Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

może i głupie pytanie dotyczące żółtka

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, mam synka który niebawem skończy 7 miesięcy. Kilka razy już przeczytałam, że po 7 mc można zacząć podawać kurze żółtko ( bo oczywiście rozszerzam już dietę ), nigdzie nie znalazłam jednak opisu jak przygotować to żółtko? Domyślam się, że nie surowe, wydaje mi się że na twardo ale pewności nie mam. Nie śmiejcie się ze mnie, jestem początkującą mamą :)

Gość gość
mozesz to zółtko wrzucic do zupki jarzynowej ;) mozesz ugotowac i wtedy dodac do zupy

Gość gość
Możesz na miękko :)

Gość gość
własnie surowe tez sie dodaje do zupki i tylko delikatnie podgotowuje ,wtedy dziecko "nie zauwaza" ze ono jest w zupce (ja np zaciągam zoltkiem zupy kremy)jak sie przyzwyczai zacznij podawac gotowane na sniadanie albo jajecznice na parze z maslem.

Gość gość
Ja gotuje na twardo i daję do rączki. Kroje na pół albo daję kuleczxkę. Cora zajada aż miło patrzeć. Uwielbia :-)

Gość gość
ja dawałam żółtko do zup jak córka skończyła 4 m-ce. Jak miała 7 m-cy to dopiero dawałam całe jajko w postaci jajecznicy na parze

Gość gość
po 7 miesiącu? chyba po 6 Ja daję od miesiąca.. zawsze gotuję jajko, wyciągam żółtko i daję połowę do obiadku (czy ze słoiczka czy zrobionego samemu). Żółtko, co drugi dzień.

Gość gość
Całe jajko to się daje dopiero w 11 miesiącu. Tabele żywienia są dostępne w poradniku żywienia np. bobovita, w necie też pełno tabel jest.. wystarczy wpisać rozszerzanie diety.. i są osobne tabele dla mleka z cycka, a osobne dla dzieci karmionych mm