Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wierzycie w Boga

Polecane posty

Gość Burnhillda
2013-08-23 14:42:06 [zgłoś do usunięcia] gość toksyczna - watykan może i takie ma podejście do kobiet, kler również, zgadzam się, ale czy naprawdę uważasz, że skoro watykan tak każe to w każdym katolickim domu to jest wprowadzane w życie? Każdy katolicki mąż i ojciec ma żonę i dzieci za nic i wszystko wymusza pasem? Aby tak traktowac rodzinę nie trzeba być katolikiem, uwierz mi. Poza tym nie brakuje popaprańców i fanatyków w każdej religii, to kwestia tego jakim się jest człowiekiem a nie w co się wierzy. Poza tym jest straszna nagonka na chrześcijan a ludzie szczycą się tym, że w nic nie wierzą i uważają się za lepszych z tego powodu. Religię traktuje się jak powód do wstydu, nie wiem czemu. --------------------------------- Wiara OK jak najbardziej ale religia ,ktora traktoje swoij wirrnych wybiorczo,nie na rowni, ktorej przywodcy dopuszczali i dpuszczaja sie zbrodni jest powodem do wstydu to tak jakby ktos podozal za kultem hitlera i ss...

Gość gość
"Cale szczęście moim własnym córkom wszczepiłam honor i godność do własnej osoby ,a synowi szacunek do każdego bez względu na plec bez wywyższania się " No Toksyczna własnie widać jaka jesteś tolerancyjna . .Denerwuje cie ze ktoś wierzy w Boga i jest z tym szczęśliwi . Gdyby twoja córka chciala zostać zakonnica to co ty byś biedna zrobiła :(

gość- nie będziesz ty mi dyktować kiedy mam się dziećmi zajmować, teraz nie będę tego robić z przyczyn prywatnych Nie będziesz mnie przeganiać z neta aby do dzieci lecieć- nie pozwalaj sobie sprowadzając moja role tlko i wyłącznie do zajmowania się dziecm a swoje pasje, rozrywki realizowanie się w pracy mam pierodlnąc w kąt bo maz takie widzimisię Proszę cie , czemu nie odpowiedziałaś na pytanie dlaczego Watykan nigdy nie wyraził zgody aby kobiety takie same miejsce zajmowały w KK jak księża? czemu one nie mogą w dobrobytach się rozpływać jak kler, czemu mają skromność( ubóstwo )pielęgnować i pokorę praktykować będąc pod księżmi wówczas gdy księża zdecydowanie o wiele lepsze mają warunki do życia, ich stanowisko w kk jest ważniejsze, oni rządza polityka i Kk , kobieta jest pod nimi Popatrz jak zwykla zakonnice się traktuje i jakie ma warunki w zakonie , a jak księdza a jak na plebani w dobrobytach zyje W kk kobieta nie jest na rowni z mezczyzną, Watykam wszystkich staran dokalda aby nigdy z księżmi nie stanela na takim samym stopni rządów :)

Gość gość
A kto ci powiedział ze zakonnice maja źle ??/ bo ja znam kilka i maja w zyciu lepiej niż niejedna mężatka hehe

"""toksyczna - watykan może i takie ma podejście do kobiet, kler również, zgadzam się, ale czy naprawdę uważasz, że skoro watykan tak każe to w każdym katolickim domu to jest wprowadzane w życie?"" X X O to cały ten ambaras ze tutaj większość broniących KK nie zgadza o czym pisze o watykanie i podejściu ogólnie KK do kobiet ze traktuje nie sprawiedliwie , chcą mi wmoic ze to nie prawda, ze tak sobie tylko wmawiam, ze jest zupełnie odwrotnie i kobieta z facetem w polityce kościelne jest na takich samych prawach Wlasnie tak uważam, ze jeśli Kk glosi takie absurdalne i podziałowe poglądy a ludzie uczęszczają na msze, słuchają tych kazań kościelnych to sila rzezczy dają poparcie w tych poglądach bo nie protestują, nie sprzeciwiają się temu tylko chodząc regularnie do kościoła słuchając księża wywodów podporządkowują się pdo kazania ,nawolywania Bo w przeciwnym razie jelsi nie zgadzacie się z poglądami KK do życia rodzinnego, do ich poglądów czemu przynależycie do tego stowarzyszenia? To tak smao jak jak bym miała zapisac się do Parti PiS mimo ze nie podobają mi się ich zasady wdrążające w zycie jakimi się kierują

