Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

studia medyczne

Polecane posty

Gość gość

jaki jest zakres materiału? ile mają przedmiotów do zaliczenia w ciągu roku i jak obszerne są to przedmioty? anatomia to chyba ok. 1000 stron. co z innymi przedmiotami?

Gość gość
nikt nie wie?

Gość gość
dużo przedmiotów, dużo materiałów. Weź Ty nie-ogarze poszukaj sobie planu studiów i sobie poczytaj, ile godzin ma jaki przedmiot i jakie są podręczniki do nich to się wszystkiego dowiesz. Anatomia ok 1000, Histologia ok 600-800, Interna 2500, pediatria coś koło 1800, ale to podałam Ci z wybranych przedmiotów, w rzeczywistości jest ich znacznie więcej

Gość gość
ale tej interny to na bank nie przerabiają w jeden rok

Gość gość
u mnie interna trwała 3 lata, ale oprócz tego są też inne przedmioty, jak chirurgia, ginekologia, genetyki, biologie, etyki, psychiatrie, psychologie i inne pierdoły

Gość gość
ile ok. stron rocznie? na prawie jest pare książek ponad 1000 stron. które przerabia się w 1 rok

Anatomia Bochenka ma z tego co pamiętam 3328 dokładnie stron. I tak, przerabia się ją w rok ;)

Gość gość
tego się tak nie da razy policzyć. ale np na 5 roku masz egzamin z interny (2500), pediatrii (1800), psychiatrii (około 600), , choroby zakaźne (900), neurologia (2000 z hakiem), radiologia, ortopedia, do tego jakieś pierdołowate zaliczenia. Materiał trzeba umieć seleckjonować. Ale dam Ci dobrą radę jeśli w wyborze studiów kierujesz się obszernością podręczników to odradzam Ci jakiekolwiek studia, kierunek musi Cię przede wszystkim interesować, a nie to ile stron rocznie trzeb wkuć.

Gość gość
znalazłam program. pediatria jest w grupie treści kierunkowych, a nie podstawowych, tzn. że to przedmiot wybieralny? mam tam łacznie 20 przedmiotow, a w programie (umb) mam: http://www.umb.edu.pl/strona.php?s=159 to znaczy, że wszystkie te przedmioty są do zrealizowania, czy można wybierać?

Co ty gdasz ze pediatria to opcja? Pediatria to podstawa, u mnie trwala 3 lata. 3,4 i 5 rok

tak sobie myślę, że na tych studiach jest tyle do roboty, a studentom chce się strony w podręcznikach liczyć, zastanawiające to jest.

Gość gość
a ze lżejszych przedmiotow to jakie są? łacina już nieobowiązkowa?

lekkie będzie to, co Cię będzie interesować

Ze lzejszych to biologia, historia medycyny, psychologia, fizjologia kliniczna, informatyka medyczna, biofizyka, anatomia patologiczna byla lajtowa bo tylko sekcje ale egzamin byl ciezki

Gość gość
jakoś nie moge znaleźć żadnego podręcznika z pediatrii powyżej 800 stron, a wy piszecie, że to 1800 stron.

Jezus Maria, gdzie biologia jest łatwa? Na samo wspomnienie parazytów chce mi się rzygać. A fizjologia? toż to jeden z najtrudniejszych przedmiotów

Gość gość
czyli najobszerniejszym przedmiotem jednorocznym jest anatomia?

Gość gość
hgg, ciebie medycyna za bardzo nie interesowała, co?

Sorry chodzilo mi o patofizjologie - ekg, obraz zawalow w ekg itp.Fizjologia tez nie jest trudna. Bilogie mialem na 1 roku i co tam bylo? Prawa mendla i inne d*perele

ano wręcz przeciwnie ;) Osobiście uważam że te studia przy odrobienie samozaparcia i dobrej organizacji mogą być najlepszym czasem w życiu. Nie warto słuchać narzekaczy i studentów pt "boooże, na jakim jestem ciężkim kierunku, jaki ja muszę być mądry"

Gość gość
z neurologii jak wyszukałam wszystkie obowiązkowe, tez wychodzi niecały 1000 str. po co tak zawyżacie te liczby?

Gość gość
to prawda, że medycyna to samo kucie, zero myślenia?

u nas neurologia to było 400 stron Jakimowicza. A biologia to czysta parazytologia na 1 roku + na 6 powtórka z rozrywki. I nie, medycyna to nie jest kucie na pamięć. To taka ilość wiedzy, której na pamięć ogarnąć nie idzie.

Gość gość
zaledwie 1200 stron, to juz anatomia 3 tys. stron obszerniejsza.

Gość gość
farmakologia nie może być najwiekszym kolosem. czy wszystkie porzedmioty zalicza się w formie egzaminów? czy z niektórych same kolokwia, a potem sumuje się i wystawia ocenę?