Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

duphaston czy luteina

Polecane posty

Gość gość

co jest lepsze jakie są wasze doświadczenia bo czytałam na forach że to to samo progesteron i podobne działanie, jednak jak się popatrzy na opakowanie to d*phaston jest 10mg a luteina 50mg czyli wynika że jest o wiele silniejsza dawka w luteinie, to dlaczego m ówi się że to to samo przecież widać zasadniczą różnice

Gość gość
Roznica cenowa tez jest bo luteina 50 podjezykowa 30 tab to ok 10/12 zl a d*phaston opakowanie 20 tab to ok 40 zl.

D*phaston jest sztucznym - syntetycznym progesteronem. Jest o wiele silniejszt niż luteina :-) Luteina jest naturalna i dlatego bardziej rekomendowana przez ginekologów. Trzeba jej brać więcej niż D*phastonu... niestety... Zarówno jedno i jak drugie ma paskudne 'ciążowe' skutki uboczne. Ja w pierwszej ciąży brałam D*phaston w drugiej luteinę. Po obu czułam się paskudnie. Ale wolałam D*phaston. Luteina - szczególnie ta do ssania pod język - jest wstrętna... brrrr....

Gość gość
no tak a te dawki napisane na opakowaniu d*phaston 10mg, luteina 50mg to wg mnie jednak luteina jest o wiele silniejsza

Gość gość
A jakie mialas skutki uboczne? Ja bralam luteine podjezykowo 1 tab i bylo ok nawet w smaku uszlo. Zero ubocznych efektow..a teraz jestem w ciazy biore d*phaston 3x1 i tez jest ok.

Gość gość
Ja też brała jedo i drugie i po zadnym nie czułam sie paskudnie ....

Gość gość
ciążowe skutki uboczne czyli chodzi o samopoczucie a nie wpływ na rozwijającą się dzidzię?

O samopoczucie oczywiście :-) To wszystko zależy od tego czy kobieta reaguje źle na wysokie dawki progesteronu. Podobno 25% reaguje bardzo źle i ja niestety jestem w tej grupie :-( Nasilone wymioty, mdłości, złe samopoczucie. Wszystkie typowe objawy początkowej ciąży są spowodowane własnie wzrostem progesteronu. Niektóre kobiety na to nie reagują... a niektóre tak :-( Jeżeli jest się w grupie źle tolerujących to progesteron powoduje mega objawy ciążowe :-) Mi lekarz zawsze powtarzał ze luteina jest o wiele łagodniejsza. Zawartość składnika jest niby większa ale jego działanie o wiele słabsze bo to nie jestem ten sam progesteron co w D*phastonie. Powiedział mi że tak naprawdę jedna tabletka Luteiny w początkowej ciąży nie ma żadnego wpływu na podtrzymanie ciąży gdyż dawka progesteronu przyjmowanego z niej jest znikoma. I że 2 dziennie to absolutnie minimum. Natomiast jedna tabletka D*phastonu często w zupełności wystarcza.

Gość gość
Ja na poczatku ciazy bralam po 2 tab d*phastonu potem przy plamieniu ze 3 razy musialam wziasc dawke 4 tab od razu i teraz biore 3 x1 tab

Każdy przypadek jest inny i każda ciąża jest inna. JA przy plamieniach brałam 2 tabletki d*phastonu (pomogło), A w drugiej ciąży - bez plamień - dostałam 2 razy dziennie po 2 tabletki Luteiny. Trzeba się stosować do tego co zalecił lakarz. On powinien wiedzieć najlepiej.

Gość gość
a łączyła któraś d*phaston z luteiną,

Gość gość
mi lekarz przepisal d*phaston na podtrzymanie ciazy, na wywolanie @ tez go dostalam, szwagierka natomiast od tego samego lekarza dostala luteine a na wywolanie @ d*phaston, to chyba zalezy id lekarza