Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wierzycie w Boga

Polecane posty

Gość Liliana1982
No proszę ja pochodzę z rodziny wierzącej i nigdy mój dziadek nie traktował przedmiotowo babci .Rodzice tez zawsze sie szanowali i kochali . Wiec nie wiem co to za głupoty o kościół nawołuje do przedmiotowego traktowania kobiet .

maja kolosalne pojęcie o naukach KK Stary i Nowy testament również mam przeczytany z tego względu aby mieć swoje zdanie w tym temacie a argumentować cos o czym wiedzy nie mam Zresztą nawet moi bliscy znajomi co brali ślub kościelny, chodzili na nauki przedmałżeńskie nie raz opowiadali jakie kazania są głoszone na naukach na ten temat, jakie stanowisko w życiu rodzinnym zajmuje zona a jakie mąż i kto wg życia zgodnego z zasadami biblii ma więcej do powiedzenia Kobiety bardzo się umiejsa opierając się zgodnie w postepowaniu z nauczaniem KK

Gość gość
ToksycznaKobita- nie chcesz to nie wierz w Boga ale nie wypisuj głupot bo się ośmieszasz.

Gość gość
No może napisze jeszcze, że ja wierzę w Boga a nie w księży. Rozumiem, że Watykan ma swoje zdanie na różne sprawy ale tak naprawdę jak to się ma do Boga? Czy oni mogą mówić w Jego imieniu? Nie, oni wygłaszają własne zdanie jako ludzie i mnie szczerze mówiąc ono nie obchodzi, mówię tu np. o in vitro itp. Jak oni mogą mówić, że to jest złe i że tak uważa też Bóg? Chodzę do kościoła, modlę się, obchodzę święta, przyjmuje sakramenty ale za moje wybory (nie zawsze zgodne z nauką tzw. kościoła - czyli księży) odpowiadam sama przed sobą i sama odpowiem kiedyś przed Bogiem.

Gość gość
Toksyczna ty jesteś jesteś p**********a hehe lecz sie

W mojej rodzina nie była praktykami zasad KK ,alkoholizu etz n ie było Mój ojciec bardzo szanowal mame, nie umiejsal ją ze jest kobieta Przeeciez dyskusja się rozwinela jaki KK ma stosunek do kobiet, napisalm pogardliwy i niesprawiedliwy ,nie stawia na rowni mezczyzne i kobiete Watykan kategorycznie tego zabrania, w kościele kobiety nie maja decydującego głosu i tak ważnej roli nie sprawują proszę temu nie zaprzeczać ze kościół umniejsza stanowisko kobiet , nie traktuje na rowni jak mężczyzn,to pisze do Liliana1982 która wielce się obrusza Widocznie twój dziadek nie popierał podejścia kleru do kobiet nie dopuszczając je do glosu ostatecznych decyzjach Kosciól takimi prawami się rządzi, preferuje patriarchat ,czemu to zaprzeczacie? Proszę Liliana1982 zobacz jak kościół ma stosunek do zakonnic (dosy przedmiotowe podejście, spychające na drugi plan) a jak do księży się podchodzi jakie mają przywileje a jakie zakonnice :) Tak wiec nie zaprzeczaj ze kościół niesprawiedliwie traktuje kobiety ,ewidnetnie pokazując z emają mniej do gadania , nei możesz temu zaprzeczyć, w przeciwnym razie jesteś naiwna

Gość gość
toksyczna naprawdę nie chcę cię obrażać, ale niemądra jestes, osmieszasz się pisząc takie rzeczy

U mnie w domu rodzinnym nikt nikogo nie dręczył, nie było znęcania się nad rodzina , nie było rózgi w Imię Bożej i bicia dzieci w ramach wychowania biblijnego zgodnie z przeslaniem St. Test. (przynajmniej do mnie ) tak jak u sąsiadów którzy tłukli dzieci w charakterze wychowania zgodnie z Pismem zwanym świętym ,wiec na mojego ojca złego słowa nie powiem Przynajmniej nie bral sobie do serca i nie podązal slepo zgodnie z traktowaniem przez KK kobiet gdzie ich miejsce i ile mają do gadania...matka by go prześwieciła i to jak :D

Gość Liliana1982
ToksycznaKobita- nadal nie wiem o czym ty piszesz. Nigdy nie spotkalam sie z przedmiotowym taktowaniem kobiet u osób wierzących :)

Gość Liliana1982
"U mnie w domu rodzinnym nikt nikogo nie dręczył, nie było znęcania się nad rodzina , nie było rózgi w Imię Bożej i bicia dzieci w ramach wychowania biblijnego zgodnie z przeslaniem St. " No wyobraź sobie ze mnie tez nigdy nikt nie bił .

gość z 14:05 z czym konkretnie się nie zgadzasz? ośmieszam się pisząc ile w koscile mają dopowiedzenia mezczyzni, a ile kobiety? Nie zgadzasz się z tym co napisalm o watykanie ze nie dopuszcza głosu kobiet ani nie pozwoli aby były na rownych stanowiskach jak księża? ty się w takim razie ośmieszasz jeśli temu zaprzeczasz Przejrzyj na oczy czym KK się kieruje, jakie praktyki przez Watykan są stosowane ,ile mają praw mężczyźni a w jakim procencie kobiety są brane pod uwagę i ich oczekiwania... zapomnij aby na równi i sprawiedliwie z facetami byli stawiane :D

Gość gość
toksyczna widac, ze jestes fanka gazety "fakty i mity" oraz strasznie antyklerykalnej stacji TVN, ale wplywowa jestes ze lykasz ich papke jak osiol owies

Gość Liliana1982
Toksyczna O co ci chodzi ? Ja wierze w Boga ,chodzę do Kościoła i jest mi z tym dobrze :) ROZUMIESZ ?????

