Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

gralam na takich glupich gierkach i tam jest czat i poznalam chlopaka z Brazylii

Polecane posty

Gość gość

i on ma nazwisko z koncowka "SKI " czaicie? bylam pewna,że to Polak ewentualnie Polak urodzony na wyspach (bo to jednak gierki dla dzieci wiec obstawialam że ma z 10-12 lat ) albo z Ameryki a tu Brazylia,od kiedy oni mają tam takie nazwiska?aa i pisał do mnie po angielsku, imie też miał spoko, nie żadne Alvaro, Fernando itp.

Gość gość
w Brazylii jest sporo Polonii z czasów przedwojennych, tak samo w Argentynie, więc takie nazwiska nie powinny dziwić

Gość gość
fajnie :) myślałam,że tamci już umarli, bo jak wyjechali przed wojną to już chyba mają dużo lat

Gość gość
pl.wikipedia.org/wiki/Polonia w Argentynie 450.000 Polaków, w Brazylii aż 1,8 mln !!!!!

Gość gość
tamci co wyjechali najpewniej już nie żyją, ale mieli dzieci i wnuki :p to właśnie jednego z nich prawdopodobnie spotkałaś, może nawet nie znają już polskiego, ale nazwiska zostały przeciez :p

Gość gość
szok! w takim razie w samej Brazylii żyje tyle Polaków co w Warszawie albo więcej...i jak tam jest? mówią po polsku? mają polskie szkoły? fajnie tak, mają tą samą religię a nawet lepiej, bo tam więcej katolików...a gdzie jest lepiej Polakom? portugalski jest dziwny jak dla mnie,ale widać,że można

Gość gość
myślałam,że takie wnuki to już są bardziej tamtejsze niż Polskie i mają tamtejsze imiona i nazwiska w miarę też, bo jednak długie nazwisko i polsko brzmiące może być cięzkie do wymowienia, i oni nie chcieli wrócić do kraju przodkow po wojnie?

Gość gość
w Brazylii nie wiem, w Argentynie są polskie ośrodki a nawet mają tam Dzień Polaka- 8 czerwca

Gość gość
a do czego mieliby wracać po wojnie? do komuny?

Gość gość
może i komuna, a tam jak gospodarka stoi? dlaczego się o tym nie mówi? dlaczego w telewizji non stop mówią o Ameryce tylko Połnocnej? a tu sie okazuje,że więcej Polakow jest pewnie w Południowej? fajnie,że mają dzien Polaka:) to miłe :) a w Meksyku są Polacy? pewnie, nie mają po co wracać do Polski tu jest ciepło 3 miesiące a tam pewnie cały rok ;)

Gość gość
w Brazylii na pewno jest troche biedniej niż u nas ale najwięcej Polonii mieszka jednak w USA, aż ok. 10 mln wkleiłem wyżej link, jest tam tabela i masz podane w jakim kraju ilu jest Polaków, w Meksyku ok.10.000

Gość gość
już czytam tą stronę , tam jest mapa ale bez legendy i nie wiem co to znaczy,te szare pola? co to za kraj między Ameryką PŁN i PŁD? i jak sie czują Polacy mieszkający w liczbie 10 albo 11 np. Korea PŁN albo Mauritius albo Andora?

Gość gość
zszokowało mnie,że na Łotwie mieszka ponad 60 tys Polakow! Co robią Polacy na Łotwie? Na Litwie rozumiem, na Ukrainie, Białorusi ale na Łotwie? a juz w Estonii tylko 2 tys , skad takie roznice? i jak brzmi język Łotewski? Czym w praktyce rozni sie Litwa od Łotwy?