Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy można zapobiec żółtaczce mechanicznej u noworodka

Polecane posty

Gość gość

Witam, czy jeszcze podczas ciąży można zrobić coś, zeby noworodek nie miał później żółtaczki i uniknąć tego całego naświetlania i spędzenia dodatkowych dni w szpitalu?

Gość gość
Myślę, że nie ma się na to wpływu.

Gość gość
nie można zapobiec ,a noworodki mają żółtaczkę fizjologiczną .

Gość gość
Nie kazdy noworodek jest naswietlany,wszystko zalezy od intensywnosci rozpadu hemoglobiny plodowej. Jak jest jej na tyle duzo,ze poziom bilirubiny zagraza zdrowiu totrzeba naswietlac. A w wiekszosci przypadkow maluch sam sobie radzi z jej usuwaniem. Ty mozesz czesto przystawiac go do piersi by nadmiar zostal usuniety z kalem i moczem. Wtedy zsybciej zejdzie.

Gość gość
fizjologicznej a nie chemicznej.a skad pewnosc ze ta zoltaczke bd mialo?ja mam 3 i zadne nie mialo

Gość gość
Nie miało ,miało bo żółtaczkę fizjologiczną ma każdy noworodek tylko jedne muszą iść po lampy inne nie bo poziom bilirubiny jest w normie.

Gość gość
" ja mam 3 i zadne nie mialo" Mialo tylko nie zauwazylas. Poziom bilirubiny byl tak niski,ze nie objawial sie mocngm zazolceniem. Ale wymiana hemoglobiny plodowej na normalna wystepuje u kazdego noworodka tylko z rozna intensywnoscia rozpadu tejze hemoglobiny.