Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile kosztują soczewki

Polecane posty

Gość gość

mam wadę - krótkowzroczność. interesują mnie ile ok. kosztuja soczewki, płyn itp. proszę o pomoc.

Gość gość
zalezy gdzie kupujesz. u optyka sa drogie, lepiej zamawiac przez neta. ja ost za sztuke placilam 11 czy 14 zl. nie pamietam dokladnie bo zamawial moj brat hurtowo. ceny plynu tez sa rozne, mozna kupic za 17zl ale tez i do 30zl.

Gość gość
i na ile Ci takie soczewki wystarczają? i na jakiej stronie zamawiasz?

Gość gość
kupuje miesieczne czyli na miesiac. na allegro, ale ta cena to cena za sztuke.

Gość gość
rozumiem, czyli muszę zamowic 2 i to na miesiąc, tak? bo słyszałam też o takich soczewkach co się codziennie zmienia.

Gość gość
tak. musisz patrzec jakie to sa soczewki. sa dzienne, dwutygodniowe i miesieczne.

Gość gość
najpierw musisz iść do okulisty żeby ci dobrał soczewki, bo samemu można sobie zrobić krzywdę niedobranymi soczewkami. ja za taką wizytę prywatną (bo na fundusz nie obejmuje aplikacji soczewek) płaciłam jakieś 50 zł i w tej cenie miałam już parę soczewek (2 sztuki) i płyn (ale taki mniejszy, próbny, okuliści dostają takie za darmo od firm optycznych).

Gość gość
ostatnio byłam na kontroli u okulisty, czyli mam iść jeszcze raz?

Gość gość
a to oczywiscie prawda co napisal przedmowca. z tym, ze ja nie dost gratisowych soczewek od okulisty ani plynu.

Gość gość
soczewki na alegro kosztują ok 10 zł za sztukę na miesiąc, takie miesięczne są najlepsze, płyn ok 15- 20 zł, starcza na jakieś 2 miesiące, może mniej może więcej, zależy jak zużywasz.

Gość gość
tak musisz isc na konkretne badanie do soczewek

Gość gość
a masz dobrane soczewki czy tylko okulary?

Gość gość
ja nosze soczewki od jakichś 6 lat, jak masz pytania to wal śmiało :)

Gość gość
tylko okulary, ale już nie chcę ich nosić non stop.

Mnie soczewki razem z płynem kosztują 65 zl miesięcznie, kupowane normalnie u optyka. Na necie są taniej, ale wtedy placisz przesyłkę i korzystnie wychodzi dopiero przy zakupie 8 sztuk jednorazowo. Ciebie na początku na pewno wyniesie drożej bo raczej kazdy wtedy sie uczy i delikatna soczewka nie wytrzymuje...:p ja na początku zmarnowałam kilka sztuk, ale teraz już wystarcza mi para na miesiąc, ewentualnie jakąś sztukę trzeba mieć w domu w zapasie :)

Gość gość
tylko ja jeszcze nie jestem pełnoletnia i jeden z moich pierwszych okulistów, mówił, że to jest przeciwwskazanie do noszenia.... jak to z tym jest?

Gość gość
to troche dziwne, bo n7e wiem co ma oko do pelnoletnosci

Gość gość
że niby się jeszcze nie wykształciło. ale ja mu trochę nie wierzę, od momentu gdy dużo za dużo zawyżył mi wadę.

Gość gość
zalezy jakie, tzn bo śa rozne rodzaje soczewek- jednodniowe , dwutygodniowe, miesieczne itd... w zaleznosci od wady wzroku okulista dobierze ich rodzaj. Cena zalezna jest także od firmy jaka produkuje dane soczewki. Ja tez jestm krótkowidzem, mam - 0,75 na obu oczach i moje soczewki ktore zamawiam w sklepie internetowym kosztują 69 zł za 3 pary,sa dwutygodniowe. u optyka czy w salonach tez mozna kupic te same soczewki ale ostatnio jak sie dowiadywałam kosztowały 95 zł, wiec zawsze wole zamówic na necie dwia lub trzy opakowania nawet i wychodzi duzo taniej. Jesli chodzi o płyn to są bardzo różne, ja na poczatku kupowałam ten polecony od optyka, ale pozniej testowałam trózne i teraz kupuje płyn z rossmana. Mimo tego ze opinie miał rozne na forach to mi jaknajbardziej odpowiada i duza butelka jest w bardzo przystepnej cenie chyba ok.28 zł, gdzie za taka sama pojemnosc u optyka trzeba zapłacic ok.50 zł i wiecej.