Gość gość
Toksyczna dalej pieprzysz :D A zakonnicy? :D Życie zakonne to zycie zakonne. Ktoś chce iść do zakonu to idzie- zasady zna i wie co slubuje. A co do watykanu i braku kobiet wśród kardynałów itd.- śmieszy mnie to, ze ty się o to pieklisz skoro jesteś niewierząca :D A wierzące kobiety i praktykujące nie mają z tym problemu :D Masz jakieś chore podejście do równouprawnienia. Chrystus powierzył rolę duszpasterza mężczyznom. Pierwszym papieżem był mężczyzna. Wśród Apostołów nie było kobiet. I nie ma to nic wspólnego z poniżaniem kobiet! Meżczyzna ma swoją rolę w kościele a kobieta swoją. I wierzącym to odpowiada to kij pchasz nos w nieswoje sprawy i próbujesz komuś udowadniać, ze jest nieszcześliwy, bo nie ma kobiety papieża :D Powtarzam- jestem praktykującym katolikiem i NIGDY nie spotkałam się w kościele z nierównym traktowaniem. NIGDY! Wręcz przeciwnie- kobieta pełni bardzo ważną funkcję w rodzinie katolickiej.

Gość gość
Ha. Mezczyzna ma swoja role w spoleczenstwie a kobieta swoja - gotowanie :)

Gość gość
w Boga wierze, do kosciola nie chodze. KK tyle ma wspolnego z chrzescijanstwem co wol z kareta.....a nwet mniej :D To jedna z najbardziej zaklamanych, obludnych i kretackich sekt na swiecie.

14:53] gość- to czy mają źle to już ty to napisałaś, nie ja. Ja tylko pisze ze nie mają takich samych praw i przywilejów jak księża , zupełnie nie sprawiedliwy podział, w sensie ze nie są oby dwie płcie na równi traktowani. Księża na piedestale w Kk a zakonnice zupełnie pod, nie mając takich luksusów i tylu praw, przywilej ... i co? gdzie tu równość?

Gość gość
''w Boga wierze, do kosciola nie chodze. KK tyle ma wspolnego z chrzescijanstwem co wol z kareta.....a nwet mniej'' A koscielne tradycje, chrzty, komunie itd? Jak to u ciebie wyglada?

Gość gość
a jak jesteś taka mądra to wyobraź sobie, gdyby to kobiety pracowały w kopalniach, na budowie itd. Byłby jeden wielki burdel :D a praca by szla wolniej :D i tyle z tego równouprawnienia by bylo :D Równouprawnienie powinno dotyczyć głosowania, traktowania itp. Ciekawe czy przepuszczasz swojego męża w drzwiach :> w końcu jest równouprawnienie :D heheheheh seksmisja normalnie :D I ciekawa jestem co by wniosły takiego innowacyjnego kobiety do kościoła jakby siedziały na stołkach kardynalskich :> ładniejsze kielichy? Więcej kwiatków?:> Wino grzane zamiast normalnego?:> KK to nie jest polityka, gdzie wprowadza się ustawy i innowacje. Tam ludzie nie głosują- tam ludzie wierza i się modlą, wiec co am do rzeczy kto siedzi na stołkach. Boli Cię to? Dziwne, bo nie powinno skoro jesteś niewierząca. I ciekawe co byś zrobiła jakby córka chciała zostać zakonnicą (jak ktoś wyżej wspomniał) :> Przecież tak dzieci tolerancji uczysz :D oj ciekawa jestem :D

