Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martyna1999

Mam rozstępy i dopiero czternaście lat

Polecane posty

Gość Martyna1999

Mam dopiero 14 lat (nawet nieskończone),a rozstępy pojawiły mi się już półtora roku temu. Mam je na rękach od wewnętrznej strony, na udach od wewnętrznej strony i zewnętrznej, na pupie, na boczkach,łydkach, na krzyżu i piersiach. Nie wiem, co mam z tym zrobić. Jestem łakomczuchem i ciężko mi się opanować z jedzeniem, ale i tak jem dużo mniej niż kiedyś. Nie mam nadwagi. Przy wzroście 1,65 cm ważę 53 kg. Zawsze uważałam się za atrakcyjną, ale moja pewność siebie znikła gdy pojawiły mi się te cholerne rozstępy. Źle się z tym czuję i wstydzę się chodzić w stroju kąpielowym, a nawet w krótkich spodenkach. Całymi dniami przeglądam się w lustrze i nie mogę znieść widoku moich rozstępów. Mama nawet chciała udać się ze mną do psychologa, ale się nie zgodziłam. Nie wiem jak mam się pozbyć tych rozstępów. Rodzice nie pozwalają mi kupować sobie kremów na rozstępy, bo uważają to za zbędny wydatek, ale nie wiedzą jak to jest mieć rozstępy w tym wieku. Chodzę po mieście i widzę nastolatki mogące objadać się goframi i chodzące w krótkich szortach. Nie wiem jak mam pozbyć się moich kompleksów. Czy jest na to jakaś rada ?

Gość gość
Tak jest rada :) staraj się nie przybierać szybko na wadze, chociaż Ty jeszcze rośniesz, więc za bardzo na to nie masz wpływu. Powiedz rodzicom, że chcesz zmienić trochę swoją dietę, zacznij jeść więcej produktów z żelatyną. Przez to twoja skóra zrobi się bardziej elastyczna, a to zapobiegnie pojawianiu się nowych rozstępów. Powiedz mamie, żeby przygotowywała różne mięsa, ryby i warzywa w galarecie, możesz tez jeść galaretki z owocami i serniki na zimno.

Gość gość
kup specyfik na rozstępy za kieszonkowe?

Gość Martyna1999
Kupiłabym, ale w tym momencie kieszonkowego nie dostaję, bo w domu jest trudna sytuacja finansowa póki co. Poza tym moje rozstępy sa ogromne i nie mam pojęcia, czy jeszcze jakiś krem je uratuje.

Gość gość
Ja mam 17 lat i również mam rozstępy od ok. 1,5 roku. Nie wiem co robić, kieszonkowego nie dostaję (bo po co?).

Gość gość
ROZSTĘPÓW NIE DA SIĘ USUNĄĆ! TO USZKODZENIA WE WŁAŚCIWEJ TKANCE SKÓRY. To niestety smutna prawda :(. Na dzień dzisiejszy możesz jedynie używać olejków lub preparatów, które jedynie mogą (ale nie muszą) minimalnie ci je rozjaśnić ale według mnie to strata pieniędzy, bo żadne składniki oprócz kilku wyjątków nie docierają do skóry właściwej. Jedyny zabieg, który prawie całkowicie eliminuje problem to LASER ale jest on cholernie drogi. W twoim wieku tez dostałam rozstępów a ważyłam 48kg przy 168cm więc po prostu obie mamy "słabej jakości" skóry :(. Ciąża w naszym przypadku będzie dla skóry brzucha zbrodnią niestety :( Poza tym wiem jak to brzmi ale postaraj się je zaakceptować. Ja moich nie do końca akceptuje ale latem zakładam szorty i spódniczki bo nie będę sie smażyć w dżinsach z powodu głupich rozstępów. Głowa do góry!

Gość gość
To jeszcze możesz się podratować aby w przyszłosci nie miec tendencji do powstawiania rozstepów. Wystrczy wprowadzic do swojej diety dużą ilość warzyw i owoców na surowo, soki, te produkty bardzo uelastyczniaja skóre co chroni ja przed rozstepami, jest jedrniejsza, promienna.

Gość gość
do tego zalcam też smarowanie skóry ilejami, najzwyklejszymi olejami które stosujesz w kuchni. W przypływie gotówki mozesz kupić sobie olej kokoswy, orzechowy, sezamowy i inne.