Liliana1982-- ale nie możesz teu zaprzeczyć ,że KK umniejsza role kobiety i nie pozwala aby na równi stala z płcią meska, choćby pod wgledem by cokolwiek miała dogadania w Episkopacie i brala udział w soborach ,czy sprawowala na takim samym stanowisku rządy jak Kler , bo jest to nie prawda czemu kościom kobiet nie che dopuszczać do swojej polityki tylko sami faceci mają jedyne i ostateczne zdanie, nie kobiety,ich tam się nie chce ? Nie wciskaj mi kitu ze kobiety i faceci mają takie same prawa wg KK ,bo tak nie jest A propo wychowania biblijnego...czytalas ty w calosci Stary testament na czym jest oparty? a no ja tak i wiem jakimi pobudkami sąsiedzi wielce bogobojni się kierowali podczas systematycznych lan dzieci w imie rozgi Bozej :/

Czyli zgadzasz się Liliana1982 z nawolywaniami KK ,polityka KK i zasadami jakimi się kierują Nie pieprz głupot ze nigdy nie spotkał się z umniejszeniem kobiety przed kościół ,bo pierwszy lepszy przykład popatrz ile do gadania i praw ma zakonnica w KK jakie mają do przestrzegania restrykcje,surowa dyscyplina ,w jakich warunkach zyją,ile mają dopowiedzenia ,a ile praw i dobrobytu ma ksiądz i ile do gadania- nieporównywalne Nawet nie próbuj mi wmówić ze funkcjonują na takich samych zasadach , bo jetses w tym temacie naiwna

Gość Burnhillda
ToksycznaKobieta ---> nie wdawaj sie w dyskusje z fanatyczkami bo nie ma mozliwosci dotarcia do ciemnogrodzkich mozgownic... Masz racje kk to zprganizpwana banda zlodzieji i oszzostow. Problem w tym ze wiekrzosc ludzi woli wierzyc w zbawienie i odkupienie grzechow pod warunkiem odklepania kilku zdrowasiek i troche w imie ojca zamieast poprostu zyc godnie i z szacunkie do innych. Ateisci nie usza wycierac sobie mord jakimis przykazaniami i strachem przd wiecznym potempieniem, ateisci jesli sa dobrzy to z wyboru a nie ze strachu... no coz a jesli sa zli to sa zli juz tak jest ze msi byc rownowaga w naturze.

gość- za mojego dzieciństwa nie było jeszcze tvn, nie było gazet antyklerykalnych, urodziłam się i wychowałam w Panswtei który bardzo wielbi Watykan i kościół katolicki ,a mimo tego nawet bez żadnej tv, ani gazet swoje wnioski i poglądy wyciągnęłam jako mloda osoba nie miezkajaca jeszcze tutaj w pl, jak Watykan i wszędzie na swiecie KK postępuje szyderczo i umniejszająco do płci damskiej, nie stawiając kobiet na równi z mężczyznami

Gość gość
wierzę w Boga i do koscioła chodze. Nie chodze tam dla księży czy sąsiadów. Obłuda tam mnie nie interesuje. Chodze po to, by przyjmowac sakrament komunii i po błogosławieństwo. Do kościoła chodzi się dla siebie i Boga a nie dla księży, czy starych dewot.

Gość gość
hmmm nie rozumiem czegoś... wsciekasz sie, ze kk nie dopuszcza kobiet do roli pelnienia poslugi kaplanskiej, ze zakonnice nie maja glosu..... czyli rozumiem, ze jestes taka wierzaca ze chcialas zostac kobietą- ksiedzem albo zakonnicą ?????????? Bo jesli nie jestes wierząca tak jak piszesz to co Cie to obchodzi, ze w kk nie ma ksiezy kobiet?????????

Gość gość
bardzo polecam Ci wyjazd do Arabii Saudyjskiej albo do Jemenu, po powrocie juz nigdy nie powiedzialabys ze kk zle traktuje kobiety

Gość gość
nie. nie.

