Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ogórki kiszone jak układać w słoikach pytajnik

Polecane posty

Gość gość

Jak powinno się układać ogórki w słoiku, jaśniejszym końcem do dołu, czy do góry? W różnych przepisach na zrobienie dobrych ogórków jedni piszą jasnym końcem do dołu, a inni że do góry i w końcu już nie wiem. Jak w końcu powinno być właściwie?

Gość gość
Nikt nie wie? :O

nigdy nie zwracałam na to uwagi. a moja mama zawsze robi przepyszne ogórki. myślę że to nie ma znaczenia tak naprawdę. układasz tak żeby się jak najwięcej zmieściło i tyle

Gość gość
Rozumiem... Nie wiem kurde skąd u ludzi takie udziwnienia. Jedni piszą układać jasnymi końcówkami do dołu, drudzy do góry i każdy twierdzi, że ich ogórki wychodzą znakomite, czyli wychodzi na to, że jest to obojętne, aby przyprawić je dobrze i tyle, ehhh... W każdym razie dzięki za rady :)

Gość gość
A mam jeszcze pytanie, zalewać gorącą solanką, czy zimną? Bo kurde też... jedni odradzają gorącą solankę, bo ogórki wolniej kisną i często robią się miękkie po ukiszeniu, a drudzy polecają gorącą solankę i twierdzą, że to nie ma wpływu na proces kiszenia i twardość ogórków... :O

Gość gość
ja zawsze robię zimną 1 łyżka soli na litr wody i wychodzą bardzo dobre, właśnie dziś z takich robię ogórkową.

Gość gość
Dzięki wielkie, w takim razie zaleję zimną solanką... jak tobie wyszły, to pewnie mi też wyjdą :)

Gość gość
podobno liście dębu , wiśni albo czarnej porzeczki poprawiają smak ogórków kiszonych. Czasami jak mam to wkładam do słoika kilka ,ale jakiejś znaczącej różnicy nie widziałam. Na smak ogórków kiszonych najbardziej wpływ ma , moim zdaniem, odmiana ogórków gruntowych.

Gość Wielka Cindy
Ja nigdy nie zwracałam uwagi na końce ogórków. Ważne aby weszło dużo do słoika i ciasno były ułożone. Zalewam zimną solanką. Liści dębu nigdy nie stosowałam.