Gość Martyna1999
Rozstępów na brzuchu mieć nie będę, bo nigdy nie będę miała dzieci, po prostu nie mogę ich mieć. (tak stwierdził lekarz)

Gość gość
rozstepy to czesto tez zaburzenia hormonalne!i to sie leczy

Gość jesteś tym co jesz
Dokładnie jak wyżej. Mi tez ciagle powstawały rozstepy, a jak zmieniłam diete to efekty sa tak zaskaujace, ze wszyscy pytaja czy chodziłam na jakies zabiegi. Efekty zaczeły byc widoczne po kilku miesiacach, ale było warto. Codziennie własnie jem sporo owoców, warzyw, orzechów na surowo. Wyrzuciłam z diety całkowicie, nabiał i cukier, biała make. Jestem bardzo szczesliwa, bo wczesniej wydawałam sporo piniedzy na jakies kremy, a one wcale nie działałay.

Gość felixxxxxxx
rozstępy to zaburzenia hormonalne ?????? aaa skąd tyś to wyczasnęła ????? bzdury piszesz i nic wiecej.

Gość ftgjghyugh
Zmienisz dietę to będziesz mieć i dzieci i rozsępów mniej.

Gość gość
jesteś tym co jesz - ale pierdzielisz :D właściwa dieta rzeczywiście może wpłynąć na to, że w przyszłości rozstępy się nie pojawią lub będą bardzo niewielkie ale na te, które już są nic nie zmieni. Wybacz ale poczytaj o uszkodzeniach skóry wlaściwej ;). Z ciekawości jeśli mogę się spytać: czemu nie możesz mieć dzieci?

Gość gość
Oczywiście, że jest się tym co się je - cały nasz organizm to miliony żywych komórek, które odżywiają się tym co zjemy :)

Gość jesteś tym co jesz
Nie pierdziele ! Nigdzie nie napisałam, ze znikają w 100% aleefekty po zmianie diety są wielce zaskakujące, moje rozstępy są o 70% mniej widoczne, zmieniły koloryt i spłyciły się. Byłam pół roku na diecie witraińskiej. To są fakty, więc nie zarzucaj mi, że pierdziele. Może spróbuj a później możesz śmiało się wypowidać, bo w tej chwili nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, powielasz jedenye wyczytane na ten temat infoamcje które sa doetpne dla mas w mediach, necie itd

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] felixxxxxxx rozstępy to zaburzenia hormonalne ?????? aaa skąd tyś to wyczasnęła ????? bzdury piszesz i nic wiecej. Oczywiście że rozstepy mogą wynikać z zaburzeń hormonalnych, konkretnie dotyczących nadnerczy i przysadki. Poczytaj sobie o zespole Cushinga. a Ty autorko wybierz się do lekarza i zmuś go zeby Ci wystawił skierowanie na badanie poziomu kortyzolu.

Gość gość
Tyle, że problemy hormonalne wynikają z nieprawidłowej diety, więc koło się zamyka :)

Gość gość
a kto to powiedział, że z nieprawidłowej diety? bzdura, mnóstwo ludzi ma uwarunkowane genetycznie problemy hormonalne mimo zdrowego odżywiania.

Gość gość
Poroblemy hormonalne nie mają nic wspólnego z genetyką. Powielasz jakieś piedoły.

Gość gość
jesteś pewna, że to rozstępy? w tym wieku też wyszukiwałam defektów i martwiłam się, że mam rozstępy. Okazało się, że to nie to.

problemy hormonalne mają niewiele wspólnego z dietą, mogą powstać niezależnie od tego jak kto się odżywia, niestety. autorko zgadzam sie, zbadaj sobie kortyzol

Gość gość
Marną wiedze macie w tym temacie.

Gość gość
Oczywiście, że to są rozstępy. Nie jestem ślepa i wiem jak wygląda rozstęp. Przecież mam ich pełno i moja mama też ma kilka.

Gość Elizabefka
Moja córka ma 12 lat i dojrzewanie również dało się jej we znaki (i mi). Zawsze lubiła sport, ale od kiedy zaczęła dojrzewać, we wszystkim dostrzega negatywy, wstydzi się chodzić na basen, ni chce biegać, bo piersi jej skaczą i tak dalej. Znalazłam jakiś portal dla nastolatek, gdzie wiele tematów jest sensownie tłumaczonych. Jest nawet coś o sporcie podczas dojrzewania http://www.mydziewczyny.pl/dojrzewanie-dorastanie-dziewczyn/dojrzewanie/ Mam nadzieję, że może to ją jakoś ukierunkuje, pocieszy. Może i Ty znajdziesz tam coś dla siebie.