""""Ha. Mezczyzna ma swoja role w spoleczenstwie a kobieta swoja - gotowanie usmiech.gif """ X X Nom, typowy patriarchat jaki w Chrześcijaństwie i nie tylko jest preferowany i nawolywany... otóż to Baba do garów ,w domu siedzieć i dbać o porządki, dzieci płodzić, facet w społeczeństwie i w zżyciu domowym jak i poza domowym ma więcej do powiedzenia bo to facet ,jego zdanie i istota większą i ważniejszą funkcje wypełnia Patriarchat jak się patrzy

Gość gość
Toksyczna zakonnicy też nie mają takich samych praw jak księża :> i ani zakonnicom ani zakonnikom to nie przeszkadza, bo wiedzieli jakie życie wybierają i co slubują. Znowu boli cie to co kogoś uszczęśliwia? Jakaś chora może jesteś? Pomóc Ci trzeba widocznie, bo nie halo z Toba :(

""" a jak jesteś taka mądra to wyobraź sobie, gdyby to kobiety pracowały w kopalniach, na budowie itd. """""" X X No jasne, bo zawód ksiądz to jest taki wysiłkowo męczący, tyle trzeba się fizycznie natyrać, dlatego kobieta nigdy na tym samym stanowisku sprawować nie będzie , bo Kk z wielkiej troski o nia woli sam się tym zajmować... ,ot wysiłkowy zaowdo do których kobiety wstępu nie mają Buhahaha

Gość gość
"A koscielne tradycje, chrzty, komunie itd? Jak to u ciebie wyglada?" . Starszy syn jest ochrzczony i przystapil do komuni. Do bierzmowania juz nie. Mlodszy zalapal sie jedynie na chrzest. Nie chce nalezec do KK wiec wierze ale nie uczestnicze w zyciu kosciola. Na dzien dziisejszy blizszy mi kosciol ewangelicki. Powinnam zrobic z tym porzadek - oficjalny. BN obchodzimy, Wielkanoc rowniez. Ja sie nie pogniewalam na Pana Boga :D

Gość gość
Toksyczna nie chodzi o wysiłek. Chodzi o to, ze kobiety zatracają sie w tym wydumanym równouprawnieniu. w kościele JEST równouprawnienie- i to zdrowe równouprawnienie. Kobieta nie powinna wchodzić w role faceta a facet w rolę kobiety! Facet nie zastąpi dziecku matki, a kobieta nie zastąpi ojca. Co innego równouprawnienie zdrowe- że kobiety mają prawo pracowac, że faceci również mają zajmowac się domem, a co innego chore podejście takie jak Twoje. W dodatku podejście do instytucji, z którą nie masz nic wspólnego- więc wytłumacz co Cię tak boli?

"""..KK to nie jest polityka, gdzie wprowadza się ustawy i innowacje. Tam ludzie nie głosują- tam ludzie wierza i się modl"" X X KK rządzi Watykan i on wprowadza ustawy i innowacje, odbywa się glosowanie i narady, zgromadzenia, jakoś baby tam wstępu nie mają bo tradycja tego zakazuje aby ich zdanie było brane pod uwagę i bły na równych stołkach podejmowań decyzji dot. polityki kk w Watkanie I owszem KK to jest typowa polityka która wiedzieli swój pysk w życie poza kościelnie tworząc sojusze z partiami politycznym w parlamentach i pieprzone religie, święta kościelne narzucają na państwa

Gość gość
ToksycznaKobita- czytam te twoje wypociny i nadal nie rozumiem po cie tak boli ze ktoś wierzy w Boga ????

Gość gość
Szkoda :( Zawsze podnosi mnie na duchu kiedy czytam ze ktos postepuje zgodnie ze swoimi przekonaniami. Rozumiem, ze kosciol nie ma nic wspolnego z bogiem ale idziesz tam chrzcic dzieci i brac slub. Ale oczywiscie to twoja sprawa, nie znam calej sytuacji (chocby pogladow partnera). Tylko mialam nadzieje przeczytac o kolejnej osobie ktora przeciwstawia sie zyciu na pokaz w wierze, ktorej sie nie akceptuje tak na prawde.

