Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pełzanie i raczkowanie

Polecane posty

Gość gość

Kiedy wasze dzieci zaczęły pelzac a ile później raczkowac?

Gość gość
moje dziecko w ogóle nie pełzało czy też nie czołgało się. raczkowanie to też tak niechętnie koło 10 miesiąca leniwe było :) chodzenie kilka tygodni po roku. Do tej pory ruchu nie lubi - tzn jak wchodzi po schodach to jak stara babka na placu zabaw dzieci 1,5 roczne ja wyprzedzają, obecnie 4 latka ale jest całkowicie zdrowa - byliśmy u lekarza bo nawet się martwiliśmy - a lekarka na to no sportowcem nie będzie ;)

Gość gość
Ja tez ciekawa jestem.piszcie :)

Gość autorka tematu u u
Chyba nikt sie nie wypowie.:/ Moja tydzien temu skończyła 5 miesięcy. Od ok dwóch tygodni pelza sprawnie. Wcześniej parę cm jej sie udawało np jak chciała coś dosięgnąć.

Gość gość
moja pierwsza tylko pełzala,nigdy nie raczkowala,późno zaczęła chodzic.drugie dziecko nie pelzalo,od razu na czterech zasuwał,szybko zaczęło chodzic i jakoś tak motorycznie jest ewidentnie lepiej rozwinięte,mimo,że młodsze.

Gość gość
Starsza corka pelzala do przodu jakos po skonczeniu 6 miesiecy. Zaczelo raczkowac w polowie 7. Mlodsza pelzala najpierw do tylu, gdzies w polowie 4 miesiaca. Pozniej w polowie piatego zaczela bujac sie do przodu I do tylu w pozycji do raczkowania. Tydzien pozniej zaczela pelzac do przodu przez 2 dni I zaczela zaraz potem raczkowac.

Gość gość
Moj jest w tym samym wieku co twoje dziecko autorko i jeszcze nie pelza :( dopiero cwiczy obroty.troche mnie to martwi. Tzn ze 2-3 razy podejmowal proby podniesienia pupy,probowal dosiegnac do zabawki ale raptem dal sobie spokoj :(nie wiem,moze w koncu sie przelamie. Tak samo martwilam sie ze nie lapie zabawek i z dnia na dzien wyciagnal raczke i swiadomie chwycil grzechotke.

Gość gość
mój ma niecałe 7 mcy, jest wcześniakiem z 35tc, od kilku dni pełza doskonale, ale pełzanie zaczął hmm no jakiś spory czas temu już nie pamiętam-teraz robi podchody do raczkowania, ale jeszcze nie raczkuje

Gość autorka tematu u u
Gościu wyżej każde dziecko inaczej sie rozwija. Moja bardzo szybko zaczęła. Obracala sie dookoła jakoś w 4 miesiącu. Teraz już sprawnie pelza. Od jakiegoś czasu też przyjmuje pozycję do raczkowania. buja sie wtedy do przodu i do tylu. Próbuje raczkowac ale jeszcze jej sie nie udaje... Odpycha sie tylko nogami. Dlatego byłam ciekawa jak Dlugo urwał u innych dzieci etap pelzania.

Gość autorka tematu u u
Gościu wyżej każde dziecko inaczej sie rozwija. Moja bardzo szybko zaczęła. Obracala sie dookoła jakoś w 4 miesiącu. Teraz już sprawnie pelza. Od jakiegoś czasu też przyjmuje pozycję do raczkowania. buja sie wtedy do przodu i do tylu. Próbuje raczkowac ale jeszcze jej sie nie udaje... Odpycha sie tylko nogami. Dlatego byłam ciekawa jak Dlugo trwał u innych dzieci etap pelzania.

Gość gość
moja corka,zaczela czolgac sie do przodu jak miala ok 7,5 miesiaca,zaczela raczkowac jak skonczyla 8 i w tym czasie zaczela siadac

Gość lelewelinka
moja córa pełzała chyba jakoś ok 7 m-ca a zaczęła raczkować ok 10 m-ca. A np w 9 m-cu zacząłam ją sadzać na nocnik i do tej pory ładnie się w niego załatwia :-) co mnie bardzo cieszy. Zaczęła późno siadać ale pediatra mówiła że tak może być bo na swój wiek jest po prostu duża.

