czajniki o których pisze malami są najlepsze do zielonej czy białej herbaty. niestety nie wszyscy o tym wiedzą i zalewają ją wrzątkiem, a to niedobre dla niej. za to chyba każdy gatunek czarnej można zalewać wrzątkiem