Bylam tam, nie jako staly mieszkaniec, ale byłam Jestes pewien ze nigdy nie powiedziałabym ze kk pogardliwie u umniejszająco traktuje kobiety??no to mowie!! Tam się bardzo zle traktuje kobiety , ale KK tez nie na równi z z mężczyznami , stopniuje w każdej dziedzinie , facet zawsze będzie ten ważniejszy,nie kbeita, dlatego nie uwzglednia tak się jej w KK ,nie dopuszcza do rządów tak jak kogoś lepszego z penisem miedzy nogami

Gość gość
Toksyczna pierdzielisz jak potłuczona. pierwsze słysze, żeby kk miał zły stosunek do kobiet. Wręcz przeciwnie! To jedna z kobiet jest królową kk- Matka Boża. Kobieta "w stanie błogosławionym" jest traktowana lepiej przez kler i ludzi prawdziwie wierzących niż przez takie tępe lochy z kafe (ciąża to nie choroba, nie bede ustępowac miejsca, p********a się to niech stoi w kolejkach etc.- w kościele i ze strony kleru w życiu czegoś takiego nie usłyszałam. Wręcz przeciwnie- jak spotkałam biskupa pod katedrą to jeszcze dziecko w brzuchu pobłogosławił). W dodatku księża i Kościół bronią kobiety. Większość domów samotnej matki to ośrodki właśnie katolickie. Kościół wyraźnie mówi o wspólnym szacunku wobec siebie w małżeństwie- choćby przysięga- nie ma tam ponizenia czy degradowania kobiet, formuła jest jedna i dla żony i dla męża. Samo Pismo Swięte również przyklada wielką wagę do kobiet (chociazby do Marii Magdaleny)- są pokazane jako silne istoty, pocieszycielki, ciepłe matki. Nie pieprz bzdur tylko idź sie dziećmi zająć

Gość gość
" gość bardzo polecam Ci wyjazd do Arabii Saudyjskiej albo do Jemenu, po powrocie juz nigdy nie powiedzialabys ze kk zle traktuje kobiety " czyli jesli twoj maz uderzy cie raz do roku a sasiadki leje ja codziennie to nie masz prawa mowic ze maz cie zle traktuje??

Gość Burnhillda
23.08.13 [zgłoś do usunięcia] gość bardzo polecam Ci wyjazd do Arabii Saudyjskiej albo do Jemenu, po powrocie juz nigdy nie powiedzialabys ze kk zle traktuje kobiety --------------------------------------------------------- A dlaczego mamy mierzyc do takich ekstemow? Mam rozumiec ze jezeli facet nie traktoje kobiety powaznie lub jak kogos nie rownego sobie to powinna ona cieszyc sie ze jej nie pobil. Mam rozumiec ze byla bys z kims kto ci werbalnie ubliza bo nie oblal cie jeszcze kwasem. Musisz miec bardzo niska amoocene, moze bylas olestowana w dziecinstwie? To czesty powod.

Wobec Boga jest się mężem swojej żony i żoną swojego męża do śmierci, więc każdy pozamałżeński związek jest zwykłym cudzołóstwem-rozwód jest tylko cywilnym papierem, a nie zgodą Boga na zdradę.

gość- odpowiadałam osobom które próbują mi wmówić tak jak np. lilianna 82 ze nie zaobserwowali nigdy aby kościół umniejszał kobiety ,ani faworyzował mężczyzn, ona tego dostrzec nie potrafiła przez tyle lat do teraz, wiec przytaczałam przykłady ile do powiedzenia ma baba w habicie w kościele a ile facet w sutannie .Jakie mają prawa- na pewno nie takie same, a znacznie znacznie różniące se od siebie kto tu ma więcej do gadania i przywileji To są rządy KK ,nie będą stawiać kobietę i faceta na równi nigdy, bo się temu sprzeciwiają i Watykan za żadne skarby świata do tego nie dopuści Tak wiec nie bądźcie obłudni i nie zaprzeczajcie temu :)

Gość gość
toksyczna - watykan może i takie ma podejście do kobiet, kler również, zgadzam się, ale czy naprawdę uważasz, że skoro watykan tak każe to w każdym katolickim domu to jest wprowadzane w życie? Każdy katolicki mąż i ojciec ma żonę i dzieci za nic i wszystko wymusza pasem? Aby tak traktowac rodzinę nie trzeba być katolikiem, uwierz mi. Poza tym nie brakuje popaprańców i fanatyków w każdej religii, to kwestia tego jakim się jest człowiekiem a nie w co się wierzy. Poza tym jest straszna nagonka na chrześcijan a ludzie szczycą się tym, że w nic nie wierzą i uważają się za lepszych z tego powodu. Religię traktuje się jak powód do wstydu, nie wiem czemu.

Gość jasminblue
nie wierzę w żadnego Boga, bo on nie istnieje... a kościół to sekta, w dodatku wiara katolicka nie ma nic wspólnego z naukami Jezusa. Ale katolicy w zasadzie kompletnie o tym nie wiedzą... no ba jak to Maryja jest królową Polski, a Jezus piękny blondyn z jasnym licem i niebieskimi oczętami... chociaż był żydem i pewnie czarny był jak ta ziemia hahha towymyslone popierdułki na rzecz nieświadomych umysłów.

Gość gość
No i wszystko jest ok, bo 'no faktycznie, kosciol prowadzi taka propagande, ale nie kazdy tak robi, wiec jest ok'. Toksyczna, jak by nie patrzec, marnujesz czas 🖐️