Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

studia medyczne

Polecane posty

Gość gość
a kariologia?

kariologia to dziedzina stomatologii, zajmująca się leczeniem i profilaktyką próchnicy Jeśli chodziło Ci o kardiologię, prywatnie jak najbardziej możesz dorobić, ponoć kardiologia dziecięca jest specjalizacją zamawianą (jako specjalizacja dodatkowa), także jak się dostaniesz perspektywy są niezłe

Gość gość
Nie ma już stażu, jest 6 lat nauki, potem LEK i sprecka (o która nie jest tak wacle trudno, jest kilka możliwości: rezydentura, etat (najlepiej w szpitalu powiatowym, tam są największe niedobory kadrowe, można więc uzyskać bardzo dobrą stawkę), wolontariat, robienie specki i doktoratu za jednym razem. Nie słuchaj tych tutaj, nie mają pojęcia o czym piszą. Nauki nie ma wcale tak dużo, anatomii z Bochenka już żadna uczelnia nie wymaga. Niekiedy wystarczy skrypt i egzamin zaliczony, do tego masa giełd i książki ale tylko wybiórczo ;-) Powodzenia.

nie zgodzę się że o specjalizację jest łatwo. Miejsc rezydenckich jest ok 40 na województwo, a absolwentów lekarskiego 300. Wolontariat to praca 8 godzin dziennie przez 5 lat za darmo, niezbyt ciekawa opcja, płatne są wtedy tylko dyżury A etaty są dla najlepszych albo z plecami.

Anatomia Bochenka nie obowiązuje? Jeeezus Maria, upadek obyczajów normalnie. Może to i dobrze, bo sensu większego taka nauka nie miała, ale i tak jestem w szoku że takie zmiany...

Gość do hgg
a Ty w którym roku skończyłaś studia?

ja skończyłam przed lekiem stomatologię, także anatomie to miałam wieki temu

Gość gość
w białymstoku jest w spisie ksiązek anatomia bochenka. a absolwentów jest chyba ok.200, czyli 40 znajdzie miejsce na specjalizacji, a reszta będzie zarabiać 2tys. na rękę?

Gość gość
nie wierzę, ze medycyna to tak mało nauki.

Gość gość
a mówią, że prawo jest niby łatwe, a więcej jest podręczników 1000str. niż na medycynie

Gość gość
Bochenek jest zwykle na liście ale co z tego? Jest masa innych pozycji i większości nikt ich na oczy nie widział. Teraz obowiązuje Gray, do pomocy Skawina, Pituchowa, co kto woli. Etat jest właśnie jak najłatwiej złapać. W moim rodzinnym mieście, powiat ok. 100tys. co raz poszukuja lekarzy chcących się specjalizować, aktualnie jest wolnych 10 wolnych miejsc etatowych. A takich szpitali są tysiące. Nie ma co demonizować, kto skończy studia załapie się i na specke. Nikt nie mówi że nauki jest mało ale nie jest to 6 lat wyjętych z życia z nieprzespanymi nocami, nerwica i depresją w jednym a właśnie tak wyobrażają sobie te studia ludzie, którzy z medycyną nie mają nic wspólnego ;-)

Gość gość
no to ile będę zarabiać?

Gość madonna2665
Zajmij sie lep0iej nauka a nie tym ile bedziesz zarabiac, bo do tego jeszcze dluuuuuga droga. Jak bedziesz taka glupia jak teraz to nawet tych 2 tys nie zarobisz.

Gość gość
Jeszcze studiów nie skończył, ba! Nawet nie zaczął a już tylko kasa, kasa, kasa! :-(

Gość gość
"etat (najlepiej w szpitalu powiatowym, tam są największe niedobory kadrowe, można więc uzyskać bardzo dobrą stawkę" bardzo dobrą, czyli ile na rekę? to zaraz po studiach?

Gość gość
"Jak bedziesz taka glupia jak teraz to nawet tych 2 tys nie zarobisz" a co glupiego jest w tym, że interesują mnie perspektywy pracy w zawodzie, "geniuszu"?

U mnie w szpitalu klinicznym miejsce etatowe to jak los na loterii. Może w szpitalach mniejszych, powiatowych jest inaczej. Dziewczyno, jeśli liczysz, że dzięki lekarskiemu będziesz zarabiać kokosy, to źle wybrałaś kierunek studiów, serio. Do dużych pieniędzy to w medycynie droga baaardzo daleka. Jeśli zostaniesz w dużym mieście te 2200 z rezydentury będziesz po rękach całować

Gość gość
ok, na rezydenturze dostaniesz 2 tys, a ile dostaniesz PO rezydenturze? i ile bedzie zarbiał lekarz BEZ specjalizacji, taki, ktory zdecyduje sie jej nie robić?

Pisałam już, łatwość dostania się na specjalizację zależy od województwa, szpitala, szefostwa, szczęścia, pieniędzy i wszystkich tych czynnikow na raz A bez specjalizacji? Dziewczyno zmiłuj się. Bez specjalizacji NIGDZIE już nie znajdziesz pracy. W POZ nie, bo trzeba mieć medycynę rodzinną (ew internę, pediatrię), nawet w karetce czy na sorach teraz już tylko specjalistów albo z otwartą specjalizacją zatrudniają

a co z pozostałymi? pisałam już, wolontariat czyli praca przez kilka lat za darmochę na pełen etat albo etat szpitalny

Gość gość
jest dziś jeszcze łacina na medycynie.

Gość gość
to pytanie było, czy jest?

Słyszałam że mieli likwidować łacinę, ale szczerze mówiąc jakoś sobie tego nie wyobrażam, ale nie wiem

Gość gość
słyszałem, że bez specjalizacji mozna pracować w POZ

Kiedyś można było, teraz trzeba mieć przynajmniej 2 rok rezydentury żeby pracować jako rodzinny. Akurat jeśli chodzi o POZ, to teraz wszystko się zmienia, reformują, reformują reformy i sami nie wiedzą co z tym zrobić. Do końca Twoich studiów wszystko się zmieni, ale na pewno bez specjalizacji nie zatrudnią nikogo