Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GOŚĆ S

PLOMBA W ZĘBIE

Polecane posty

Gość GOŚĆ S

Witam, mam pytanie, wczoraj miałam dokończone leczenie dolnej 6-tki, ogólnie wszystko jest ok, dwa razy miałam wkładkę wymienianą, dentystka bała się, że trzeba będzie przeleczyć kanałowo, ale dzięki Bogu z zębem było coraz lepiej. Tylko teraz mam taki problem, że jak na plombie zagryzę coś o ostrych krawędziach, np chipsy, wafelek z loda, skórka z chleba itp to...poczuję taki nagły i krótki "ból" jak uczucie gdy ktoś kredą przejedzie za mocno na tablicy....dlatego staram się nie jeść tam nic twardego, bo okropne jest to uczucie...wiem, że z górną 6-tką miałam kiedyś tak samo, potem coś miałam przypiłowane i jest już w miarę ok, nic już tam nie czuję teraz, ale ta dolna 6-tka jest dobrze przyszlifowana, nic mnie nie uwiera, nie jest za wysoko...co to może być?? Głupio mi znów tam iść bo mam wrażenie, że tylko ja tak "wymyślam" z zębami...

Gość gość
Dlaczego ci głupio? Dla własnego spokoju idz, zeby jeszcze raz dentystka obejrzala ten ząb. Ja mialam podobny problem z moją dolna szostka, ze jak ugryzłam np.jabłko albo mięso to przeszywał mnie ostry ból, okazało się, że po plombowaniu uwrazliwiło się dziąsło i jakiś nerw był odkryty. Dopiero po miesiącu przeszło całkowicie.

Gość 123dragon
Witam, ja tez jestem po plombowaniu zeba. Cieplo zimno go nie podraznia. Bol pojawia sie tylko podczas jedzenia i szczotkowania, ktorego unikam bo nie moge z bolo. Jedzenie tez tylko jedna, zdrowa strona. Tak normalnie nie boli nic i wszystko jest ok. Konataktowalem sie z dentysta i pow ze to normalne, nadwrazliwosc pozabiegowa i przejdzie do 2 tygodni. Jakos sadzac po bolu watpie ze tak bedzie, rozumie przy jedzeniu bol przy silnym nacisku. Ale podczas mycia zebow i to szczoteczka elektryczna :/ Tak jakby jakis nerw byl nie oplombowany ina wierzchu i go podraznia. Odkryla nerw na pewno bo bolalo przy borowaniu :/ Ehh, mam 25 lat i nigdy mnie zab nie bolal. Delikatnie jednak prochnica bierze wiec zdecydowalem sie leczyc. Druga wizyta u dentysty i bol gotowy :(