Gość gość
Mój miał 5 skończone jak zaczął pełzać, potrafił doczołgać się kawałek np. do upatrzonej zabawki, miał 6 miesięcy jak zaczął raczkować.

Gość gość
To ja martwiaca sie. Moj synek bardzo pozno zaakceptowal pozycje na brzuszku. I teraz ma slabe raczki,wiec pewnie dlatego. Mam nadzieje ze nadgoni. Ale ma silne miesnie brzucha,ciagnie sie do siadania,usiadzie nawet po skosie. Ostatnio na przewijaku chwycil sie jednego boku i zlapal moje ramie jak zapinalam pieluche i usiadl. W pozycji pollezacej u kogos na kolanach tez sie spina i siada z wyprostowanymi plecami.wczoraj jak przewracalam go w wanience z brzuszka na plecy tez sie chwycil bokow i usiadl. Probuje sam siadac w lozeczku chwytajac sie szczebelkow. Chyba go co innego interesuje niz pelzanie.

Gość gość
ale nie wszystkie dzieci pełzają i nie wszystkie raczkują

Gość autorka tematu u u
No widzisz. Skupił sie na tym żeby siadać. Moja np nie próbuje siadać. Jak trzyma kogoś za ręce albo jest w pozycji Pół leżącej to sie podciaga ale już w łozeczku nie. Na brzuchu od początku lubi leżeć. Jak miala 3 miesiące to zaczęła sie obracać z pleców na brzuch i odwrotnie. Jak skończyła 4 wogóle nie chciała leżeć na plecac. I tak do tej pory jest. Ciągle na brzuch leży, nawet na spacerze w wózku obraca sie na brzuch, śpi też w większości na brzuchu. Na plecach naprawdę mało leży. Ale ona od urodzenia dużo ćwiczyła, nie była nosza rękach tylko leżała ciagle. Na podłodze rozkładam koldre albo ciepły koc i tak praktycznie spędza cały czas gdy nie śpi.

Gość gość
chłopiec 7 miesięcy, 1 tydzień sprężynował w wieku 4 miesięcy pełza sobie do tyłu już jakiś czas obraca się wokół osi- to mu idzie bardzo sprawnie przekręca na brzuch i odwrotnie (to akurat jakoś późno było) przyjmuje pozycję na czworakach (od 2 sierpnia) i kiwa się przód-tył siedzi samodzielnie stoi (np. w łóżeczku gdy się trzyma, albo przy kanapie, albo jak się złapie palców) wstaje - gdy złapie się palców to już od dawna, najbardziej lubi z pozycji leżącej, czyli do siadu i od razu wstaje, próbuje wstawać w łóżeczku jak się go posadzi przed bokiem łóżka i rączki położy na krawędzi.. coraz lepiej mu idzie, ale on jest malutki- 66cm i trochę mu za wysoko jest krawędź ) potrafi przejść do przodu trzymane pod paszki lub za dłonie Jednak nie raczkuje, nie wkłada też nóg do buzi (sam zrobił to ostatnio 2 razy, ale wtedy kiedy podczas przewijania podałam mu stopy.. generalnie nie jest nimi zainteresowany, chociaż to robią dzieci w 5 miesiącu). Zatem moje dziecko w jedne czynności wykonuje szybciej niż "powinno", a z innymi mocno się opóźnia.. Mąż niestety nie raczkował tylko od razu zaczął chodzić (ma dysleksję), mam nadzieję, że moje dziecko będzie raczkowało, bo jednak ta czynność pozytywnie wpływa na rozwój dziecka. na razie nawet pełzać do przodu nie umie.. :( ale cóż.. wszystko w swoim czasie.. czekam cierpliwie hihi

Gość gość
6 miesiecy pełzała, po tygodniu raczkowała ale zaraz roczek i nie chodzi...

Gość gość
A wstaje? Bardzo dlugo ta nauka chodzenia idzie. Leniuch chyba maly ;)