Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy JEST TU JAKAS NAUCZYCIELKA LUB NAUCZYYCIEL

Polecane posty

Gość gość

WEJDZCIE

Gość gość
czy w podstawowce moze byc wychowawca nauczyciel ktory ma licencjat a nie magistra? czy rodzicie sie nie wkurza ze nie ma mgr? bo kolezanka kiedys mowila ze rodzicie nie chca by ich dziecka wychowawca byl nauczyciel bez mahgistra

Gość gość
bo ludzie to debile. dla mnie nauczycielka moglaby być nawet po gimnazjum byleby tylko znała się na rzeczy i umiała dobrze mnie czegoś nauczyc. pamietam czasy jak chodziłam do szkoly. kazdy belfer miał magistra, a co drugi tepy jak strzała. niczego nikogo nie mogli nauczyć :o

Gość gość
MOZNA czy nie ? wychowawca musi miec magistra raczej

Gość gość
nauczyciele od któregoś roku -nie pamietam- MUSZĄ mieć wykształcenie wyzsze magisterskie

Gość ja cos wiem o tym
nie musi mieć magistra. Tutaj ważne są uprawnienia pedagogiczne. Czyli wystarczy licencjat z przygotowaniem pedagogicznym :) No i fakt - niejedn ma mgr przed nazwiskiem a siedzi tylko na d... i sie dziećmi nie interesuje. W tym zawodzie liczy się pasja. Ci wszyscy co nic nie robią stwarzają nam nauczycielom tylko złą opinię. Prawdziwy nauczyciel z pasją nie kończy pracy po paru godzinach lekcyjnych.

Gość gość
Zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 roku Karta Nauczyciela (tekst jedn.: Dz. U. z 2006 r. Nr 97, poz. 674 z późn. zm.) stanowisko nauczyciela może zajmować osoba, która oprócz tego, że przestrzega podstawowych zasad moralnych oraz spełnia warunki zdrowotne niezbędne do wykonywania zawodu nauczyciela posiada wyższe wykształcenie z odpowiednim przygotowaniem pedagogicznym lub ukończyła zakład kształcenia nauczycieli i podejmuje pracę na stanowisku, do którego są to wystarczające kwalifikacje. Ustawodawca dopuścił jednak możliwość określenia przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania w drodze rozporządzenia szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających określonego wykształcenia. W okresie od 8 października 2002 roku do 1 września 2009 roku szczegółowe kwalifikacje wymagane od nauczycieli zostały określone w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 10 września 2002 roku w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli (Dz. U. z 2002 r. Nr 155, poz. 1288 z późn. zm.). Jednak od 1 września 2009 roku wejdzie w życie nowe rozporządzenie określające szczegółowe kwalifikacje wymagane od nauczycieli, a mianowicie rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 marca 2009 roku w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli, które zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw z 2009 r. Nr 50, poz. 400. W niniejszym komentarzu zostaną omówione wymagania kwalifikacyjne stawiane wobec osób zatrudnionych na stanowisku nauczyciela w szkołach podstawowych, które będą obowiązywały właśnie od 1 września 2009 roku.