Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy i jak powiedziec 3letniej dziewczynce ze bedzie miala rodzenstwo HELP

Polecane posty

Gość gość

jestem w 10 tyg drugiej ciazy, starsza corka ma 3 lata i miesiac. Kiedy najlepiej jej to powiedziec? i w jaki sposob zeby przyjela to spokojnie? nie wiem jak zareaguje, czy sie ucieszy czy bedzie krzyk. jak bylo u was?

Gość gość
Kup lalkę wielkości niemowlęcia i baw się nią razem z córką. Wytłumacz przy tym, że tak wyglądają małe dzieci, trzeba je karmić, przebierać itp. Chwal przy tym córę, jeśli będzie się dobrze bawić, to spytaj czy chciałaby małego braciszka, albo siostrzyczkę. Później już będziesz mogła jej tłumaczyć, że w Twoim brzuchu jest dzidziuś, że może przyłożyć uszko, pocałować itp Ogólnie oglądałam kiedyś filmik z Zawadzką na yt, mówiła że sposób przygotowania starszaka na rodzeństwo nie może skończyć się tylko na mówieniu, że ktoś jeszcze będzie. Trzeba wszystko pokazać, wytłumaczyć, powiedzieć że małe dziecko będzie płakać. Twoja córka będzie miała już nieco ponad 3,5 roku jak się mały/mała urodzi. Żeby nie czuła się odepchnięta często proś ją o pomoc, np żeby podała chusteczki i chwal za samodzielność, podkreślaj że jest już duża i dziękuj jej serdecznie za pomoc.