Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie mam przyjaciol

Polecane posty

Gość gość

Heej. Mam na imię Ola i mam 14 lat. Problem jak w temacie.. Chodzi o to, że nie mam przyjaciół.Od małego byłam wyśmiewywana,nie lubiana,nie akceptowana przez innych.Każdy mi dokuczał,śmiał się ze mnie..W podstawówce to samo.Pamiętam,że miałam problemy z wymową literek k, g i kiedy czytaliśmy czytankę to zawsze się śmiali,przezywali..Teraz już się nauczyłam wymawiać literki ale wraz to samo.Ciągle mnie obgadywali,nawet nikt z klasy nie mówił mi cześć.Traktowali mnie jak wroga albo jak osobę nieznajomą.Nikt się ze mną nie chciał przyjaźnić,każdy traktował mnie jak powietrze..Pamiętam że kiedy mieliśmy grać w siatkówkę to ktoś powiedział żeby mnie nie brać bo nie umiem grać..Bardzo mnie bolały takie słowa,czułam się jak nieudacznik..Kiedy graliśmy w coś i mi nie wyszło to każdy miał do mnie pretensje a gdy ktoś inny zepsuł to było w porządku...Kiedy miałam iść do 1 klasy gimnazjum to cieszyłam się że będę lubiana , że mnie zaakceptują i na początku rzeczywiście tak było , wydawało się że będzie to idealna klasa i że każdy mnie tu będzie lubiał..No ale z biegiem dni,tygodni,miesięcy wszystko się psuło..ludzi,których uważałam za fajnych już minęło, stali się "co to nie ja" . Byli tylko mili jak coś chcieli..Np. jestem dobra z geografii i była kartkówka z mapy (państwa pozaznaczać na mapie) ja dostałam 5 no ona 2 .Chciała żebym jej pomogła napisać na lepszą ocenę.Zgodziłam się..Dostała 4.Nawet nie powiedziała "dziękuję" kompletnie nic...I taki chłopak dokucza mi tekstami : " Daniel kocha Olę " lub "Karol kocha Olę" albo że ja niby kogoś kocham.. Aby o mnie tak mówi ,oprócz mnie jest jeszcze 6 dziewczyn ale oczywiście aby o mnie tak mówi :( :/ .. W szkole ciągle widzę że każdy ma przyjaciela lub przyjaciół a ja się czuję jak sierotka Marysia.. Sama nie wiem co robić..Wszyscy maja przyjaciół a ja nie mam nikogo...Boję się,że nikt mnie już nigdy nie polubi i zawsze będę samotna...To takie przykre uczucie :/ to nie jest nic przyjemnego kiedy zdajesz sobie sprawę że nikt cię nie lubi bez wyraźnego powodu... Ja mam taką zasadę . JEŚLI OD MAŁEGO CIĘ NIKT NIE LUBI ,NIE AKCEPTUJE,WYŚMIEWYWAJĄ SIĘ Z CIEBIE TO NIE BĘDZIE SIĘ MIAŁO PRZYJACIÓŁ.... I KIEDY OD MAŁEGO CIĘ LUBIĄ,AKCEPTUJĄ TO BĘDZIE SIĘ MIAŁO PRZYJACIÓŁ .. Co byście poradzili ? Czy mieliście taką sytuację ? ;)

Gość sluzba nie druzba
przyjaciol Olenko poznaje sie w BIEDZIE

Gość gość
Też nie mam przyjaciół ale jestem od Ciebie 2 razy tyle starsza.Ludzie mnie odrzucili:O

Gość gość
"Ja mam taką zasadę . JEŚLI OD MAŁEGO CIĘ NIKT NIE LUBI ,NIE AKCEPTUJE,WYŚMIEWYWAJĄ SIĘ Z CIEBIE TO NIE BĘDZIE SIĘ MIAŁO PRZYJACIÓŁ.... I KIEDY OD MAŁEGO CIĘ LUBIĄ,AKCEPTUJĄ TO BĘDZIE SIĘ MIAŁO PRZYJACIÓŁ .. " Nieprawda kochanie, wcale tak nie jest :) Ludzie przychodzą i odchodzą...podstawówka, gimnazjum, liceum - cały czas nowe towarzystwa, studia? zupełna zmiana, jak się wyjedzie do dalekiego miasta to już wgl zupełny start od początku. Całe życie spotykasz masę różnych ludzi, jedni Cię pokochają, inni znienawidzą. Jeżeli nie czujesz się dobrze w jakimś środowisku to poszukaj takiego, w którym będziesz czuła się akceptowana. Masz dopiero 14 lat, tyle przed Tobą ! Zastanów się co możesz robić poza szkołą, jest wiele miejsc gdzie możesz poznać dobrych przyjaciół. Czym się interesujesz? Może zaczniesz chodzić na tańce albo do szkoły muzycznej, może wstąpisz do jakiegoś koła w szkole, albo klubu w domu kultury? Może zapiszesz się na basen albo grę w kosza? Rób jak najwięcej rzeczy poza szkołą, zamiast na wczasy z rodzicami wyjeżdżaj na kolonie i obozy itd a przyjaciele sami się znajdą ! :)

Gość gość
Nie szukaj przyjaciół na siłę. Nie staraj się aż tak bardzo. Po prostu rób to co inni, rozmawiaj z ludźmi. Nie pozwól jednak, żeby Ci ktoś dokuczał. Musisz od razu reagować. Brak reakcji powoduje, że stajesz się ofiarą, i wiele osób może próbowac to wykorzystać dokuczając Ci. Najłatwiej podbudowac swoje ego dokuczając słabszym. Tak zawsze jest. Reakcja może być różna, nawet w ostrych słowach możesz powiedzieć, żeby się ten chłopak odpier*, zrobić awanturę. Niech inni słyszą, a co, niech widzą, że nie mogą sobie pozwalać. Jeśłi raz czy dwa odpowiednio zareagujesz to nikt nie będzie się już później czepiał. Czasami reakcja może spowodować, że ktoś stanie po Twojej stronie. Piszesz, że nikt cię nie lubi. Tego nie wiesz. Może jesteś im tylko obojętna. Koleżanka nie podziękowała, to oznacza, że nie jest to osoba koleżeńska, nie warto jej więcej pomagać. To ona jest nie w porządku, nie Ty. Jeśli poprosi ponownie o pomoc, wypomnij jej to i odmów. Buduj swoją wartość. Nie unikaj kontaktów z ludźmi, rozmawiaj, pomagaj w razie potrzeby, ale nie próbuj zaprzyjaźniac się na siłę. Przyjaźń przyjdzie sama. Zresztą nie musisz mieć akurat przyjaciół w klasie, możesz mieć tylko koleżanki.