Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wynik tarczycy

Polecane posty

Gość gość

Pierwszy raz miałam pobieraną krew na TSH ponieważ mam pogubioną szyję i lekarka rodzinna mówiła że to mogą być wole Dzisiaj otrzymałam wynik Wynik 1,77 min. 0,27 max. 4,2 Czy to jest dobry wynik?? Prawidłowy ?

Gość gość
swietny wynik.tylko pozazdroscic.

Gość gość
bardzo dobry.

Gość gość
A jak myślicie dlaczego mam pogrubioną szyję ?

Gość gość
może po prostu masz otylosc i to tluszcz?

Gość gość
no w normie wynik,ale ja powiem Ci tak. ja też przez lata miałam w normie wyniki i kiedyś poszłam prywatnie do endokrynologa (lekarz rodzinny uważał,że mam wybujałą wyobraźnie i na 100% nie choruje na tarczycę) i dopiero jak zbadałam hormony TSH, FT3, FT4 i endokrynolog zrobił mi USG tarczycy oraz przeprowadził wywiad okazało się,że mam niedoczynność tarczycy. Nie chciało mi się wierzyć. I tak samo stwierdziło kolejno 2 lekarzy. Leczę się już kilka lat. Także to,że masz wynik w normie, tym bym się nie sugerowała. Tylko poszła na NFZ czy prywatnie (u mnie wizyta prywatna kosztuje 100-150zł) do endokrynologa. Może nic Ci nie jest, ale skąd masz pewność? Po wizycie będziesz pewna na 100%!

Gość gość
Masz rację. Miałaś może jakieś szczególne objawy? Ja jestem już zapisana do endokrynologa tylko pierwsze musiałam zrobić tsh i z tym wynikiem się do niego udać

Gość gość
objawy? głupie takie jak: -wypadanie włosów (mam gęste więc tego się nie zauważy, ale ja na szczotce zauważyła, zresztą mogłam garściami sobie ot tak wyjmować) -tycie mimo,że mój styl odżywiania nie zmieniał się plus byłam bardzo aktywna - rower, bieganie,pływanie itp.,ale w niedoczynności się tyje - a jeśli masz wole to jest to nadczynność i raczej chudniesz czy też nie zmieniasz wagi - problemy ze skórą - suchość skóry, szorstkość ale przede wszystkim swędzenie skóry, po kąpieli, mogłam się zadrapać do krwi, mam swój zestaw żeli do kąpieli, mydła to chyba z dwa rodzaje tylko mogę używać, balsamów też wszystkich nie mogę używać bo mnie od razu "telepie" i się drapie - i przede wszystkim - miesiączka, cykle różniej długości - mimo,że od dawna miałam już miesiączki ( na szczęście mimo choroby z narządami płciowymi nie mam problemów, a mogą np. pojawić się torbiele na jajnikach czy niepłodność w późniejszym czasie - i senność, mogłam spać i spać po 8-14 h i nadal byłam zmęczona- to też był objaw - pocenie się rąk też w jakimś stopniu objawem reszty objawów nie pamiętam ( taki wywiad miałam robiony parę lat do tyłu, więc teraz już nie jest powtarzany) lista jest powiedzmy dość długa i na większość odpowiadałam,że dany objaw mam.

Gość gość
Jak czytam niektóre twoje objawy to tak jakbym o sobie czytała... Czyli jednak nie warto tego tak zostawiać lepiej upewnić się że wszystko ok u specjalisty

Gość gość
Oczytacie się głupot w necie a potem wszystkich objawów szukacie u siebie.

Gość gość
tak jak mówiłam lepiej iść, stracić trochę czasu, ale mieć pewność co do swojego stanu zdrowia. Może nic Ci nie jest - moja koleżanka też miała podobne objawy, ale u niej się okazało,że po prostu ma brak witamin, ma anemie i po odpowiednim leczeniu wszystko wróciło do normy:) - a może trzeba trochę się hormonami pod faszerować żeby lepiej się czuć i organizm zaczął normalnie funkcjonować bo pamiętaj jeśli tarczyca jest chora to cały organizm jest chory! Gdyby okazało się, że jednak masz problem - nie wiem czy lekarz wykona EKG serca to zrób sobie też na własną rękę - przy tej chorobie trzeba mieć wszystko pod kontrolą.

Gość gość
Mam niedoczynność, a wykryto u mnie ją dość prozaicznie. Miałam podwyższone ciśnienie krwi, jakieś zmiany w EKG. Żadnego znużenia, suchej skóry, wypadania włosów, tycia.

Gość gość
nie każdy musi mieć te same objawy u mnie w rodzinie u każdego inaczej wykryto - u kuzynki po ciąży, u jej syna tak po prostu z ciekawości czy po mamusi nie odziedziczył, u jej ojca przy innej chorobie.

Gość gość
Witajcie! Mam takie same objawy jak autorka , moje TSH wynosi 3,280. Lekarz rodzinny stwierdził że wszysko ok. Mam 26 lat. Czy to może jednak być niedoczynność?

Gość gość
to gość gdzie wykryto niedoczynność przy EKG ja EKG mam super. i pozazdrościć mogę że nie tyjesz,też tak bym chciała...

Gość gość
słuchajcie, tak jak pisałam autorce - iść można do lekarza to nie kosztuje wiele,moim zdaniem.my tu na forum nie możemy powiedzieć - tak masz niedoczynność/nadczynność tarczycy- bo nie jesteśmy lekarzami. tak jak pisałam ja latami miałam przed leczeniem wszystkie wyniki w normie, ale dopiero USG tarczycy wykazało nieprawidłowości. możecie też mieć takie objawy jak ja ale może to oznaczać zupełnie co innego, jak w przypadku mojej koleżanki z anemią.