Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile kosztują soczewki

Polecane posty

Gość gość
masz jeszcze jakieś pytanka :) wal śmiało :)

Gość gość
właśnie chyba na tę chwilę nie mam.... :) no może oprócz jednego - ile wynosi Twoja wada? i dziękuję za wszystkie rady :)

Gość gość
ja mam -3 w prawym oku i -2 w lewym, więc nie jest to mała wada. i tak po chorobie mi się zmniejszyła, byłam w szoku, miałam -3.5 i -2.25, a wcześniej ciągle mi się powiększała, a potem stanęła w miejscu na jakieś 2 lata, myślałam, że nie będzie się już powiększać. a zaczynałam od wady - 0,5 dioptrii na początku gimnazjum, a teraz będę na 5 roku studiów. a Twoja wada?

Gość gość
ja mam -3 w prawym oku i -2 w lewym, więc nie jest to mała wada. i tak po chorobie mi się zmniejszyła, byłam w szoku, miałam -3.5 i -2.25, a wcześniej ciągle mi się powiększała, a potem stanęła w miejscu na jakieś 2 lata, myślałam, że nie będzie się już powiększać. a zaczynałam od wady - 0,5 dioptrii na początku gimnazjum, a teraz będę na 5 roku studiów. a Twoja wada?

Gość gość
mnie zakładania uczył optyk. Tyle ze wiadomo...samemu człowiek uczy sie metodą prob i blędów. On pokazał mi, ja mniej wiecej załapałam co i jak, a w domu już wyrobiłąm sobie swój włąsny sposob. Poza tym trzeba chyba przełąmac pierwszy lęk,żeby sobie coś założyc na oko;) u mnie taki okres przyzwyczajania sie trwał chyba okolo 3 dni do tygodnia, bo na poczatku pamietam ze mialam cały czas suche oko, juz sie bałam ze moze nie bede mogla nosic soczewek, ale kupowałąm sztuczne łzy, nawilazałąm oko i po bardzo krótkim czasie wszystko wróćilo do nowrmy i jest okej.

Gość gość
ja mam w prawym -3, a w lewym chyba -2,75 ale nie pamiętam już dokładnie.

Gość gość
no to mniej więcej podobnie do mojej wady, mi okulistka powiedziała, że zmnijeszyła mi się wada bo to już idzie z wiekiem, tak jak ludzie po 50 noszą okulary do czytania tyle że plusy, a nie minusy, tak mi wada będzie się zmniejszać, dojdzie do zera, a potem będę miała plusy. albo wpływ miała choroba, nie da się tego tak zbadać dokładnie

Gość dessree
Ostatnio na necie za 60 zł udało mi się kupić 6 sztuk soczewek eyeye bioxy :)

Gość niegość
Ja też noszę soczewki od 15 roku życia, więc nie wiem co ten Twój okulista wymyśla :P W sumie już prawie 8 lat, zakładania uczyła mnie optometrystka, ale i tak robię to po swojemu :P Nosiłam już i miesięczne i jednodniowe, a teraz obecnie dwutygodniowe i z tymi mi jest najwygodniej w sumie.

Gość gość
Nie chce mi się czytać całego tematu, więc napiszę coś od siebie :) Jeśli byłaś tylko na wizycie kontrolnej, to musisz iść jeszcze raz specjalnie po to, żeby wypisała Ci receptę na soczewki. Nie zawsze recepta na soczewki jest taka sama, jak na okulary. Ja na przykład mam astygmatyzm (ale niewielki) i noszę na co dzień okulary cylindryczne. Okulistka powiedziała, że takie soczewki są bardzo drogie i po badaniu przepisała mi zwykłe - sferyczne. Oni mają też swoje przeliczniki. Tak jak w okularach mam w prawym oku -3,75 - tak w soczewkach jest to już tylko 3,50. Zanim kupisz soczewki, musisz zadać sobie pytanie - czego od nich oczekujesz. Czy mają to być jednorazówki wymieniane codziennie czy też soczewki dwutygodniowe albo miesięczne. O te wielokrotnego użytku trzeba szczególnie dbać, zalewać płynem, żeby nie wyschły, bo inaczej nie będą się do niczego nadawać. Ale z ekonomicznego punktu widzenia są lepiej opłacalne, bo te jednodniowe wychodzą drożej. Zanim zaczniesz szaleć z soczewkami możesz kupić po jednej sztuce (niektóre sklepy internetowe mają taką możliwość). Jak pierwszy raz kupowałam swoje soczewki i jeszcze nie wiedziałam co i jak to poszłam do "znajomego" optyka. Zaproponował Acuvue Oasys (polecam) mówiąc, że to soczewki miesięczne. Dałam się nabrać, a później okazało się, że są to soczewki dwutygodniowe. Pierwsze próby zakładania soczewek mogą być trudne. Ale nie ma się co spinać. Oko musi się przyzwyczaić. Może też za pierwszym razem nie trafić w rozmiar soczewki. Mogą być za małe i Cię uwierać albo za duże i latać po calym oku. Trzeba próbować. Możesz poszukać soczewek na: alesoczewki.pl albo eurosoczewki.pl (oferują sprzedaż na sztuki) Nie zapomnij kupić pojemnika na soczewki (chyba, że kupujesz jednodniowe), ale one są zazwyczaj w zestawach razem z płynem :)

Gość gość
No i trzeba dbać o higienę. Jeśli Ci gdzieś upadną, to mogą się już nie nadawać do ponownego użycia. a tak raz miałam, kiedy soczewka upadła mi na podłogę. Później się rolowała na oku i z niego wypadała. Jeśli będziesz miała problem z zakładaniem soczewek to możesz obejrzeć instruktażowe filmiki na youtubie :) Polecam soczewki dwutygodniowe firmy Acuvue (chyba najpopularniejsze): Oasys, Advance albo Moist (jeśli masz astygmatyzm). Jednodniowe kosztują około 65-70 zł. (x2 pudełka, jeśli chcesz, żeby wystarczyły Ci na miesiąc). Moim zdaniem lepiej jest zainwestować w dwutygodniowe. Koszt opakowania z sześcioma soczewkami (czyli dwanaście tygodni) to ok. 60 zł(jeśli dobrze poszukasz w internecie). Jak widzisz, te wielokrotnego użytku bardziej się opłacają. A, i jeszcze jedno. Naprawdę, staraj się nosisz soczewki okazyjnie: do uprawiania sportu, na wyjścia, ale na co dzień najzdrowsze dla oczu jest jednak noszenie okularów :)

Gość gość
Moja córka miała 11 lat jak zdecydowałyśmy się na soczewki. Jest w klasie sportowej i 2 pary okularów( zwykłe i do uprawiania sportu) wychodziły drożej niż soczewki. Od 2 lat stosuje dwutygodniowe soczewki firmy menicon, niestety na allegro ich nie ma, ale u optyka nie są takie drogie 12 zł za sztukę i jak stale kupujemy to dostaję rabat lub płyn gratis. Córka jest bardzo zadowolona, nic nie piecze, nie sprawiają najmniejszych kłopotów. Muszę krzyczeć, żeby czasem ponosiła okulary. Mają dość duży zakres od -0,5 do - 8 więc nawet jak wada się pogłębia to nie musimy zmieniać. Polecam, ogromna wygoda.

Gość gość
Wszystko zależy od tego jakie i gdzie kupowane :) Mnie w supplite miesięcznie kosztują 25zł za sztukę. Za płyn natomiast płacę niecałe 20zł.