Gość gość
ToksycznaKobita- ty jesteś jakaś walnięta .Lecz się i to szybko !!!!!

"""w kościele JEST równouprawnienie""" X X Nie ma równouprawnienia właśnie,,podzial jest widoczny ze kobieta jets ta gorsza, ma mniej praw niż faceci, oni mają więcej dopowiedzenia w KK,nie kobiety Co to znaczy rola kobiety, a co to znaczy rola faceta? możesz mi tu jednym zdanie wytłumaczyć podając przykład? Rola kobiety to siedzieć w domu, gotować obiadki, realizować się w 4 scnianach, a rola faceta to sprawować jakąś funcke spoleczna? To ja dziekuje z ataki podzial, nie zgadzam się z tm Nie przekonuje mnie argument "rola kobiety (czyli dokładnie co??rodzic dzieci i dom sprzatac ) a rola faceta ( czyli??plodzic i na kobiety glowie zostawiać dom) ? Sorry , typowe patriarchiczne myślenie z którym się nie zgadzam

Gość Burnhillda
23.08.13 [zgłoś do usunięcia] gość a jak jesteś taka mądra to wyobraź sobie, gdyby to kobiety pracowały w kopalniach, na budowie itd. Byłby jeden wielki burdel smiech.gif a praca by szla wolniej smiech.gif i tyle z tego równouprawnienia by bylo smiech.gif Równouprawnienie powinno dotyczyć głosowania, traktowania itp. Ciekawe czy przepuszczasz swojego męża w drzwiach :> w końcu jest równouprawnienie smiech.gif heheheheh seksmisja normalnie smiech.gif I ciekawa jestem co by wniosły takiego innowacyjnego kobiety do kościoła jakby siedziały na stołkach kardynalskich :> ładniejsze kielichy? Więcej kwiatków?:> Wino grzane zamiast normalnego?:> KK to nie jest polityka, gdzie wprowadza się ustawy i innowacje. Tam ludzie nie głosują- tam ludzie wierza i się modlą, wiec co am do rzeczy kto siedzi na stołkach. Boli Cię to? Dziwne, bo nie powinno skoro jesteś niewierząca. I ciekawe co byś zrobiła jakby córka chciała zostać zakonnicą (jak ktoś wyżej wspomniał) :> Przecież tak dzieci tolerancji uczysz smiech.gif oj ciekawa jestem smiech.gif --------------------------------------------------------------------------- Jestes seksistowska swinia i tyle, w tojej malutkiej mozgownicy nie moze sie zmiescic ze kobiety moga nadawac sie do czegos wiecej niz gotowanie, sprzatanie, rodzenie dzieci i ukladanie kwiatow w wazonach... znam wielu facetow, ktorzy nie podolali by wysilkowi fizycnemu, ktory dla mnie jest pestka ot natura dala im niski wzrost i ogolnie chrlawa posture ale za to sa bardzo wrazliwi na piekno czego niejedna kobieta mogla by pozazdroscic... Roznica pomiedzy kobieta a mezczyzna na poziomie zawodowym i intelektualnym praktycz nie nie stnieje, jest jedynie dyktowana atawizmami kulturowymi... Niestety niektorzy nie wybiegaja poza aspekty fizyczne, ktore jak podane na powyzszym przykladzie sa bardzo niestale.

Gość gość
ToksycznaKobita - juz skończyłaś??? no to teraz szybciutko do lekarza po porządne leki .