To nieprawda, nawet dzieci mogą nosić o ile dają radę zalożyć i utrzymywać je w czystości, bo wiadomo, higiena musi być. Okulista może mial na myśli te stare, twarde soczewki, ktore rzeczywiście szkodzą na oczy i mogę doprowadzić do tego, że kiedyś nie miałabyś możliwości laserowej korekcji wady wzroku. Podobno może sie tak zdarzyć. A Ty na pewno chcesz nosić zwykłe soczewki, takie miękkie i spokojnie mozesz je nosić :)

Gość gość
z tą niepełnoletnością to nieprawda, moja siostra mając 15 lat poszła ze mną do okulisty i przepisała jej soczewki bez żadnego ,,ale", bardziej chodzi o to, że wada może się zmieniać, wizyty u okulisty nosząc soczewki to moim zdaniem raz na pół roku, max rok przy zmieniającej się wadzie naprawdę polecam Ci iść do okulisty, ale tylko prywatnie, bo na fundusz jak już pisałam, nie przyjmują okulista dobierze Ci soczewki do Twojego oka a to bardzo ważne żebyś miała komfortowe widzenie, nie każde soczewki są dobre dla każdego, ja np. nosząc moje pierwsze soczewki Air Optix czułam dyskomfort i widziałam taką jakby mgłę, kiedy długo nie mrugałam albo siedziałam przed kompem

Gość gość
no to chyba pójdę jeszcze raz do okulistki... a potem sobie zamowię jakieś przez internet, bo jak wcześniej było mowione - to kosztuje dużo więcej.

Gość gość
i do tej pory nie tolerują moje oczy Air Optixów, nawet jak później weszły Air Optix Aqua, czyli te bardziej nawilżone, z lepszą przepuszczalnością tlenu itd. ja noszę teraz Eyeye Bioxy, nie są to popularne soczewki, ale dla mnie najlepsze, bo są dla alergików, a ja mam alergię na kurz itd., moja koleżanka nosi soczewki kupowane w Rossmanie - mi też się zdarzało awaryjnie je kupić, i powiem Ci, że nie są złe, ot normalne soczewki, a kosztują 22 zł za 2 sztuki, a duży płyn chyba 18 zł, czasem są promocje

Gość gość
* to kosztuje dużo więcej - chodziło mi o te zakupione u optyka.

A zakładanie najlepiej oblukaj sobie na youtubie :) ludzie mają rózne metody, na pewno któraś będzie dla Ciebie łatwiejsza do wykonania :) Bo ja np byłam na wizycie u optometrystki, która dobrała mi soczewki i pokazywała jak zakładać, ale jej metodą nie zalożyłabym do dzisiaj :D

Gość gość
niektórzy boją się zakładać soczewki, wkładać coś do oka, bądź co bądź to wrażliwy organ, ja się nie bałam, nawet moja okulistka mnie skomplementowała, że pani to się nie boi wkładać do oka więc nie będzie problemu, no i nie miałam, ani ze zdejmowaniem ani z wkładanie, rozerwanie zdarzyło mi się chyba 2 razy w ciągu tych 6 lat, raz jak zakręciłam wieczko na soczewce a drugi raz po prostu rano otworzyłam pojemnik a w soczewce była dziura, po prostu, nie wiem skąd się wzięła.

Niektórzy sie brzydzą nawet patrzyć :D mój kolega kiedyś zasłabł jak w jego towarzystwie wsadziłam sobie palec do oka żeby naprostować soczewkę :D dorosly facet :p

Gość gość
autorko, pamiętaj o mega higienie bo to się może źle skończyć, zawsze przed założeniem i zdjęciem myj dokładnie ręce i osusz papierowym ręcznikiem, albo oddzielnym swoim własnym ręcznikiem nieużywanym przez nikogo, zawsze dbaj o termin noszenia soczewek, jak ponosisz kilka dni dłużej miesięczne soczewki to nic się nie stanie, ale nie oszczędzaj nosząc 2 miesiące jedne soczewki, bo czekają Cię zapalenie spojówek i inne niemiłe choroby. ponadto czyść dokładnie po zdjęciu i wymieniaj płyn codziennie, ja miałam taką przygodę, że nie wyczyściłam dobrze soczewek i dostałam zapalenia rogówki a to już poważna sprawa, musiałam przerzucić się na okulary i w nich chodzę od grudnia już, ale od października wracając na studia planuję powrót do soczewek. strach zawsze jednak zostanie, bo jak jeszcze raz zdarzy mi się te zapalenie to rogówkę mam do wymiany - czyli szpital i przeszczep od dawcy :/

Gość gość
ile masz lat autorko? gość to ciągle ta sama osoba, ja :)

Gość gość
ja mam 17 :)