Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Miesięczne dziecko nie chce spać w dzień

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mój synek w czwartek kończy miesiąc. Wszyscy mi mowili ze niemowlaki spia po 18-20 h na dobe. A moj maly w dzien praktycznie nie spi. Czasami kolo godziny 15-16 zasnie na godzinke. Wieczorem po kapieli okolo 21 zasypia, budzi sie okolo 1, pozniej 3 i 5. O godzinie 7 juz nie spi i za zadne skarby nie da sie uspac. Z opowiadan znajomych maluszek powinien budzic sie na karmienie i zaraz ponownie zasypiac. Moj jak poje to mu sie oczka mruza ale nic z tego - nie zasnie. Skielczy, placze, chce aby go na rekach nosic. Co robic? Jak zajac dzieciaczka aby nie plakalo? dlaczego moj synek tak malo spi w dzien?

Gość gość
Mój też taki był. Przyczyny były takie, że nie dojadał na piersi prawie przez miesiąc. Był wręcz wychudły :( a jak go dokarmiałam mm, to po 3 miesiącach łaskawie lekarz przepisał bebilon pepti. Nagle dziecko przestało płakać cały dzień, przestało ulewać, śpi w nocy bez wybudzania się z rykiem, zszedł "trądzik niemowlęcy", w dzień ma 3 drzemki po godzinie lub dłuższe....

Gość gość
Szukaj przyczyny, nie daj sobie wmówić jak ja sobie dałam, że to taki egzemplarz. Powodzenia

Gość minimonimini
U mnie było tak samo,z tym,że przez niewyspanie mój syn cały czas był marudny i chciał być na rączkach. Tez myslałam,że noworodki i małe niemowlaki ciągle śpią...u nas też zaczęły sie kolki w tym okresie. Przede wszystkim dużo cierpliwości,ja na początku usypiałam go na rękach przy wolnej muzyce,po czym delikatnie odkładałam do łóżeczka i szybko obkładałam poduszkami,żeby miał ciasno. W ekstramalnych sytuacjach kładłam się z nim na łóżko i tuliłam mocno. U nas ważne było przestawienie dziecka ,,na tryb nocny'',pomogły wieczorne kąpiele i zaciemnianie okien. Miesięczny bobas jeszcze nie rozumie,że jest noc i trzeba spać,musi się tego nauczyć,więc musisz mu dać sygnały,aby to rozpoznawał. Spróbuj usypiać go w dzień na różne sposoby-bujanie,muzyka,becik,wózek-jesli nie będzie spał to będzie się darł w niebogłosy. U mnie działało wszystko po trochę,czasem muzyka,czasem wózek,a jak już działało za każdym razem to wprowadziłam łóżeczko,kładłam go-darł się,brałam,uspokajałam i znów kładłam,czasem przez 2 godziny w kółko. Efekt jest taki,że ma 4 miesiace i conajmniej od dwóch miesięcy sam zasypia w łóżeczku w dzień i w nocy,nie muszę nic robić,tylko go odkładam.

Gość minimonimini
aha i u mnie jest jedna zasada do tej pory-ja go kładę spać co dwie godziny,jesli płacze to ze zmęczenia,musisz go wyciszać. Mój ląduje w łóżeczku nawet jeśli jeszcze nie marudzi.

Gość gość
moje dziecko jak skończyło 3 tygodnie przestało spać w dzień!! zero !!!! zasypiało około godziny 21-22 i rano wstawało około 6-stej oczywiście z tradycyjnymi pobudkami w nocy - pielucha karmienia itp. Byliśmy nawet u lekarza u neurologa bo się martwiliśmy że tak mało - wszystko ok. U znajomych dzieci przesypiały większość dnia. Próbowaliśmy różnych sposobów jak dziecko było większa ale nic to nie dało. Myśleliśmy że jak podrośnie będzie miał z rok czy 2 to będzie spało chociaż trochę bo się umęczy od biegania itp - niestety :) co najwyżej 15-20 minut jak usnęło na spacerze. U lekarz neurologa byliśmy jeszcze 2 razy - tzn nie w związku ze spaniem i wszystko ok. Córa super się rozwijała nie można jej było niczego zarzucić szybko zaczęła mówić itp. Teraz ma 4 lata i nadal nie nienawidzi spać :)

Gość gość
W większości przypadków dziecko po prostu jest głodne na piersi. Spróbuj go raz nakarmić mm i zobacz czy coś się zmieni.