""Starszy syn jest ochrzczony i przystapil do komuni. "" X X Ale KK udziela właśnie twojemu synowi sakramentów, Nie zgadzasz się z podejściem Kk a mimo tego jesteś zdana na jego łaski, w przeciwnym razie nici z sakramentów, tak wiec masło maslanie, i chcesz czy nie podlegasz pod jego rządy, jeśli masz interes i dzieci zapisujesz to przynależności KK

Gość gość
Kobieta ma te same prawa w kościele- ma prawo do sakramentów, ma prawo do wiary, do uczestniczenia we mszy- gdzie tu nie ma równouprawnienia??? A to, ze faceci są głową koscioła to TRADYCJA!!! Tak jak tradycją jest u mnie w domu, ze najstarszy facet w rodzinie czyta o narodzeniu Jezusa podczas wigili- i ajkoś nie czuje się gorsza, bo to nie JA czytam :D Głupia jesteś jak but z lewej nogi :D wymyślasz jakieś dziwne teorie do czegoś czego nie znasz i w czym nie uczestniczysz.

Bóg Jest Dobry i bardzo kocha każdego z nas, więc, skoro dał nam Kościół, to znaczy, że jest to dla nas dobre.

"... i nadal nie rozumiem po cie tak boli ze ktoś wierzy w Boga ????" X X To ze ktoś wierzy w cos to raczej mnie nie rusza, neutralnie do tego podchodzę bez emocj, ale jeśli czytam i ktoś mi usilnie chęć wmówić ze polityka KK i jego podejście do kobiet jest tak samo sprawiedliwe i na równi jak do mężczyzn, nie zaobserwował nigdy żadnych podziałów, zakłamuje mi ze kobiety mają tyle samo dopowiedzenia w KK jak człowiek z jajami to nie potrafie milczeć Wierzyc sobie moga ludzie w co chcą ,ale nie zaklamujmy faktow jak wygląda sytuacja z podzialami na płcie

Gość gość
"Jestes seksistowska swinia i tyle, w tojej malutkiej mozgownicy nie moze sie zmiescic ze kobiety moga nadawac sie do czegos wiecej niz gotowanie, sprzatanie, rodzenie dzieci i ukladanie kwiatow w wazonach... znam wielu facetow, ktorzy nie podolali by wysilkowi fizycnemu, ktory dla mnie jest pestka ot natura dala im niski wzrost i ogolnie chrlawa posture ale za to sa bardzo wrazliwi na piekno czego niejedna kobieta mogla by pozazdroscic... Roznica pomiedzy kobieta a mezczyzna na poziomie zawodowym i intelektualnym praktycz nie nie stnieje, jest jedynie dyktowana atawizmami kulturowymi... Niestety niektorzy nie wybiegaja poza aspekty fizyczne, ktore jak podane na powyzszym przykladzie sa bardzo niestale." X X X Następna szurnięta :D Przepuszczasz mężczyzn w drzwiach? jeśli facet całuje Cię w rękę to również go całujesz w rękę? Dałabyś radę w typowo męskiej pracy?- bo ze faceci są silniejsi fizycznie OGÓLNIE!!!! to żadna tajemnica. Jak baba idzie do męskiej pracy to ma inne normy- w wojsku np. zaliczenie w-fu dla kobiet jest dużo lżejsze (hahahhahaha ciekawe czy na wojnie by dostała lżejszy karabin i w czasie okresu by siedziała w okopie, skoro jak mają @ są zwolnione z zaprawy :D), w marketach również mają inne normy jeśli chodzi o dźwiganie- więc gdzie to RÓWNOUPRAWNIENIE? Powinny być takie same normy żeby było po równo? Ooooo wtedy dopiero feministki by piany dostały :D Nie mylcie równouprawnienia z jakimiś chorymi pomysłami feministek!

Gość gość
Toskyczna ale co Cie obchodzi kto jest głową kościoła? Skoro kobiety nalezące do kościoła o to nie mają pretensji i dobrze im z tym to o co walczysz? To TRADYCJA i nikt świadomie należący do kościoła nie ma o to pretensji. Wkurza mnie, że ktoś, kto z kościołem nie ma nic wspólnego wtrąca się i chce uszczęśliwiać kogoś na siłe.