Gość gość
Glodny raczej nie jest bo dokarmiam go mm. Oczywiscie z zalecen lekarza (traci na wadze jak jest karmiony tylko piersia). W nocy maluch spi tak jak pisalam - nie narzekam. Ale chcialabym aby w dzien chociaz na godzinke przysnal - nie mam czasu nawet sprzatnac w domu ani ugotowac obiadu. Albo maluch placze albo marudzi. W lozeczku nie chce lezec w dzien. Wozek czasami pomaga - zasypia le gdy przestaje poruszac wozkiem maly sie budzi. Bylismy w lekarza pediatry. Z malym wszystko ok a czemu nie chce spac w dzien? nie mam pojecia.

Gość gość
Jest niespokojny gdy ma mokrego pampersa. Dlatego czesto sprawdzam i zmieniam aby go nie pieklo i mu nie przeszkadzalo. Puszczam mu kolysanki dla niemowlat, spiewam, nosze na rekach, bujam - czasami mruzy oczka ale gdy przestaje zaczyna plakac. Tak samo z wozkiem dopoki w ruszy maly jest spokojny. Gdy zatrzymam - budzi sie..

Gość gość
kup elektryczny leżaczek bujaczek

Gość gość
Raczej nic go nie boli. Kupki robi czesto. Poza tym gdy boli go brzuszek to widze - bo sie prezy, robi sie czerwony i placze - wtedy masuje mu brzuszek i to czesto pomaga. Nie mam pojecia nawet jak uspokoic malucha. To moje 1 dziecko. Do poludnia jestem z nim zawsze sama w domu i czasami nie mam juz sily ale sie nie poddaje. Jak byla ladna pogoda to chodzilismy na spacery - spal jak zabity. Teraz jest zimno wiec spacer odpada raczej.

Gość gość
Wlasnie mu zamowilam ten bujaczek. Bo do tej pory kolysalam Go w nosidelku i to czasami pomagalo. Wiec mam nadzieje ze ten lezaczek nam troche ulatwi.

Gość gość
"Teraz jest zimno wiec spacer odpada raczej." - czy Ty aby nie przesadzasz????

Gość gość
Wychodź z nim na spacery skoro na dworze śpi jak zabity. Teraz jest zimno? Nie żartuj, to zimą w ogóle nie wyjdziesz na spacer? Moja córa przez pierwsze pół roku właśnie na spacerach spała najlepiej, w domu miałam kłopoty, żeby ją uśpić. Wraz z wiekiem nauczyła się i w domu zasypiać w dzień.

Gość gość
Wielokrotnie zaraz z rana szybko się zbierałam na spacer, żeby pospała, popołudniu tak samo. Sprzątałam wieczorami jak już zasnęła albo przy niej, kiedy była w leżaczku i mnie widziała. Z gotowaniem było gorzej, ale często udawało mi się zrobić jakiś szybki obiad przy niej w 30 minut, zawsze towarzyszyła mi w kuchni leżąc właśnie w lezaczku.

Gość gość
Mój był taki sam, teraz ma 3 miesiące nie całe- dalej zastanawiam się dlaczego on nie śpi za dnia...Żeby tak chociaż na 2 godziny zasnął. Na spacerze to nawet w wózku leżeć nie chce muszę go nosić na rękach ale kupiłam sobie chustę może coś pomoże...?

Gość gość 28
Cześć dziewczyny mam tak samo jak koleżnka napisała mam miesięcznego synka.Mój maly w dzien praktycznie nie spi. Czasami uśnie na 15-20 minut. Wieczorem po kapieli okolo 20 zasypia, budzi sie po 22 potem o 1, pozniej 3 i 5. O godzinie 7 juz nie spi i nie da sie uspac. Moj jak poje to mu sie oczka mruza ale nic z tego - nie zasnie. Skielczy, placze. Co robic? Czasami już nie mam siły i nie wiem co robić na dodatek mam drugie dziecko 4-latka którym musze sie zająć jak wróci z przedszkola dać jeść,przebrac go a czasami nie mam jak bo mały tak płacze i nie chce spać. prosze pomóżcie.!!!dlaczego moj synek tak malo spi w dzien?

Gość gość
Niestety mój syn jest taki sam nie da się nic zrobic przy nim. Najgorsze ze z niewyspania marudzi o płacze